ΤΡΑΜΠ Λίγο πριν αποχωρήσει, θέτει στο στόχαστρο Κούβα και Χούτι στην Υεμένη

Ο παραλογισμός του Τραμπ συνεχίζεται λίγο πριν το 90’…

Λίγο πριν παραδώσει τη θέση του προέδρου στον Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε κινήσεις που δημιουργούν ένα διεθνές μπάχαλο και δημιουργούν μία ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση στην Υεμένη και επαναφορά ενός εχθρικού κλίματος στις σχέσεις με την Κούβα. 

Πρόκειται ξεκάθαρα για μία φιγούρα βγαλμένη από παρωδία η οποία κατάφερε τα τελευταία χρόνια να κερδίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ. Από μέλη της οικονομικής ελίτ για τους οποίους νομοθετούσε ευνοϊκώς, μέχρι εργάτες που υπέστησαν τα αποτελέσματα της κρίσης τα οποία οξύνθηκαν με την έναρξη της πανδημίας. Ένα λουμπενοποιημένο εργατικό μέρος των ΗΠΑ επιρρεπές στις θεωρίες συνωμοσίας που τοποθετούσε ως βασικό παράγοντα της δυστυχίας του τους μετανάστες και τις κοινωνικές ομάδες που διαφοροποιούνταν από τη νόρμα του πατριώτη λευκού στρέιτ Αμερικάνου, αλλά ακόμα και άτομα που ανήκαν στις ομάδες τις οποίες εχθρεύεται. Ο λόγος του, επιπέδου παιδιού γυμνασίου και η επικοινωνιακή αμεσότητα ενός ανθρώπου που δεν διαθέτει κοινή λογική ή δυνατότητα άρθρωσης λόγου, προσέλκυσε ανθρώπους που αισθάνονταν περιθωριοποιημένοι και έψαχναν έναν “ηγέτη” που θα εξέφραζε το θυμό τους και θα επιβεβαίωνε τις θεωρίες τους. Μην μπορώντας να αποδεχθεί την ήττα του στις εκλογές αφού δημιούργησε ένα πολεμικό κλίμα με τους οπαδούς του να εισέρχονται βίαια στο Καπιτώλιο, τους ζήτησε μετά να υποχωρήσουν και να πάνε στα σπίτια τους. 

Συνεχίζοντας τις πρακτικές δημιουργίας μίας κατάστασης διεθνούς βανδαλισμού, ανακήρυξε τους Χούτι στην Υεμένη διεθνή τρομοκρατική οργάνωση. Όπως είχε προειδοποιηθεί, αυτό ενδεχομένως να έχει άμεσο αντίκτυπο στην επίτευξη ειρήνης αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει ελλείψεις και καθυστερήσεις στην αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας αλλά να τονώσει και την έλλειψη σε τρόφιμα, σε μία χώρα που ο εμφύλιος έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια μία αφόρητη κατάσταση για τους κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή και φάρμακα. Η Υεμένη βρίσκεται εν μέσω μίας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης καθώς τα θύματα από τον πόλεμο, τον υποσιτισμό και ασθένειες όπως η χολέρα και ο κορονοϊός βρίσκονται στα ύψη και το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να καταρρεύσει. 

Μετά από αυτή την ενέργεια η οποία ξεσήκωσε διεθνείς διαμαρτυρίες, ο Τραμπ προχώρησε και στην ανακήρυξη της Κούβας ως κράτος που υποθάλπει και στηρίζει την τρομοκρατία, με τον Πομπέο να δηλώνει ότι η Κούβα επανειλημμένως προσφέρει υποστήριξη σε ενέργειες διεθνούς τρομοκρατίας και ένα ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες. Είναι εμφανής εδώ και χρόνια η προσπάθεια του Τραμπ και του επιτελείου του να βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένες χώρες και να δημιουργήσει ένα εχθρικό κλίμα ή ορθότερα να το αναβιώσει, ανάμεσα στις ΗΠΑ και χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα, το Ιράν κ.ά.

Φαίνεται πως ακόμα και στις τελευταίες στιγμές της προεδρίας του, ο Τραμπ προσπαθεί να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη αναστάτωση σε μία χώρα που φαίνεται να έχει χάσει τη διεθνή δυναμική της και να ταλανίζεται από τεράστια οικονομικά προβλήματα, τουλάχιστον όσον αφορά ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Πιθανότατα να αποτελεί βέβαια μία ακόμα ευκαιρία σε μία χώρα με ένα περίεργο πολιτικό σπέκτρουμ για τα δικά μας δεδομένα, να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν οι δυνάμεις ιδιαίτερα του νεανικού μέρους του πληθυσμού που τα τελευταία χρόνια εναντιώθηκαν στις οικονομικές ελίτ και δεν δίστασαν να δημιουργήσουν κινήματα διεκδίκησης και αντίστασης. Ο χρόνος, η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και οι συσχετισμοί θα δείξουν στο άμεσο μέλλον την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα και το ρόλο που έπαιξε ο Τραμπ για τις εξελίξεις. 

Θάνος Λεύκος Παναγιώτου

Μοιραστείτε το άρθρο