Γυναικείο κίνημα στη Ροζάβα: «Όχι στην κατοχή και στη γενοκτονία, θα υπερασπιστούμε τις γυναίκες και τη ζωή!»

Καμπάνια συλλογής υπογραφών από το Kongra Star:

Ως Kongra Star – γυναικείο κίνημα στη Ροζάβα – ξεκινήσαμε στις 9 Οκτώβρη του 2020, μία νέα καμπάνια με σύνθημα «Όχι στην κατοχή και στη γενοκτονία, θα υπερασπιστούμε τις γυναίκες και τη ζωή!». Η μέρα αυτή συμπίπτει με την κατοχή της πόλης Serê Kaniyê (Ras al-Ain) και της Girê Spî (Tel Abyad).

Η καμπάνια θα διαρκέσει έως τις 9 του Γενάρη του 2020, μέχρι τη μέρα δηλαδή που δολοφονήθηκαν οι τρεις αγωνίστριες Sakine Cansiz, Fidan Dogan και η Leyla Soylemes στη γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, το 2013, από τις τουρκικές, φασιστικές, κρατικές μυστικές υπηρεσίες. Είναι ολοφάνερο ότι οι γυναικοκτονίες, στις οποίες οι γυναίκες είναι- λόγω της πατριαρχικής νοοτροπίας- εκτεθειμένες, συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η καμπάνια αυτή ξεκίνησε με σκοπό τόσο τη δικτύωση όλων των γυναικείων οργανώσεων στο διατοπικό επίπεδο της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, καθώς και με την προοπτική οικοδόμησης μίας κοινής δύναμης, η οποία θα έρχεται αντιμέτωπη με όλες τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν και η οποία θα ενισχύει μέσα από την κοινή δραστηριοποίηση, τον αγώνα και την αντίστασή μας.

Η ιστορία μας είναι γραμμένη από τόσες και τόσες προσπάθειες γυναικών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Η επανάσταση στη Ροζάβα, η οποία είναι κυρίως γνωστή ως μια γυναικεία επανάσταση, προϋποθέτει πολλές θυσίες αλλά έχει επιφέρει και πολλά επιτεύγματα για τις γυναίκες. Κάθε επίτευγμα αφορά στις γυναίκες όλου του κόσμου και προσφέρει στη γυναικεία ιστορία, την ιδιαίτερη αξία ενός ακόμα αγώνα.

Με την «καμπάνια υπογραφής», που θα διαρκέσει από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, που είναι και η παγκόσμια ημέρα καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, καλούμε όλες τις διεθνείς φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και ατομικότητες να συμμετέχουν, για την υπεράσπιση των επιτευγμάτων της γυναικείας επανάστασης ενάντια σε κάθε μορφή κατοχής, γενοκτονίας, ιμπεριαλισμού και φασισμού.

Καλούμε κάθε συντρόφισσα και σύντροφο, κάθε συνοδοιπόρο, να βοηθήσει και να οργανωθεί μαζί μας για την κοινή συνέχεια του αγώνα μας, ενάντια στην αποικιοκρατία και την πατριαρχία. Υποστηρίξτε την καμπάνια, με το να υπογράψετε το κάλεσμα ή να το επικοινωνήσετε:

Στη χώρα μας επικρατεί πόλεμος εδώ και 9 χρόνια. Αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος αυτός έχει καταστρεπτικές συνέπειες για όλη τη χώρα. Οι πληθυσμοί της Συρίας έχουν ζήσει τεράστιες τραγωδίες. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, χάσανε τη ζωή τους, τραυματίστηκαν , αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι πόλεις μας καταστράφηκαν, άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε χαλάσματα και ερείπια.

Ο πόλεμος στη χώρα μας συνεχίζεται. Θα χρειαστεί ακόμα καιρός μέχρι να επιτευχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα, γιατί τόσο τοπικές όσο και διεθνείς εξουσίες κινούν τα νήματα του ατελείωτου αυτού πολέμου στη Συρία. Υπάρχουν σταθερές συγκρούσεις συμφερόντων, με εμπλοκή διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων που αδιαφορούν για τους πληθυσμούς της χώρας. Το τουρκικό κράτος και οι συμμορίες του επιτίθενται στον αγώνα των ανθρώπων εδώ , που ονειρεύονται δημοκρατία και ελευθερία. Περιοχές όπως το Afrin, Bab, Jarablus, το Serêkaniyê και το Girê Sipî καταλήφθηκαν από το τουρκικό κράτος με συναίνεση των διεθνών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Οι εισβολές και οι απειλές κατά πόλεων και περιοχών στη ΒΑ Συρία συνεχίζονται.

Η Ροζάβα πέτυχε σημαντικές νίκες στον αγώνα ενάντια στο ισλαμικό κράτος. Η περιοχή αυτή πρωτοστάτησε με την αντίστασή της και επέφερε στο ισλαμικό κράτος, μια ιστορική ήττα. Η εκδίωξη του ισλαμικού κράτους, το οποίο αποτελεί απειλή για όλο τον κόσμο, από την περιοχή αυτή, έδωσε μια ηθική ενίσχυση στην αραβική, κουρδική, αρμενική, συριακή κοινότητα. Στον αγώνα αυτόν οι άνθρωποι της ΒΑ Συρίας, δέχτηκαν μεγάλη στήριξη από μια διεθνή κοινότητα ανθρώπων, η οποία έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη στον διαρκή αγώνα της περιοχής.

Το σύστημα που έχει θεμελιωθεί στη Βορειοανατολική Συρία έχει μεγάλη αξία, για την εξεύρεση λύσης του συριακού ζητήματος. Οι συζητήσεις στις πόλεις Sotschi, Astana και Genf, που ξεκίνησαν με στόχο να βρεθεί μέσα από- διάλογο και πολιτικά μέσα- μία λύση για την κρίση, τελικά δεν αρκούν για να εκπληρώσουν τα αιτήματα άλλων πληθυσμιακών ομάδων, ιδιαίτερα τα αιτήματα των Κούρδων και των Κουρδισσών. Αυτές οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μεταξύ της Τουρκίας, της Ρωσσίας και του Ιράν στη βάση όμως της απληστίας για δύναμη. Με το πέρασμα του καιρού αποδείχτηκε τελικά, ότι τόσο οι διαπραγματεύσεις όσο και οι- από τις διεθνείς δυνάμεις ανακοινωμένες ανακωχές-, εμβάθυναν την κρίση και τις συγκρούσεις, αντί να τις λύσουν. Για αυτό ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι που ζουν στη Συρία, δεν πιστεύουν πια σε καμία «λύση» που θα προτείνει αυτό το «τρίο». Για τις διεθνείς δυνάμεις και ιδιαίτερα για τα Ηνωμένη Έθνη, οι ανθρωπιστικές τραγωδίες, τους ήταν εντελώς αδιάφορες. Όχι μόνο δε θέλησαν να ανταποκριθούν στα δημοκρατικά αιτήματα των πληθυσμών στη Συρία αλλά σιώπησαν εκκωφαντικά, δηλαδή συντάχθηκαν με την κατοχή του τουρκικού κράτους.

Στις πόλεις Afrin, Serêkaniyê και Gire Spî, οι οποίες βρίσκονται υπό την κατοχή του τουρκικού κράτους, διαπράχτηκαν πολλά εγκλήματα. Βίαιη δημογραφική αλλαγή και αφομοίωση, σφαγές και μακελειό. Μετά από έρευνες διεθνών οργανώσεων, διαπιστώθηκε ότι πριν την κατοχή του τουρκικού κράτους, ο κουρδικός πληθυσμός στο Afrin ήταν 97% και μετά την κατοχή έπεσε στο 34,8%. Ιστορικές περιοχές, πόλεις με έντονο πολιτιστικό υπόβαθρο και νεκροταφεία καταστράφηκαν και οι περισσότεροι Κούρδοι/ισσες, Αρμένοι/ισσες, Άραβες/ισσες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν. Υποτιμήθηκε η σημασία της ανθρώπινης ζωής, το διάβασμα και η ομιλία στη μητρική γλώσσα των ανθρώπων απαγορεύτηκε, γυναίκες και παιδιά απήχθησαν, βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν . Το τουρκικό κράτος και οι υποστηρικτές του προκάλεσαν με την κατοχή, την οποία προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν με το πρόσχημα ότι «Θα φροντίσουνε για την ειρήνη και την ευημερία», μεγάλες τραγωδίες και καταστροφές.

Στην σημερινή εποχή, όπου αυξάνονται οι σεξιστικές επιθέσεις ενάντια στις γυναίκες όλου του κόσμου, οι περιοχές μας συνεχίζονται να βρίσκονται υπό τη σκιά της κατοχής και του πολέμου, με τις γυναικοκτονίες να επεκτείνονται σε όλη την κοινωνία. Στο Afrin, το οποίο είναι από το 2018 κατηλειμμένο, πραγματοποιούνται εγκλήματα κάθε μορφής, με υψηλά ποσοστά βιασμών και δολοφονιών γυναικών. Όσο δυνάμεις, κράτη και οργανισμοί ανέχονται τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, γίνονται συνένοχοι της εγκληματικής αυτής πολιτικής, η οποία επιτίθεται ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η βίαιη δολοφονία της αντιπροσώπου του κόμματος του «μέλλοντος» Hevrîn Khalaf, στις 12 Οκτωβρίου του 2019, καθώς και η δολοφονία των Zehra Berkel, Emîne Weysi και Hebûn Mela Xelîl, μελών του Kongra Star, στις 23 Ιουνίου του 2020, είναι τα αποτελέσματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Η σιωπή απέναντι σε αυτές τις σφαγές, των οποίων οι θύτες είναι γνωστοί, συμβάλλει στην πρακτική εφαρμογή των πλάνων εισβολής του τουρκικού κράτους.

Εμείς ως γυναίκες, που υπερασπιζόμαστε ένα σύστημα που βασίζεται στη συλλογική ζωή και στην ευημερία της περιοχής, δεν αποσιωπήσαμε αυτές τις σφαγές. Οργανωθήκαμε σε κάθε επίπεδο, και προσπαθήσαμε να τις αποκαλύψουμε μέσα από τις δράσεις μας. Απαιτούμε για άλλη μία φορά την απόδοση ευθυνών για αυτά τα εγκλήματα. Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ακόμα και αν βρισκόμαστε- ως γυναίκες- σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου, μοιραζόμαστε ωστόσο κοινές εμπειρίες, βιωμένες κτηνωδίες και πόνο, που είναι συνέπειες του πατριαρχικού συστήματος. Με το να οργανωνόμαστε και να πράττουμε συλλογικά, με το να φωνάζουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου «Φτάνει πια», όχι στις γυναικοκτονίες του πατριαρχικού φασισμού, θα μπορέσουμε με τη συλλογική μας δύναμη να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας. Ως γυναίκες μπορούμε να μετατρέψουμε τις καταστροφικές και δολοφονικές πρακτικές του πατριαρχικού πνεύματος σε τόπους πλήρης ομορφιάς όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να ζουν με ελευθερία και δημοκρατία. Έχουμε τη δύναμη να σταθούμε μαζί και να υψώσουμε τις φωνές μας καθώς και όλες τις άλλες κρυμμένες φωνές.

Πάνω σε αυτήν την βάση εξηγούμε ότι:

Με την καμπάνια «We will defend women and life» – «Emê jin û jiyanê biparêzin», που ξεκινήσαμε στις 9 Οκτωβρίου 2020, θέλουμε να προχωρήσουμε πιο πέρα τον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή και στις γυναικοκτονίες. Σήμερα, πραγματοποιούνται εδώ, στη ΒΑ Συρία, γυναικοκτονίες από τους κατακτητές .Σ ένα μέρος που εμπνέει πολλές γυναίκες από όλο τον κόσμο. Επιχειρείται έτσι να πολεμηθεί η γυναικεία επανάσταση που συντελείται εδώ. Εμείς όμως εξηγούμαστε, ότι ως γυναίκες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην κατοχή, μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι μας. Μαζί με ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες χτίσαμε ένα δημοκρατικό σύστημα, στο οποίο οι γυναίκες εκπροσωπούνται στον ίδιο βαθμό με τους άντρες. Εκτός της αυτοάμυνάς μας ενάντια στις κατακτητικές δυνάμεις, δεν έχουμε διαπράξει άλλες βίαιες και καταστροφικές πράξεις. Με την αντίληψη ότι το δημοκρατικό και συμμετοχικό μας σύστημα μπορεί να είναι μία λύση για την πολιτική κρίση στη Συρία, απαιτήσαμε επανειλημμένα από τις διεθνείς δυνάμεις να αναγνωρίσουν και να εγγυηθούν επίσημα το στάτους μας. Δείξαμε στον κόσμο, ότι είναι δυνατό να εξαλειφθεί η συστημική κρίση, καθώς και ο σεξισμός, εθνικισμός και ο φανατισμός την οποία βιώνει η ανθρωπότητα μέσα από την καπιταλιστική νεωτερικότητα, χτίζοντας ένα δημοκρατικό έθνος, ένα νέο σύστημα. Ελπίζουμε ότι το δημοκρατικό αυτό σύστημα της αυτοδιοίκησης που στηρίζεται πάνω στην ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών, θα γίνει διακριτό ως επίτευγμα, του αγώνα μας ως γυναίκες, το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε συλλογικά.

Το τουρκικό κράτος στοχεύει ευθέως τις πρωτοπόρους της γυναικείας επανάστασης, δολοφονώντας πρόσφατα την Hevrîn Khalaf και τη Zehra Berkel, τόσο μέσω των επίσημων στρατιωτικών του δυνάμεων όσο και με τη συνδρομή παραστρατιωτικών στοιχείων. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να τερματίσουμε τη δολοφονική πολιτική του . Η πατριαρχική αντίληψη των σφαγών δεν έχει καμία ελπίδα επιτυχίας ή νίκης. Ξανατονίζουμε ότι δε θα αφήσουμε κανένα έγκλημα ενάντια στην ελευθερία των γυναικών, ατιμώρητο. Καλούμε γυναικείες οργανώσεις και ατομικότητες από όλο τον κόσμο, να αλληλοϋποστηριχτούμε για να δυναμώσουμε τις φωνές μας και να κάνουμε τα αιτήματά μας ορατά!

Οι YPJ είναι νόμιμες γυναικείες δυνάμεις αυτοάμυνας, που αγωνίζονται ενάντια στο ισλαμικό κράτος και ενάντια σε κάθε μορφή κατάκτησης. Η οργάνωσή τους ενάντια στις βίαιες πρακτικές του ισλαμικού κράτους, εμπόδισε πολλές σφαγές γυναικών. Η επιτυχία των δυνάμεων αυτών στην άμυνα έπαιξε ξεχωριστό ρόλο στο να γίνουν οι YPJ μία δύναμη, την οποία παρακολουθούν γυναίκες από όλο τον κόσμο, με ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη. Ο τρόπος οργάνωσης στις δομές αυτές καθώς και στον τομέα της αυτοδιοίκησης, έδωσε στις γυναίκες μεγάλη εμπιστοσύνη και συντέλεσε στο να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπιζόμαστε ως γυναίκες στην κοινωνία μας, η οποία είναι βαθιά εμποτισμένη από την αντρική κυρίαρχη νοοτροπία. Γι’ αυτόν το λόγο οι YPJ είναι μία νόμιμη δύναμη. Ως γυναίκες από τη ΒΑ Συρία δεν αποδεχόμαστε τις ποινές που έχουν επιβληθεί από τα κράτη του Ενωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Καλούμε όλες τις γυναίκες να αναγνωρίσουν τις YPJ ως συλλογική δύναμη αυτοάμυνας  και να τις υπερασπιστούν ενάντια σε κάθε κρατική πολιτική που τις ποινικοποιεί.

Όχι στην κατοχή, όχι στη γενοκτονία: Θα υπερασπιστούμε τις γυναίκες και τη ζωή!

#WeDefendWomenAndLife #WomenDefendRojava

Jin, jiyan, azadî!

Kongra Star Koordination

Πολλούς χαιρετισμούς και δύναμη από τη γυναικεία επανάσταση στη Ροζάβα!

Μετάφραση: Women Defend Rojava Επιτροπή Αθήνας

 

Μοιραστείτε το άρθρο