Από το χουντικό «Σπουδαστικό της Ασφάλειας» στη νεο-δημοκρατική πανεπιστημιακή αστυνομία

Η συγκρότηση Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), από χίλιους περίπου αστυνομικούς με αρμοδιότητες σύλληψης και προανάκρισης, δεν αποσκοπεί βεβαίως στη «διαφύλαξη της ακαδημαϊκής ελευθερίας», όπως δήλωσε σε άπταιστα οργουελιανά η υπ. Παιδείας Κεραμέως. Είναι μια ακόμα εχθρική κίνηση απέναντι στη νεολαία – μια ακόμα ψηφίδα στο κράτος προληπτικής αντιεξέγερσης που οικοδομεί η ΝΔ, αξιοποιώντας ως ευκαιρία την κατάσταση της πανδημίας – το πένθος, τον εύλογο φόβο και την κόπωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η διαδικασία με την οποία θεσπίζεται η ΟΠΠΙ συναγωνίζεται σε αθλιότητα  την ουσία της:

  • Οι ένστολοι της ΟΠΠΙ θα τοποθετηθούν σε 26 πανεπιστήμια που, ήδη από το καλοκαίρι του 2019, δεν καλύπτονται από ακαδημαϊκό άσυλο (ενώ, για άγνωστο διάστημα ακόμα, θα λειτουργούν με τηλεδιασκέψεις…).
  • Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές στον Τύπο, η ΟΠΠΙ θα «προστατεύει» πανεπιστήμια όπου θα μπαίνει κανείς με κάρτες εισόδου και τα οποία θα επιτηρούν κυκλώματα παρακολούθησης (προς τόνωση, βεβαίως, και της αγοράς των σχετικών εξοπλισμών…).
  • Η στελέχωση της ΟΠΠΙ θα γίνει με διαδικασίες fast-track, όπως αυτές για την πρόσληψη 1500 Ειδικών Φρουρών.
  • Κεραμέως και Χρυσοχοΐδης αγνόησαν τις διαφωνίες πρυτάνεων και ΠΟΣΔΕΠ, και αποφάσισαν ότι η ΟΠΠΙ δεν θα υπάγεται στα Πανεπιστήμια που θα «προστατεύει», αλλά στον Προστάτη των Μπάτσων Χρυσοχοΐδη.

Μετά την ανασύσταση της ομάδας ένστολων εγκληματιών ΔΕΛΤΑ, υπό το όνομα «ΔΡΑΣΗ», την ίδρυση της Ομάδας Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων (ΟΔΟΣ), την ενίσχυση συνοριοφυλάκων, ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ με προσωπικό και οχήματα (και δίπλα, βεβαίως, σε ΜΑΤ και ΥΜΕΤ), η ΟΠΠΙ διευρύνει τις στρατιές φρουρών του καθεστώτος. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώνονται και τα κυβερνητικά φερέφωνα θεωρούν τις δημόσιες κλίνες ΜΕΘ «πεταμένα λεφτά» (αφού μπορούμε να τις νοικιάζουμε επιδοτώντας αδρά ιδιώτες…).

Έπειτα από τη διετία Σαμαρά, φάνταζε δύσκολο να υπάρξει πιο μισητή κυβέρνηση. Το 17μηνο Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη δείχνει πως τίποτα δύσκολο δεν είναι ακατόρθωτο.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

diktio.org/node

Μοιραστείτε το άρθρο