ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ Ηχηρή νίκη του φεμινιστικού κινήματος απέναντι στον σκοταδισμό

Ιστορική δικαίωση των αγώνων του φεμινιστικού κινήματος στην Αργεντινή αποτελεί η υπερψήφιση νομοσχέδιου την Παρασκευή που νομιμοποιεί την οικειοθελή έκτρωση μέχρι και την 14η βδομάδα εγκυμοσύνης. Το κοινοβούλιο έπειτα από εξαντλητική συνεδρίαση 22 ωρών υπερψήφισε το δικαίωμα στις αμβλώσεις με 131 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 6 αποχές, ενώ προς στιγμήν αναμένεται η έγκριση του νόμου από την Γερουσία. Θετικό κρίνεται μάλιστα πως ο πρόεδρος Φερνάντες τάχθηκε υπέρ της άμεσης υλοποίησης του εν λόγω νομοσχεδίου  κατά την διαδικασία συζήτησής της ολομέλειας.

Παράλληλα χιλιάδες φεμινίστριες διαδήλωναν κατακλύζοντας τους δρόμους του Μπουένος Άιρες, παραμένοντας ολονυκτίς συγκεντρωμένες έξω από το κοινοβούλιο, πιέζοντας το νομοθετικό να μην υποχωρήσει στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Επισημαίνεται πως στην Αργεντινή, χιλιάδες γυναίκες εξαναγκάζονται κάθε χρόνο σε παράνομες εκτρώσεις και ανεπιθύμητες γέννες καθώς αδυνατούν αν έχουν πρόσβαση σε νόμιμη και ασφαλή άμβλωση.

Η αποτυχημένη έκβαση της προηγούμενης προσπάθειας υπερψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το 2018 αναζωπύρωσε την ένταση των διεκδικήσεων και κινητοποίησε χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη την ήπειρο. Η πάλη για την κατοχύρωση του δικαιώματος της άμβλωσης εκφράζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω του εμβληματικού φεμινιστικού κινήματος για την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος Πράσινη Παλίρροια, ευρέως γνωστό με το χαρακτηριστικό σύμβολο των πράσινων μαντηλιών, το οποίο χαίρει μαζικής εξάπλωσης σε ολόκληρη την ήπειρο της Λατινικής Αμερικής.

Ωστόσο παρά το πρόσφατο ελπιδοφόρο παράδειγμα της Αργεντινής, οι εκτρώσεις εξακολουθούν να ποινικοποιούνται σχεδόν σε όλα τα κράτη της Λατινική Αμερικής όπου η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας και του χριστιανικού φονταμενταλισμού καθίσταται ισχυρή. Η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα απαγορεύουν καθολικά την άμβλωση, ενώ στην Βραζιλία και την Χιλή ο νόμος εξαιρεί υποθέσεις βιασμού και την ανάγκη διάσωσης της ζωής της εγκύου. Ωστόσο η Κούβα και η Ουρουγουάη έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση κυρίως λόγω της ισχνής παρέμβασης της Καθολικής εκκλησίας στην κοινωνική και πολιτική σφαίρα.

Σ.Χ

Μοιραστείτε το άρθρο