Η Γαλλία ξεσηκώνεται
και απαιτεί δημοκρατία και ελευθερία!

ΠΑΡΙΣΙ – Φωτογραφίες: Ηρώ Σιαφλιάκη & Μπονίτα Παπαστάθη / Επιμέλεια Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιείται από τις 14.00 το μεσημέρι στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στο “ελευθεροκτόνο” νομοσχέδιο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι διαδηλωτές τον πρόσφατο νόμο “καθολικής ασφάλειας” που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη γαλλική εθνοσυνέλευση και εκκρεμεί στη Γερουσία. Εκτιμάται σύμφωνα με τους διαδηλωτές ότι περίπου 100.000 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της “πορείας Ελευθερίας” στο Παρίσι, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες 70 ακόμη πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών συνολικά σε όλη τη Γαλλία διαδήλωσαν 130.000 άτομα, ενώ τα συνδικάτα μιλούν συνολικά τουλάχιστον για 500.000.

Σήμερα το βράδυ (28.11) με το τέλος της πορείας σύσσωμα τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την απόσυρση του νόμου.

 ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Paris Protests Against Global Security Bill

[LIVE] Thousands have taken to the streets of Paris to protest against the global security bill which critics fear will endanger press freedoms.

Posted by Redfish on Saturday, November 28, 2020

Συνδικάτα, ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, μαθητές και φοιτητές, οικογένειες θυμάτων που έχουν υποστεί την αστυνομική βία, κίτρινα γιλέκα, κατέκλυσαν τις πλατείες όλης της χώρας, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που ουσιαστικά απαγορεύει τη φωτογράφιση οργάνων της τάξης και απειλεί με φυλάκιση και με υψηλά πρόστιμα.

Σήμερα στην πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας άρχισε από νωρίς το απόγευμα να συρρέει κόσμος, παρά την καραντίνα και την ανησυχία για την πανδημία. Χιλιάδες πολιτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων και οργανώσεων. ‘Ένα τεράστιο πλήθος κόσμου που ξεπερνούσε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των διοργανωτών. Σήμερα το Παρίσι αλλά και οι κεντρικές πλατείες πολλών πόλεων στη Γαλλία, θύμιζαν μια άλλη εποχή.

Παρίσι, Λυών, Μπορντό, Λιλ, Ρεμς, Ρέν, Τουλούζη, Βρέστη, Στρασβούρο, ο κόσμος αγνόησε τις απαγορεύσεις και κατέκλυσε τις κεντρικές πλατείες.

Το βίντεο “της ντροπής” όπως αναγκάστηκε και ο ίδιος ο Μακρόν να το χαρακτηρίσει, του μαύρου μουσικού παραγωγού Michel Zecler που δέχτηκε την απρόκλητη βία των αστυνομικών στο στούντιο όπου εργαζόταν  και που τις μόλις προηγούμενες ημέρες προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, φαίνεται ότι λειτούργησε ως θρυαλλίδα.

Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα συνθήματα των διαδηλωτών: “Χωρίς το βίντεο, ο Μισέλ θα ήταν φυλακή”, “η κάμερα είναι το όπλο του άοπλου”, “παγκόσμιος νόμος απάτης” κ.α.

Ο δημοσιογράφος Stanislas Poyet μεταφέρει σε tweet του τη δήλωση ενός 55χρονου μηχανικού του Mounir: “Είμαι εδώ για τα παιδιά μου. Εγώ σε 10 χρόνια συνταξιοδοτούμαι, αλλά βλέπω πως το τρίπτυχο της Αδελφότητας, Ισότητα και Ελευθερίας της Γαλλίας παραβιάζεται. Κάνουμε κριτική σε αφρικανικές δικτατορίες, αλλά με το άρθρο 24, εμείς δε θα είμαστε κάτι καλύτερο”.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την Πλατεία Δημοκρατίας προς την Πλατεία Βαστίλης και σύμφωνα με τους δημοσιογράφους αρχικώς η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, παρότι οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν σε κλοιό αστυνομικών.

Ωστόσο λίγο αργότερα στην Πλατεία Βαστίλης ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

 

Les forces de l’ordre sont dépassées par les manifestants
#marchesdeslibertes #Paris #manifestation

Posted by AMAR on Saturday, November 28, 2020

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Άτομα του αντιφασιστικού μπλοκ δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο οδόφραγμα απέναντι από τους αστυνομικούς και τραγούδησαν το Siamo tutti antifascisti (είμαστε όλοι αντιφασίστες). Η αστυνομία προχώρησε σε ρίψεις δακρυγόνων, ενώ κάηκαν αυτοκίνητα, αλλά και κάποια καταστήματα, μεταξύ των οποίων και ένα κατάστημα της Banque de France.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Stanislas Poyet στο σημείο έφτασαν και πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά. 

Έτοιμος να πυροβολήσει την αλήθεια!:

Ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος καταγωγής Συρίας τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια αστυνομικής κατηγορίας, όπως και αρκετοί διαδηλωτές

“Ξεκίνησε με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τώρα ξεθεμελιώνονται θεμελιώδεις ελευθερίες και βασικά δικαιώματα της δημοκρατίας μας, η ελευθερία της έκφρασης, της πληροφόρησης”, κατήγγειλε η Sophie Misiraca, 46 ετών, δικηγόρος.

Συγκρούσεις όμως εκτός από το Παρίσι ξέσπασαν και αλλού. Στην πόλη Ρεν όπου πραγματοποιήθηκε μια δυναμική διαμαρτυρία πάνω από 5.000 κόσμου στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν στο τέλος της πορείας.

Στο Μπορντώ, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες οι συγκεντρωμένοι ξεπέρασαν τις 10.000 και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο δυναμικές διαδηλώσεις στην πόλη από την εποχή των κίτρινων γιλέκων. Περίπου 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν και στη Λιλ και στη Λυών η ένταση ανέβηκε όταν η αστυνομία έφερε ένα κανόνι νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Στρασβούργο όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 3.000 άτομα, όταν περίπου 500 ατόμα επιχείρησαν να φτάσουν στην αστυνομική διεύθυνση της πόλης και δέχτηκαν βροχή δακρυγόνων.

“ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ”

 

“Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΙ – Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΙ. ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ”
“ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ DARMANNIN !”
“Τι θα γινόταν ο Μισέλ χωρίς κάμερες”. Το βίντεο από την κακοποίηση του μουσικού παραγωγού από αστυνομικούς της προηγούμενες ημέρες, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της μεγαλειώδους αντίδρασης σε όλη τη Γαλλία.
“Η κινηματογράφηση σώζει ζωές”
“ΤΗΛΕ-ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤ”
EΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ (αναφορά τον Μαραντόνα) 
ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ (LALLEMENT : το όνομα του αστυνομικού διοικητή στο Παρίσι, l’Allemand : ο Γερμανός)
“Φλουτάρισμα αστυνομικών = τυφλή δικαιοσύνη”

“ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ”
“Εεε, ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ (έτσι αποκαλούνται οι αστυνομικοί) ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ, ΣΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΝ”
Σπάσιμο καμερών δρόμου, με τον κόσμο να χειροκροτεί.

Μοιραστείτε το άρθρο