ΜΑΛΑΚΑΣΑ Ένα καθόλου τυχαίο δυστύχημα,
ένα έγκλημα της κρατικής πολιτικής

Ένα παιδί περίπου πέντε ετών έχασε τη ζωή του, στη δομή προσφύγων και μεταναστών της Μαλακάσας – σε αυτή την “αποθήκη” ψυχών-, όταν ένα όχημα που εκτελούσε εργασίες συντήρησης το παρέσυρε και το τραυμάτισε θανάσιμα. Αυτό το δυστύχημα (8/1) με το πεντάχρονο προσφυγόπουλο έρχεται να μας υπενθυμίσει τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και τα εγκλήματα της κυβερνητικής –  κρατικής πολιτικής.

Να σημειώσουμε πως ο συνολικός αριθμός αιτούντων άσυλο και προσφύγων στη χώρα αγγίζει  πλέον τις 120.000, εκ των οποίων οι 39.700 (το 33%) βρίσκονται στα νησιά, ενώ οι 80.300 (το 67%) στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, στον ανασχηματισμός της κυβέρνησης διατηρήθηκε στη θέση του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης και τοποθετήθηκε στη θέση της υφυπουργού αρμόδιας για την ένταξη και διαχείρισης των προσφυγικών ροών η Σοφία Βούλτεψη. Φοβερό δίδυμο εάν αναλογιστούμε πως κατά τη θητεία του Μηταράκη έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων (τις οποίες το υπουργείο διαψεύδει συνεχώς, αγνοώντας συστάσεις ακόμη και της ίδιας της ΕΕ), ενώ οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης στη νέα δομή η οποία έχει χαρακτηριστεί ακόμα και ως «δεύτερη Μόρια» αλλά και στην άλλη δομή του Καρά Τεπέ, χαρακτηρίζουν την κατάσταση κόλαση για όσους/ες βρίσκονται εκεί μέσα φυλακισμένοι .

Να υπενθυμίσουμε πως η Βούλτεψη έχει καταγραφεί στις συνειδήσεις μας με τα μελανότερα χρώματα όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι περιβόητες ρατσιστικές δηλώσεις της μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου είχαν βρει τραγικό θάνατο εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες. «Μας έχουν τρελάνει μετά το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, κλείνουν την Αθήνα, περιφέρουν Αφγανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντεσιανούς…», είχε πει. Στη συνέχεια μάλιστα είχε προσθέσει ότι: οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και την Συρία δεν ήταν τίποτε άλλα παρά «άοπλοι εισβολείς και όπλο στα χέρια της Τουρκίας», συμπεριλαμβάνοντας προφανώς και τα 12 πνιγμένα γυναικόπαιδα που δεν κατάφεραν τελικά να «εισβάλουν» στη χώρα μας. Οι δε θέσεις της για τους Ρομά έχουν μείνει στην ιστορία, καθώς διαπίστωσε πως «δίπλα τους  ζουν άνθρωποι».

Υποψιάζομαι πως θα δούμε από το υφυπουργικό πόστο σημεία και τέρατα.

Οι δύο υπουργοί φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να ξεκαθαρίσουν ότι η στρατηγική και οι στόχοι της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα παραμένουν σταθεροί και σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση! Ούτε για αστείο σκέψη για αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα.

Οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται με αυξητικό ρυθμό

Έρευνα 1.500 σελίδων που συνέταξε η ευρωομάδα της Αριστεράς σε συνεργασία με το Δίκτυο Καταγραφής Συνοριακής Βίας, ρίχνει φως στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την… πρώτη θέση. Η Μαύρη Βίβλος παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, αναδεικνύοντας τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στα σύνορα της ΕΕ και την αποτυχία του κράτους δικαίου να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για τα θύματα αλλά και να τιμωρήσει τους δράστες.

Καταγράφει τη χωρίς προηγούμενο κατακόρυφη αύξηση των επιχειρήσεων επαναπροώθησης το 2020 και αύξηση της έντασης και της κλίμακας της κρατικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα. Σχεδόν το 90% των μαρτυριών αφορά βασανιστήρια ή κακομεταχείριση. Ενώ το 52% των παράνομων και βίαιων επιχειρήσεων γίνεται εναντίον ομάδων που περιλαμβάνουν ανηλίκους. Μέχρι τον Αύγουστο, τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθήθηκαν βίαια από τα ελληνικά νησιά .

Για όσες και όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ακόμη στη χώρα, το κράτος τους αντιμετωπίζει σαν άτομα δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαίωμα στην εργασία και την κοινωνική ζωή. Η συνεχιζόμενη άρνηση στην ομαλή ένταξη των πολύπαθων προσφύγων στον αστικό ιστό, δημιουργεί δομές – φυλακές ανίκανες να προστατέψουν τους ανθρώπους εντός τους με δολοφονικά αποτελέσματα. Εκτός από τους κινδύνους υγείας που ελλοχεύει η επιλογή να εγκατασταθεί μια τέτοια δομή μακριά από μεγάλες και οργανωμένες δομές υγείας, αποκόπτει τα παιδιά από την ένταξη. Στην ουσία τα εμποδίζει από το να δημιουργήσουν μία αξιοπρεπή ζωή, όπου δεδομένου και του εγκλωβισμού τους εντός των συνόρων, τα ωθεί στην μελλοντική γκετοποίηση. Το κράτος δημιουργεί από τώρα τις μελλοντικές δυστοπικές συνθήκες στις ζωές των προσφύγων.

Μέχρι να αλλάξει, να  αλλάξουμε με οργανωμένες δράσεις (τίποτε δεν αλλάζει μόνο του), αυτή τη κατάσταση, θα περνάνε στα ‘’ψιλά’’ των ειδήσεων, όπως και τα δυστυχήματα – εγκλήματα σαν αυτό της Μαλακάσας. Την ίδια ώρα, ενημερωνόμαστε με πηχυαίους τίτλους για το πως πέρασαν οι σελέμπριτις στο Ντουμπάϊ !

Θα συνηθίσουμε αυτή την κανονικότητα;

Βαγγέλης Γλαντζής

Μοιραστείτε το άρθρο