ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στους διαδηλωτές-ριες της πορείας του Πολυτεχνείου, Σάββατο 6/2

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διαδηλωτών / Διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου, καλεί όλα τα ΜΜΕ σε Συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 3/2/2021 στις 13.00, στον ημιόροφο του κτηρίου της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51), τηρώντας στο ακέραιο όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, για να αναπτύξει τις θέσεις της ενόψει της «ΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, 6 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020», στα πλαίσια της οποίας διοργανώνει:

Στις 12.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενάντια στις διώξεις, στα πρόστιμα, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Στις 21.00, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των διαδηλωτών/διαδηλωτριών της 17ης Νοέμβρη 2020.

>Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται στο facebook event της «ΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, 6 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020»: Συγκέντρωση και Συναυλία για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

>Τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση για τα δικαστικά έξοδα των διωκόμενων διαδηλωτών/τριών:   IBAN GR5501102230000022300588906

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διαδηλωτών / Διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου

Blog: protoboulia17n2020.blogspot.com Fb: protoboulia17n2020 Email: [email protected],

Τηλ: 6932913799, 6946429813, 6984335528, 6972470577

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ…

17 Νοέμβρη 2020 στη Θεσσαλονίκη, όταν με εκατοντάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς “όλα τα ‘σκιαζε η φοβέρα”, καθώς όλοι ξέραμε πως ζούμε σε μια ανοχύρωτη πόλη, όπου η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφήνοντας, τα νοσοκομεία γυμνά από γιατρούς, άλλα νοσοκομεία που έκλεισε ο Άδωνης το 2013 να συνεχίζουν και τους εμπόρους της δημόσιας υγείας να μας περιγελούν καθώς οι μονάδες τους, παρά τις ανάγκες, δεν επιτάσσονταν. Σ’ αυτό το σκηνικό θα πρέπει να πάρει τη θέση της κι η αστυνομία, βασικό “αξεσουάρ” για μια κυβέρνηση που ζητά ν’ αδράξει την ευκαιρία κι όλο το αντιλαϊκό της οπλοστάσιο να περάσει. Πολλή αστυνομία, ατέλειωτη, τόση όση για να υλοποιηθούν τα μόνα “μέτρα” της κυβέρνησης απέναντι στον covid-19 που αλώνιζε στην πόλη: πρόστιμα, βία και καταστολή, απαγορεύσεις (που όπως αποδείχτηκε στηρίζονταν σε ανύπαρκτες εκθέσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων) και τα διατάγματα του αρχηγού της αστυνομίας, που σ’ άλλες, μαύρες εποχές της ιστορίας αυτού του τόπου παραπέμπουν.

17 Νοέμβρη 2020 κι κυβέρνηση βάλθηκε να μας πείσει ότι δεν απέχουμε πολύ από το 1973, το αντιιμπεριαλιστικό, πάντα εξεγερτικό πνεύμα του Πολυτεχνείου θέλοντας να καταπνίξει. Κι αν όλοι μνήμες ή εικόνες από την εποχή της χούντας ανασύρουμε, χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους τους εξεγερμένους τότε για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να κυνηγάνε, χιλιάδες αστυνομικοί και φέτος σ’ όλη τη χώρα, τους νέους αγώνες για ΨΩΜΙ-ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να προσπαθούν ν’ αναχαιτίσουν!

17 Νοέμβρη 2020 και 3 εκατοντάδες περίπου διαδηλωτές κάθε ηλικίας που εμποδίστηκαν να πάνε στον ηρωικό χώρο του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, βγαίνουν από την Αγ. Σοφίας στην Τσιμισκή και επιδιώκουν να βαδίσουν προς το Αμερικάνικο προξενείο, ενθυμούμενοι ποιος τα δεινά της χούντας (κι όχι μόνο) έφερε σ’ αυτό τον τόπο. 300 περίπου διαδηλωτές, με μάσκες, αποστάσεις κι όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, όταν οι επικεφαλής της αστυνομίας δηλώνουν ότι απαγορεύεται η πορεία προς το Αμερικάνικο προξενείο, σηκώνουν τη γροθιά ψηλά και στεντόρεια τη φωνή τραγουδούν «Πότε θα κάνει ξαστεριά». Και ναι, αυτό είναι που δεν μπορεί να βλέπει ο ταξίαρχος επικεφαλής της αστυνομίας, ανθρώπους στητούς κι όχι στημένους, με το χέρι ψηλά κι όχι ψίχουλα ελευθερίας να ζητάνε, που την εξουσία του αρχηγού του αμφισβητούν, τη διάθεσή τους να ζήσουν το μέλλον διεκδικούν. Και δίνει διαταγή σ’ όλους πρόστιμα να επιβάλλουν, εμένα να θεωρήσουν έτσι αυθαίρετα ΟΡΓΑΝΩΤΗ της συγκέντρωσης (πού να το ξέρει ο έρμος πως οι πιο λαμπρές στιγμές της ιστορίας του λαού, κανέναν δεν χρειάζονται να μας τις θυμίζει…). Και σαν οργανωτή να με συλλάβουν διατάζει, μες πλαστές κατηγορίες μαζί μ’ άλλους 5 συναγωνιστές στα κρατητήρια με χειροπέδες να μας οδηγήσουν, σε δίκες μ’ ανυπόστατες κατηγορίες να μας σέρνουν. ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ και σε πρώτη εφαρμογή του καλοκαιρινού νόμου-θηλιά για τους λαϊκούς αγώνες να μου επιβάλλουν και πρόστιμο 3.000 ευρώ, μαζί με άλλα 94 πρόστιμα των 300 ευρώ μόνο στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης κι εκατοντάδες άλλα σ’ όλη τη χώρα. Δίνει διαταγή ο επικεφαλής ταξίαρχος για συλλήψεις, πρόστιμα, στοίβαγμα των διαδηλωτών σε μια γωνία, συνωστισμό δηλ. που επέβαλαν αυτοί ακριβώς που εμάς για συνωστισμό διώκουν. Συνωστισμό, βία και καταστολή που «κάπου αλλού» παραπέμπουν, στα πιο μαύρα χρόνια αυτού του τόπου, τότε που οι άνθρωποι άλλο δεν έπρεπε, «μόν’ διαταγές ν’ ακολουθάνε»…

Αυτό το «αλλού» εμείς, από το πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο, δεν πρέπει, δεν θέλουμε να το ζήσουμε, δεν θα τ’ αφήσουμε να ‘ρθει!

Το Σάββατο 6 του Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Αθήνα στο Σύνταγμα, στο Ηράκλειο, παντού, ας τους το θυμίσουμε!

Ηλίας Σμήλιος,

ένας φτωχοδάσκαλος

Δείτε ακόμα: Θεσσαλονίκη

Συναυλία αλληλεγγύης για τα έξοδα του δικαστικού αγώνα για τα πρόστιμα από τις διαδηλώσεις | Facebook

Μοιραστείτε το άρθρο