ΙΡΑΝ Απαγχόνισαν τον δημοσιογράφο Ρουχολάμ Ζαμ και… την ελευθερία της έκφρασης

Ο  Ιρανός αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος εκτελέστηκε σήμερα Σάββατο 12 Δεκεμβρίου από τον Ιρανικό κράτος.

Το «έγκλημα» του Ζαμ, για το οποίο καταδικάστηκε σε απαγχονισμό, ήταν η αντικαθεστωτική του δράση μέσω του δημοσιογραφικού του έργου με το πρόσχημα ότι υποκινούσε σε βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων το 2017. Η ιστοσελίδα του Amadnews, με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες, κατέστη παράνομη γιατί θεωρήθηκε υπαίτια για τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2017-2018 . Ο δημοσιογράφος κατέφυγε στη Γαλλία, η οποία του παρείχε άσυλο, εφόσον το Ιρανικό κράτος του είχε επιβάλλει την θανατική ποινή. Μετά από τρία χρόνια εξορίας συνελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, κατά την επιστροφή του στην Τεχεράνη από το Παρίσι το 2019.

Στις 23 Ιουλίου είχε πάρει μεγάλη έκταση η είδηση της αναστολής της ποινής του Ρουχολάμ Ζαμ και άλλων δυο διαδηλωτών, η οποία όμως δεν άργησε να διαψευσθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής όπως τον Ιράν και το Ιράκ βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των “Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου και πολλές δολοφονίες δημοσιογράφων παρατηρούνται κάθε χρόνο για ανάλογες δράσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» και άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πήραν θέση για τη δίωξη του 47χρονου δημοσιογράφου και την διαρκή προσφυγή στην θανατική ποινή ως μέσο καταστολής των αντιφρονούντων. Ωστόσο, για άλλη μια φορά ένας δημοσιογράφος δολοφονείται για τις ιδέες του και καταπατείται εξόφθαλμα η ελευθερία του Τύπου.

Θ.Κ.

Μοιραστείτε το άρθρο