ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Αποκαλύψεις και για άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης…

Σήμερα κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση και ελπίζω με αφορμή αυτό κι άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι που έχουν βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση να μιλήσουν ώστε η κοινωνία μας να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε”

Σοφία Μπεκατώρου

Σοβαρές καταγγελίες προκύπτουν από την πολύωρη κατάθεση της αθλήτριας στον εισαγγελέα. Η ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια εκτός από τη δική της τραυματική εμπειρία, φέρεται να ενημέρωσε τον εισαγγελέα, Νίκο Στεφανάτο, για ένα ακόμη περιστατικό σεξουαλικής βίας εις βάρος συναθλήτριας της στον χώρο της ιστιοπλοΐας. Τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο δικαστικός λειτουργός φέρονται να επιδέχονται ποινικό έλεγχο, καθώς αφορούν πράξη ή πράξεις που δεν έχουν ακόμη παραγραφεί. Η αθλήτρια στην οποία αναφέρθηκε η Σοφία Μπεκατώρου αναμένεται να κληθεί άμεσα από τον εισαγγελέα ώστε να καταθέσει. Ο κύκλος της σιωπής φαίνεται να σπάει και αναμένεται και άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και σεξισμού να “ξεσκεπαστούν”, όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού.

Η Σοφία Μπεκατώρου κατέθεσε για περισσότερο από 3 ώρες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών μετά τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε για σεξουαλική της κακοποίηση από παράγοντα της ιστιοπλοΐας πριν από 23 χρόνια.

“Κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Με αφορμή αυτή ελπίζω και άλλες γυναίκες κι άλλοι άνθρωποι να βγουν να μιλήσουν ώστε η κοινωνία να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε”, είπε η αθλήτρια.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τους αθλητές της Ιστιοπλοΐας, μετά τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή το 2019 (για τις οποίες διενεργείται άλλη εισαγγελική έρευνα), ώστε “να γίνει πιο υγιής ο ελληνικός αθλητισμός”.

Την αλληλεγγύη τους στην ολυμπιονίκη εκφράζουν πολλές γυναικείες οργανώσεις.

Η οργάνωση “Συνέλευση 8 Μάρτη” με το #ΕγώΣεΠιστεύω αναφέρει:

“Τα δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα με αφορμή την καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, ολοένα και μεγαλώνουν ένα ποτάμι που διψά για την ορατότητα όσων βιώνουμε καθημερινά στην πατριαρχία.

  • Στο σπίτι, στη δουλειά, στον δρόμο, στα ΜΜΜ, στα καμπ ή στις σχολές, δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει δεχτεί μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

  • Είναι το αποτέλεσμα της πεποίθησης ότι τα γυναικεία σώματα ανήκουν σε ό,τι βαφτίζεται «αρρενωπό» και οφείλουν να υποβάλλονται στην εξουσία του.

  • Και είναι τόσο βαθιά εμπεδωμένη αυτή η πεποίθηση ώστε να βαφτίζει θύτες τα θύματα και να κατηγορεί τις ίδιες τις γυναίκες επειδή τις βίασαν, τις χούφτωσαν, τις εκβίασαν, τις χτύπησαν.

  • Αυτό το ποτάμι της ορατότητας και της δικαιοσύνης όμως δεν γυρίζει πίσω!

    Μίλα, σπάσε τη σιωπή!

Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη.

  • Για καθεμία που μιλά, είμαστε εδώ για να πολλαπλασιάζουμε τη φωνή της.

  • Για καθεμία που δεν είναι έτοιμη ακόμη, είμαστε εδώ για να τη σφίξουμε στην αγκαλιά μας.

  • Για όλες εμάς, είμαστε εδώ για να φωνάξουμε:

#ΕγώΣεΠιστεύω

Διάδωσε, δράσε, στήριξε!”

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου”:

«Ο βιαστής μου είναι ακόμη στη θέση του… βρήκα το θάρρος να μιλήσω για να γλιτώσουν άλλες γυναίκες… ο αθλητισμός είναι γεμάτος τύπους σαν κι αυτόν». Σοφία Μπεκατώρου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΓΓ Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου” στέκεται δίπλα στην Σοφία Μπεκατώρου και την συγχαίρει για το θάρρος της να μιλήσει δημόσια και να καταγγείλει τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας.

Είμαστε δίπλα στη Σοφία και σε κάθε Σοφία που έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και κάθε μορφής έμφυλή βία.

Απαιτούμε τη λογοδοσία του θύτη, που εκμεταλλεύτηκε με χυδαίο τρόπο τη θεσμική του ιδιότητα και τη σχέση εξουσίας με την αθλήτρια. Δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε και να μην καταδικάσουμε τον διάχυτο σεξισμό που δεσπόζει στον χώρο του αθλητισμού – και όχι μόνο – δημιουργώντας αφενός κλίμα ατιμωρησίας για τους θύτες και αφετέρου φόβο και ανασφάλεια στα θύματα. (…) Ολόκληρη ή ανακοίνωση

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας:

Στήριξη μέσα από το πρόσωπο της Σοφίας Μπεκατώρου σε “όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που έχουν υποστεί τους εκβιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους όπου ζουν, εργάζονται…” από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας:

Σχετικά με την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας εκφράζει τη συμπαράστασή της σε ένα ακόμα θύμα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, τη Σοφία Μπεκατώρου, που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) όταν ήταν μόλις 21 ετών. Η δημοσιοποίηση από την ίδια την Ολυμπιονίκη του γεγονότος αυτού 22 χρόνια μετά, φέρνει στην επιφάνεια τις κάθε είδους πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχονται αθλήτριες, όπως και αθλητές, ενώ τα όνειρά τους συνθλίβονται κάτω από τις μυλόπετρες της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού.

Ταυτόχρονα η ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου που έχουν υποστεί τους εκβιασμούς, τη σεξουαλική παρενόχληση, βία και κακοποίηση στους χώρους δουλειάς, στους χώρους όπου ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, αθλούνται.

Η καταγγελία της Μπεκατώρου άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για ένα υποκριτικό κρεσέντο από την πλευρά της κυβέρνησης και των κομμάτων που βαδίζουν στα χνάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δήθεν “στήριξη των γυναικών” προκειμένου “να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν”.  Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΓΕ

https://new.infolibre.gr/2021/01/16/to-elliniko-quot-me-too-quot-xetyligetai-apo-tin-istioploia/

Μοιραστείτε το άρθρο