Επαναπροωθήσεις μεταναστών-ριών από την Θεσσαλονίκη στην Τουρκία;

Από πρόσφατη “επίσκεψη” της αστυνομίας στο camp στις 2/11/2020

Εκμεταλλευόμενοι τα μέτρα απαγόρευσης λόγω πανδημίας, αστυνομικές επιχειρήσεις απομάκρυναν μετανάστες-ριες από το καμπ των Διαβατών, των οποίων έκτοτε αγνοείται η τύχη τους, ενώ κάποιοι στη συνέχεια βρέθηκαν στην Τουρκία!

Φόβοι για νέα μαζική αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καμπ.

Ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των αστυνομικών ενεργειών.


ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ CAMP ΤΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ;

Την Πέμπτη 3/12 η διοίκηση των camp Διαβατών προχώρησε σε καταμέτρηση των σκηνών στις οποίες μένουν κάποιοι/ες από τους/ις μετανάστ(ρι)ες του camp (ο αριθμός ανέρχεται σε περισσότερους από 200 μετανάστες).  Σύμφωνα με καταγγελίες,  ετοιμάζεται αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του camp από τις σκηνές και τους μετανάστες που μένουν σε αυτές. Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει πολλές “επισκέψεις” της αστυνομίας στο camp στο τέλος των οποίων οι αστυνομικοί παίρνουν βίαια μετανάστες, η τύχη των οποίων έκτοτε αγνοείται.

Δεν υπάρχει κανένα επίσημο δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με το τι κάνει με τους ανθρώπους που απομακρύνονται από το camp.

Καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι: αν πράγματι μια τέτοια επιχείρηση πραγματοποιηθεί θέλουμε να διασφαλίσουμε τα παρακάτω:

  • Η οποιαδήποτε μετακίνηση των μεταναστών σε άλλο χώρο να γίνει υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας και οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να δημοσιοποιήσουν επίσημα τον προορισμό μεταφοράς των ανθρώπων που μετακινούνται, τον ακριβή αριθμό αυτών και τους λόγους που πραγματοποιείται αυτή η μεταφορά.
  • Σε περίπτωση που ανάμεσα στους μετανάστες βρεθούν κάποιοι χωρίς χαρτιά, η αστυνομία να παρέχει όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα όπως προβλέπεται ώστε να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο. Να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα pushback-επαναπροώθησης στην Τουρκία οποιουδήποτε μετανάστη-ριας, πρακτική που έχει καταγγελθεί συχνά στο παρελθόν.

Να σπάσει το καθεστώς αορατότητας και το πέπλο σιωπής που περιβάλλει την κρατική διαχείριση ενάντια στους μετανάστες.

Μοιραστείτε το άρθρο