Στο δρόμο ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες

Τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν από την κατάργηση της προστατευτικής φιλοξενίας, την κράτηση/τον εγκλεισμό ουσιαστικά εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων, αναδείχθησαν στην διαδικτυακή εκδήλωση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ. Ο νέος νόμος (4760/2020) που ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου από τη Βουλή, δημιουργεί ακόμη χειρότερη κατάσταση, με τα στοιχεία να είναι αμείλικτα για την κυβερνητική πολιτική.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος του Νοεμβρίου έχουν καταμετρηθεί 4.229 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς οι 1.137 ζουν υπό άθλιες συνθήκες και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν στέγη. Μόνο 115 ανήλικα βρίσκονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και μόλις 36 σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Το 2018 κατατέθηκαν 2.700 αιτήματα διεθνούς προστασίας (ασύλου) ασυνόδευτων ανηλίκων, ενώ οι θέσεις προσωρινής και οι θέσεις μόνιμης φιλοξενίας ήταν 2.200,  πρόκειται δηλαδή για κενό 500 θέσεων. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας, όπου μεταφέρθηκαν περίπου 100 παιδιά από την προστατευτική φύλαξη σε δομές φιλοξενίας.

Ήδη από τις αρχές του 2020 η ΑΡΣΙΣ μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βοήθησε στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 370 παιδιά. Το 70% των αιτημάτων τους αφορούσαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική βοήθεια, δημιουργική απασχόληση και επικοινωνία με συγγενείς. Οι χώρες καταγωγής τους είναι κυρίως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Όσον αφορά την ηλικία, το 58% των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι 16-17 ετών. Ενώ με τα υπάρχοντα δεδομένα, ενώ πέρσι το ποσοστό ασυνόδευτων ανηλίκων που ήταν κάτω των 14 ετών έφτανε μόλις το 2% , φέτος αγγίζει 15%!

Όσον αφορά τις “safe areas” στα νησιά, θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ωστόσο, όσες “safe zones” της ηπειρωτικής χώρας δεν ανταποκρίνονται στις απαιτούμενες προδιαγραφές παιδικής προστασίας, θα κλείσουν.

Μοιραστείτε το άρθρο