ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – ΘΕΜΑ:
[ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΟΕΔΑ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – 13964/17-11-2020 (ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/110876/7265/18-11-2020)]
Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τη Μείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και την Οικολογική – Αποκεντρωμένη – Κοινωνικά Δίκαιη διάχειρισή τους.
Οι ΦτΦ έχουν επεξεργαστεί συνολικά θέσεις για το θέμα των ΑΣΑ από το 2013, τις οποίες επικαιροποιούν και συμμετέχουν στις εκάστοτε δημόσιες διαβουλεύσεις.
Ένα συμπυκνωμένο δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος του σωματείου είναι η δημιουργία του θεματικού blog «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή», το οποίο θεωρείται ως ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ για τα ΑΣΑ. https://zerowastegr.wordpress.com
Οι ΦτΦ συμμετείχαν στο 18ο Συνέδριο Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας με θέμα «Ευρωπαϊκές πολιτικές για την υγεία στην εποχή της κρίσης…» παρουσιάζοντας το θέμα «Περιβάλλον και Υγεία – Η περίπτωση του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ» (21-24/9/2017 Θεσσαλονίκη). https://bit.ly/3nMRZx9
Β. ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ
Β1 -ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ
Β.2 ΤΟΝ «ΟΕΔΑ» ΦΥΛΗΣ
Β.3 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΟΕΔΑ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Β.1 ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΑ [ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ]
- Οι ΦτΦ θεωρούν ότι η ορθολογικότερη/ οικολογικότερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι«άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης των πολιτών και των επιχειρήσεων» αλλά και με την αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού σχεδιασμού.
- Η εκστρατεία των ΦτΦ «Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή» βασίζεται «Στην Ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών για την πιο άμεση συμμετοχή στη διαχείριση των αποβλήτων, στο πλαίσιο ενός συστήματος δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης» και τη «Διασφάλιση της υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας».
- [ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ Β.1.2] Οι ΦτΦ θεωρούν ότι για την «αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης», θα πρέπει να εφαρμοστεί το πλαίσιο του προγράμματος που έχει επεξεργαστεί το «Τμήμα Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του Ενωμένου Βασιλείου»/ Department for Environment, Food and Rural Affairs- Defra MODEL 4E (Enable/ Καθιστώ ικανούς – Engage/ Προκαλώ τη συμμετοχή – Encourage/ Ενθαρρύνω –Exemplify/ Αναδεικνύω καλές πρακτικές). [εναλλακτικά συστήματα όπως το ppCΙΤΥ – Ολοκληρωμένο Σύστημα Λήψης Χωρικών Αποφάσεων & Συμμετοχικού Σχεδιασμού είναι καλοδεχούμενα].
- Η θέση μας είναι ότι «Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ» και για αυτό δίνουμε μεγαλύτερο βάρος ιεραρχικά στην πρόληψη, στην ελαχιστοποίηση του όγκου των αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στη συνέχεια, ως τέταρτη, και όχι ως καλύτερη επιλογή, στην ανακύκλωση.
- Οι ΦτΦ εμπνέονται και προωθούν τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη το 2030 και πιο συγκεκριμένα τον 12 στόχο για «Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή».
- Είμαστε αντίθετοι με την καύση αποβλήτων καθώς και την μεταφορά τους σε άλλες περιοχές εκτός των νομών «παραγωγής» τους.
Β.2 ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΕΔΑ ΦΥΛΗΣ το «Μνημείο περιβαλλοντικού χάους και ανθρώπινου πόνου…»
Στην μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χ.Υ.Τ.Α. που βρίσκεται στην υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου Φυλής έχει χαρακτηριστεί ως «…ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές…». (Απόσπασμα από την Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, 18 – 20.09.2013). Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει.
ΠΟΙΑ ΕΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ – ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:
- Ευθύμιος Λέκκας: «Τοξική βόμβα κάτω από την Αττική – Η χωματερή καταστρέφει το Περιβάλλον της Αττικής» [ΤΑ ΝΕΑ 25.01.2007 https://bit.ly/3ij1kMc ] Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας «Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο». Το υπέδαφος μιας ολόκληρης περιοχής θεωρείται πλήρως κατεστραμμένο. «Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες. Όσο πιο κοντινές στη χωματερή ήταν οι περιοχές από όπου είχαν ληφθεί τα δείγματα, τόσο οι ρύποι ανιχνεύονταν ακόμα και σε μηδενικό βάθος – στην επιφάνεια του εδάφους».
- Κώστας Φωτεινάκης: «Περιβάλλον και Υγεία – Η περίπτωση του ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ» (21-24/9/2017 Θεσσαλονίκη). https://bit.ly/3oQ6lhN
- Σαββατόβραδο με πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Φυλής | «Οι φτωχοί θα τρώνε συνεχώς τη ρύπανση…» (26.09.2020) | Η Πολιτική Προστασία με το 112 προειδοποιεί «…επικίνδυνοι καπνοί…. Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες…» | Μηνυτήρια αναφορά στον ΕΔΣΝΑ [26.09.2020 https://bit.ly/3sxh3vF ]
- Απίστευτο και όμως αληθινό! Από τα 90 εκατ. κόστος λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ (ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ) τα 40 εκατ. είναι ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ κυρίως προς το Δήμο Φυλής….. https://bit.ly/2NbzmXi
- «Εφιαλτικά τα ευρήματα των μελετών για τους ΧΥΤΑ Φυλής» | «… και ήταν ΝΤΑΛΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ…» – Παραδόθηκαν από το Δήμο Φυλής μετά από δύο χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων του Δυτικού Μετώπου οι «Αναλυτικές Καταγραφές Ρυπαντικών Φορτίων, Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής» https://bit.ly/39zMfSE
- Ο ΧΥΤΑ Φυλής και το σημαντικό αρχαίο τείχος του Δέματος σε απόσταση αναπνοής…. Η υποβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος πόσες δεκαετίες ακόμα θα συνεχιστεί? | Μήπως «Ο πολιτισμός είναι για τους λαπάδες»? https://bit.ly/39CS2GX
Οι ανωτέρω [Β.2.1-6] αναφορές είναι ένα μικρό δείγμα του Περιβαλλοντικού ρατσισμού που επιβάλλεται στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.
Ένα μόνο δείγμα της διαχρονικής εφαρμογής της οδηγίας του Lawrence Summers (διευθύνων οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζα) «Οι φτωχοί ας φάνε τη ρύπανση» «Let them eat pollution», THE ECONOMIST https://bit.ly/3ikAjrM [συνέχεια παρακάτω στο [Β.3]
ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ – ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Β.3 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΟΕΔΑ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – 13964/17-11-2020 (ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/110876/7265/18-11-2020)
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί για να εγκριθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) του ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (κοινώς της επέκτασης και της διαχρονικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής) επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι συντάκτες της ΜΠΕ είναι οι καλύτεροι μαθητές του Υπομνήματος του Lawrence Summers (διευθύνων οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζα) «Οι φτωχοί ας φάνε τη ρύπανση» «Let them eat pollution», THE ECONOMIST 08.09.1992.
Οι συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων/ ΜΠΕ, αναδεικνύονται άριστοι μαθητές του Lawrence Summers, ο οποίος στο Υπόμνημά του πρότεινε «την ενθάρρυνση για μεγαλύτερη μετανάστευση των ρυπογόνων βιομηχανιών προς τις υποανάπτυκτες χώρες…»
Η ΜΠΕ που έχει κατατεθεί για την έγκριση ΑΕΠΟ στο κεφάλαιο «Επιπτώσεις στο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον» αναφέρει πως «Τα έργα της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως ήδη κατασκευασμένα και σε λειτουργία εδώ και πολλά έτη δεν μπορούν να μεταβάλουν περαιτέρω τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της περιοχής».
Με απλά λόγια η ΜΠΕ προτείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής, που λειτουργεί για 60 χρόνια (πρώην χωματερή Άνω Λιοσίων), αυτό το «…μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές» [Β.2], να εξακολουθήσει να λειτουργεί για δεκαετίες, γιατί ότι έγινε έγινε, γιατί τα πράγματα δεν μπορεί να γίνουν χειρότερα: «…τα έργα δεν μπορούν να μεταβάλλουν περαιτέρω τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της περιοχής…» αναφέρουν οι συντάκτες.
Γ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ Η ΜΠΕ
Από τα ανωτέρω, και χωρίς να μπούμε στον κόπο να απαντήσουμε σε αναφορές τις ΜΠΕ ότι «τα έργα της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής δεν επηρεάζει στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα, πανίδα, οικοσυστήματα), αφού ούτε καταλαμβάνει ούτε γειτνιάζει με προστατευόμενες περιοχές», η θέση μας είναι ότι η ΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας θα πρέπει να σταματήσουν να «τρώνε τη ρύπανση».
Αυτός ο Περιβαλλοντικός ρατσισμός, αυτή η Περιβαλλοντική αδικία θα πρέπει να σταματήσει.
Οι συντάκτες της ΜΠΕ αλλά και οι αξιολογητές της, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα οικοσυστήματα επανακάμπτουν, αναγεννιούνται, αν τα αφήσουν στην ησυχία τους και δεν τα επιβαρύνουν «περαιτέρω».
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΧΥΤΑ Φυλής