ΤΟΥΡΚΙΑ: 159 συλλήψεις φοιτητών για διεκδίκηση ακαδημαϊκής ελευθερίας στο πανεπιστημίου του Βοσπόρου

Καθηγητές και φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Boğaziçi), κρατώντας πλακάτ με τον αριθμό “159” – όσοι και οι συλληφθέντες φοιτητές- διαμαρτύρονται για την κατάλυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, έξω από το νότιο κτίριο όπου χθες βρέθηκε στο επίκεντρο της αστυνομικής βίας.

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε βίαια χθες τη διαμαρτυρία φοιτητών και ακτιβιστών που διαδήλωναν κατά του διορισμού στη θέση του προέδρου του πανεπιστημίου από το καθεστώς Ερντογάν του πρώην βουλευτή του ΑΚP, Melih Bulu. Η αστυνομία προχώρησε σε 159 συλλήψεις φοιτητών με αιτιολογία την παραβίαση των μέτρων περιορισμού λόγω πανδημίας.

Ωστόσο το περασμένο Σάββατο δύο ακόμη φοιτητές συνελήφθησαν με την αιτιολογία “υποκίνησης μίσους” και αυτό για μία εγκατάσταση έργου τέχνης που έχει τοποθετηθεί στο πανεπιστήμιο και σύμφωνα με τις αρχές δυσφημίζει το Ισλάμ.

Να σημειωθεί ότι οι φοιτητές έχουν μετατρέψει το campus του πανεπιστημίου σε έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού ζητώντας από φοιτητές και καλλιτέχνες να συνεισφέρουν με έργα τους στην διαμαρτυρία τους και στο αίτημά τους για ελεύθερα πανεπιστήμια.

Διαμαρτυρία κατά της κατάργησης της αυτονομίας του πανεπιστημίου

Από τις αρχές Ιανουαρίου, φοιτητές και καθηγητές στην Τουρκία αντιτίθενται δυναμικά στην απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση ουσιαστικά της αυτονομίας των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο διορισμός πέντε προέδρων από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε έντονες συγκρούσεις στα τουρκικά πανεπιστήμια αμέσως με τη νέα χρονιά. Η δυνατότητα για παρέμβαση του προέδρου στις πρυτανικές αρχές χαρακτηρίζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα ως μία αυταρχική πράξη που ουσιαστικά καταλύει την ελευθερία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ιδιαίτερα ο διορισμός του Melih Bulu στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi πυροδότησε τέτοια ένταση διαμαρτυρίας, η οποία είχε χρόνια να εμφανιστεί στα τουρκικά πανεπιστήμια. Εν τω μεταξύ παρά την αστυνομική βία και τις αθρόες συλλήψεις, οι διαμαρτυρίες όχι μόνο δεν έχουν κοπάσει, αλλά έχουν μεταλαμπαδευτεί και σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα σήμερα στη Σμύρνη.

Φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Σμύρνης κατέβηκαν σε διαμαρτυρία συμπαράστασης για το άγριο κύμα καταστολής στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον συμφοιτητών τους. ‘Άλλη μία διαμαρτυρία φοιτητών που αντιμετωπίστηκε επίσης με βία και καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις της Σμύρνης.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τον αγώνα των ελλήνων φοιτητών

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου πριν λίγες ημέρες έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης προς τους έλληνες φοιτητές και στα αιτήματά τους με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου.

Στο μήνυμά τους κατέληγαν:

σε Τουρκία και Ελλάδα οι ισχυροί σε όλον τον κόσμο φοβούνται αυτούς που αντιστέκονται και πολεμούν την αδικία επειδή γνωρίζουν τη δύναμη της ενότητάς μας. Σε αντίθεση με τους στρατούς της αστυνομίας που συγκεντρώνονται στα ιδρύματά μας, η δύναμή μας βγαίνει από τα δίκαια αιτήματά μας. Και ξέρουμε ότι αυτοί που δολοφόνησαν τον Αλέξη είναι μία από τα ίδια με αυτούς που δολοφόνησαν τον Μπερκίν και είναι αυτοί που σήμερα έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμιά μας. Θα αντισταθούμε μέχρι να φύγουν με τους εντολοδόχους πρυτάνεις τους.

Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία δεν θα επιτρέψουμε μη-εκλεγμένους κρατικά-τοποθετημένους πρυτάνεις και αστυνομία στις σχολές. Δεν θα εγκαταλείψουμε τη συλλογική μας αντίσταση.

Καμία ελευθερία στην απομόνωση, είτε όλοι μας, είτε κανείς!”
Κοινοί Αγώνες σε Ελλάδα και Τουρκία!
Από τον Βόσπορο μέχρι την Αθήνα – Έξω η αστυνομία από τις σχολές!

https://new.infolibre.gr/2021/01/28/minyma-symparastasis-foititon-toy-panepistimioy-toy-vosporoy-pros-toys-agonizomenoys-foitites-stin-ellada/

Μ.Γ.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο