ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Θα καταστρέψουμε τη φύση για να τη σώσουμε από την καταστροφή;

Εύπλοια 37o Τεύχος / Ιανουάριος 2021

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;;;

Μόλις κυκλοφόρησε το 37ο τεύχος της ΕΥΠΛΟΙΑΣ, του ηλεκτρονικού περιοδικού του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου. Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στο πρόβλημα της επέκτασης των αιολικών σταθμών στο Αιγαίο, με αναλυτικά άρθρα για την Άνδρο, την Τήνο, την Πάρο, την Αμοργό, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Σκύρο, τη Σαμοθράκη και τις νησίδες του Αιγαίου.

Στο τεύχος αυτό θα βρείτε και το εξαιρετικό άρθρο του Α. Θεοδωρίδη με τίτλο “Δες την αλήθεια, αυτός είναι ο πραγματικός πόλεμος”. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

“Το νέο μοντέλο για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας απαιτεί, μέταλλο και τουρμπίνες (προϊόντα απολύτως εισαγόμενα), πολύ τσιμέντο, ορυκτέλαια, αμέτρητες χωροταξικές παρεμβάσεις, εκρήξεις, τρυπάνια, μπουλντόζες, διανοίξεις δρόμων, κατασκευές αποθηκών και υποσταθμών… και όλα αυτά στην καρδιά των πιο εύθραυστων και αξιόλογων οικοτόπων της πατρίδας μας.

Στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο, με κρατικό χρήμα, αλλά και με επιδοτήσεις της Ε.Ε δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να οριοθετήσει και να χωροθετήσει σε όλη την Ελληνική επικράτεια, περιοχές Νatura, Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Εθνικούς Δρυμούς, Εθνικά και Θαλάσσια Πάρκα που υποτίθεται πως θα διασφάλιζαν και θα προστάτευαν την σπάνια βιοποικιλότητα, ώστε αυτή να περάσει αλώβητη στις επόμενες γενιές.

Επιπλέον, η χώρα έχει δεσμευτεί για την προστασία της άγριας ζωής έχοντας υπογράψει διεθνείς συμβάσεις, όπως τη «Σύμβαση RAMSAR» για την προστασία των διεθνούς ενδιαφέροντος υγροτόπων, τη «Σύμβαση της Βέρνης» για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, τη «Σύμβαση της Βόννης» για τη διατήρηση των αποδημητικών πουλιών που ανήκουν στην άγρια πανίδα κ.α.

Και έρχονται τώρα οι εταιρίες καταθέτοντας ελλιπείς και παραποιημένες μελέτες στους αρμόδιους φορείς, να αλώσουν πραξικοπηματικά και συστηματικά αυτά τα μοναδικά «εργαστήρια της φύσης» καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας και δικαίου.”

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 

Μοιραστείτε το άρθρο