Καταγγελία για απέλαση-απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ. Γάλλου πολίτη!

Την απαγωγή από τις ελληνικές αρχές του Γάλλου υπηκόου και επί οχτώ χρόνια κάτοικου Αθηνών, Ερόλ, καταγγέλλει η Συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό σύντροφο Errol, αναφέροντας σε κείμενο της πως ο ίδιος «απήχθη το Σάββατο 19/12/2020 από την ελληνική αστυνομία νωρίς το πρωί από το κελί της απομόνωσης του στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Τον έβαλαν σε μεταγωγικό φορώντας του χειροπέδες λέγοντας του ψέματα πως θα τον πήγαιναν στο νοσοκομείο να κάνει τεστ Covid, προκειμένου να λήξει η κράτηση του σε απομόνωση». Εντούτοις αυτό που έκαναν ήταν να τον μεταφέρουν απευθείας στο αεροδρόμιο προκειμένου να τον απελάσουν στην Γαλλία.

Αφετηρία της υπόθεσης του Ερόλ αποτελεί η προληπτική προσαγωγή του στα Εξάρχεια ανήμερα των κινητοποιήσεων για την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου στις 6/12/2020. Από εκεί οδηγείται στην ΓΑΔΑ και έπειτα στο κέντρο κράτησης αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη, με πρόσχημα πως αποτελεί «απειλή για την δημόσια υγεία» λόγω παραβίασης των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων. Στις 9 Δεκέμβριου του ανακοινώνεται η απέλαση του στη Γαλλία. Παράλληλα οι αστυνομικές αρχές τον μεταθέτουν σε κελί απομόνωσης στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα.

Το ελληνικό κράτος επικαλείται ως αιτιολογία απέλασης του Ερόλ τον κίνδυνο για την δημόσια τάξη και την κρατική ασφάλεια, σύμφωνα μάλιστα με την οποία επρόκειτο να του υποβληθεί απαγόρευση εισόδου στην χώρα  για την επόμενη επταετία. Η εν λόγω κατηγορία συνδέεται με άλλα αδικήματα που του έχουν αποδοθεί στο παρελθόν, τα οποία απορρέουν από την κινηματική του δράση και την συνεχή παρουσία του σε κοινωνικούς αγώνες. Ωστόσο αυτά έχουν παραγραφεί και δεν εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του, επιβεβαιώνοντας  έτσι τους ισχυρισμούς περί εκδικητικής απέλασης με πολιτικά αίτια.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η απέλαση του Ερόλ δρομολογήθηκε από την ΕΛΑΣ με συνοδεία ειδικής αντιτρομοκρατικής ομάδας καταστολής από το κέντρο κράτησης απευθείας στο αεροδρόμιο, «οι οποίοι με τη βία τον έβαλαν στο αεροπλάνο δένοντας του επιπροσθέτως με χειροπέδες και τα πόδια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης ήταν δεμένος χειροπόδαρα και δεν σταμάτησε να φωνάζει και να αντιστέκεται».

Σημειώνεται πως κανένα συγγενικό του πρόσωπο δεν είχε ενημερωθεί για την «έκτακτη απέλαση»-απαγωγή ούτε του δόθηκε πρόσβαση σε νομική βοήθεια. Απεναντίας αστυνομικοί με πολιτικά «τον συνόδεψαν σε επιβατική πτήση της Aegean και τον παρέδωσαν στη γαλλική αστυνομία στο αεροδρόμιο του Παρισιού. Εκείνοι τον ανέκριναν ενώ ο σύντροφος παρέμεινε σιωπηλός». Μάλιστα οι γαλλικές αρχές αποφάνθηκαν πως δεν έχουν ξαναδεί παρόμοια διαδικασία, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση σε δικηγόρους και συγγενείς, ακόμη και για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σ.Χ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συνέλευσης αλληλεγγύης στον αναρχικό σύντροφο Errol:

 Ο σύντροφος Errol απήχθη από την ελληνική αστυνομία σήμερα, Σάββατο 19/12/20, νωρίς το πρωί από το κελί της απομόνωσης του στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Τον έβαλαν σε μεταγωγικό φορώντας του χειροπέδες λέγοντας του ψέματα πως θα τον πήγαιναν στο νοσοκομείο να κάνει τεστ κόβιντ, προκειμένου να λήξει η κράτηση του σε απομόνωση.

Αντ’ αυτού τον πήγαν απευθείας στο αεροδρόμιο όπου τον συνόδεψε ειδική ομάδα καταστολής με αυτόματα και καλυμμένα πλήρως πρόσωπα και χαρακτηριστικά οι οποίοι με τη βία τον έβαλαν στο αεροπλάνο δένοντας του επιπροσθέτως με χειροπέδες και τα πόδια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης ήταν δεμένος χειροπόδαρα και δεν σταμάτησε να φωνάζει και να αντιστέκεται.

Τόσο ο δικηγόρος όσο και κανένας συγγενής του δεν είχε ενημερωθεί για την “έκτακτη απέλαση”-απαγωγή.

Ομάδα μπάτσων με πολιτικά τον συνόδεψαν σε επιβατική πτήση της Aegean και τον παρέδωσαν στη γαλλική αστυνομία στο αεροδρόμιο του Παρισιού. Εκείνοι τον ανέκριναν ενώ ο σύντροφος παρέμεινε σιωπηλός καθώς και του είπαν πως δεν έχουν ξαναδεί παρόμοια διαδικασία -χωρίς ενημέρωση σε δικηγόρους και συγγενείς- ακόμη και για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο σύντροφος πρόβαλε αντίσταση σε όλη τη διάρκεια της απαγωγής του καταδεικνύοντας την κρατική βία.

ΚΑΜΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Μοιραστείτε το άρθρο