Διαμαρτυρία στο Παρίσι για τον Γάλλο Floyd. Ένα χρόνο μετά καμία δικαίωση για την οικογένειά του

Παρίσι – Ηρώ Σιαφλιάκη & Μπονίτα Παπαστάθη

Ένα χρόνο πριν. Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020. Παρίσι δίπλα στον Σηκουάνα στο quai Branly. Αστυνομικοί σταματούν για έλεγχο έναν 42χρονο διανομέα με μηχανή τον Cédric Chouviat. Όταν αυτός επιμένει να κινηματογραφεί τους αστυνομικούς με το κινητό του τηλέφωνο, αυτοί τον ρίχνουν στο έδαφος και τον ακινητοποιούν με κεφαλοκλείδωμα και άλλες παρόμοιες πρακτικές με χρήση chokehold. Οι τελευταίες λέξεις του ήταν ΠΝΙΓΟΜΑΙ! Επτά φορές!!! Περαστικός καταγράφει με το κινητό του το συμβάν.

Ο Cédric πεθαίνει 48 ώρες αργότερα στο Νοσοκομείο Georges-Pompidou. Οι αστυνομικοί δήλωσαν πως ο θάνατος του επήλθε από καρδιακό πρόβλημα. Οι δικηγόροι της οικογένειάς του υποβάλλουν καταγγελία για «ηθελημένη βία από άτομο που κατέχει δημόσια εξουσία που είχε ως αποτέλεσμα θάνατο» προκειμένου να προκαλέσουν την επέμβαση ανακριτή. Αργότερα ένας ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι ο θάνατος επήλθε από ασφυξία και σπασμένο λαιμό. Παρ όλη την καταγραφή – μαρτυρία του βίντεο, η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί εναντίον των τριών αστυνομικών εκ των τεσσάρων αστυνομικών που μετείχαν στην έρευνα, αν και κανένας τους δεν έχει τεθεί σε αναστολή. O Chouviat ήταν αλγερινής καταγωγής. 

Ένα χρόνο μετά η οικογένεια του, μαζί με άλλες συλλογικότητες θυμάτων από αστυνομική βία, κάλεσε σε πορεία στη μνήμη του ζητώντας από την κυβέρνηση να αποδοθεί δικαιοσύνη και ταυτόχρονα κατά του νομοσχεδίου για την “καθολική ασφάλεια” (Seciourite Globale που αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της εξέτασης από τη Γερουσία.

Δυο πορείες κατά του νομοσχεδίου έχουν προγραμματιστεί για τις 16 και 30 Ιανουαρίου.

 

Μοιραστείτε το άρθρο