ΓΑΛΛΙΑ: Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου κάτω από τα αστυνομικά γκλομπς! ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΠΑΡΙΣΙ – Ανταπόκριση: Ηρώ Σιαφλιάκη, Μπονίτα Παπαστάθη / Επιμέλεια: Μαρίνα Μεϊντάνη

Live εικόνα από Παρίσι

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χιλιάδες ήταν οι πολίτες που συμμετείχαν στη σημερινή διαδήλωση στην Πλατεία Τροκαντερό την οποία νωρίτερα η αστυνομία είχε κλείσει με οδοφράγματα, περιορίζοντας τον χώρο που θα αναπτύσσονταν οι διαδηλωτές, όπως και τη δυνατότητα πρόσβασης αυτών στο σημείο της διαδήλωσης.

Μία “θολή δημοκρατία”, όπως αναφέρει το πλακάτ του διαδηλωτή. Μία” Δημοκρατία φλου”, ένα “Κράτος Δικαίου φλου” όπως αναφέρει και το πρωτοσέλιδο της Liberation, όπως και η σκίαση που βάση του νόμου πλέον θα επιβάλλεται στα πρόσωπα των οργάνων επιβολής του νόμου και της τάξης ώστε να μην πάθει η ψυχολογία τους…

Στο τέλος της διαμαρτυρίας η αστυνομία έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα εγκλωβίζοντας περίπου 50 εξ’ αυτών Γάλλων και ξένων ανταποκριτών. Επίσης, καταγγέλλεται ξυλοδαρμός ενός δημοσιογράφου, ψεκασμός άλλου με δακρυγόνα και το κλείσιμο του λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα ενός ακόμη.

https://new.infolibre.gr/2020/11/21/fotoreportaz-apo-tis-kinitopoiiseis-toy-savvatoy-stin-gallia-enantia-sto-neo-katastaltiko-nomo/

Στην πλατεία Τροκαντερό χτυπά η καρδιά της ελεύθερης Γαλλίας σήμερα το απόγευμα μετά την έγκριση αργά χθες το βράδυ από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση του νόμου που απαγορεύει τη φωτογράφηση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας. Ο νέος, πλέον, νόμος απειλεί με πρόστιμο 45.000 ευρώ και ένα χρόνο φυλάκιση σε όποιον από …πρόθεση προκαλέσει σωματική ή ψυχολογική βλάβη σε όργανο της τάξης δημοσιοποιώντας φωτογραφία ή εικόνα που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του οργάνου της τάξης.

Συνδικάτα, ενώσεις εργαζομένων, όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας, δημιουργοί ντοκιμαντέρ, ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οικογένειες που μέλη τους υπήρξαν θύματα της αστυνομικής βίας είχαν καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του Τροκαντερό από μέρες πριν. Με πρωτοβουλία της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν μάλιστα εκδοθεί ειδικά έντυπα ώστε οι πολίτες που θα επέλεγαν να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τροκαντερό να έχουν τη σχετική άδεια για συμμετοχή στη διαμαρτυρία. Στη λογική ότι αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα η συμμετοχή σε διαμαρτυρία ακόμη και στην εποχή της καραντίνας. Η συμμετοχή άλλωστε χιλιάδων πολιτών θα πρέπει να αξιολογηθεί και υπό το πρίσμα αυτό της καραντίνας εν καιρώ πανδημίας: της ανησυχίας για την υγεία και του φόβου για τα πρόστιμα.

Η επίμαχη τροπολογία εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής με 146 ψήφους υπέρ και 24 κατά από τη γαλλική Βουλή και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία για έγκριση από τη Γερουσία. Κι αυτό μετά από μία βδομάδα διαδηλώσεων, αλλά και συγκρούσεων της αστυνομίας με τους διαδηλωτές. Ήδη ενώσεις δημοσιογράφων καταγγέλλουν την αστυνομική βία λεκτική και σωματική κατά δημοσιογράφων (μεταξύ άλλων!) στη μεγάλη διαδήλωση της 17ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Βία που αποτυπώνεται από φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, και είναι αυτά που η κυβέρνηση επιθυμεί να… εξαφανίσει μέσα από το νόμο αυτό περί “καθολικής ασφάλειας” (Securite Globale). Ο στόχος που επιδιώκουν οι αρχές, όπως αναφέρεται στον ανεξάρτητο ιστότοπο acrimed, είναι να εμποδιστεί το έργο της ενημέρωσης και τεκμηρίωσης, όπως αποδεικνύεται από την καταστολή της 17ης Νοεμβρίου, όπου ουσιαστικά είδαμε η αστυνομία να εφαρμόζει στην πράξη τις επιταγές ενός νομοσχεδίου …εν αναμονή.

“Η Δημοκρατία πεθαίνει μέσα στο σκοτάδι” από τους δημοσιογράφους του Mediapart

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ)

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) με ανακοίνωσή της λίγες ημέρες πριν την ψήφιση, τελικώς, του επίμαχου νομοσχεδίου τόνιζε τον καταστροφικό ρόλο των προτεινόμενων διατάξεων για την ενημέρωση και την ελευθερία του Τύπου και απηύθυνε έκκληση στο νομοθετικό σώμα της Γαλλίας να το καταψηφίσει. Επιπλέον γιατί ο νέος νόμος Καθολικής Απαγόρευσης (Globale Securite) απαγορεύει όχι μόνο τη φωτογράφιση αστυνομικών εν δράσει, αλλά γιατί προχωρεί ακόμη περισσότερο με εφαρμογή δρακόντιων μέτρων επιτήρησης με drones και απαιτεί από τους δημοσιογράφους να είναι διαπιστευμένοι(!)

Αναλυτικά η περιγραφή του χρονικού της “δολοφονίας” της ενημέρωσης από το γαλλικό κοινοβούλιο όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της EFJ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελευθερίας του Τύπου και ΜΜΕ (ECPMF) 

Η νομοθετική πρόταση αριθ. 3452 για την καθολική ασφάλεια εισήχθη από τα μέλη του Κοινοβουλίου της προεδρικής πλειοψηφίας στις 20 Οκτωβρίου 2020. Το κείμενο προτείνει μια σειρά νομοθετικών αλλαγών που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των «νέων προκλήσεων για τη γαλλική ασφάλεια» και την ενίσχυση της επιβολής του νόμου προς το σκοπό αυτό . Στο άρθρο 24, η νομοθετική πρόταση προωθεί την τροποποίηση του νόμου του 1881 για την ελευθερία του Τύπου, για να προσθέσει μια διάταξη που προβλέπει ποινή, ένα έτος φυλάκισης και πρόστιμο 45.000 ευρώ για τη διάδοση, με πρόθεση πρόκλησης ψυχολογικής ή σωματικής βλάβης, μιας φωτογραφίας του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου που μέσω αυτού θα μπορούσε να προσδιοριστεί η ταυτότητα ενός οργάνου της τάξhttps://t.co/w4KmPH44Sn?ssr=trueης κατά την άσκηση του καθήκοντός του.

Η EFJ στην ανακοίνωσή της επικαλείται τον κώδικα της Αστυνομίας περί Ελευθερίας του Τύπου (Free Press Police Codex), ο οποίος βασίζεται στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει:

«οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζουν μεμονωμένα αστυνομικά όργανα και να τεκμηριώνουν και να αναφέρουν το έργο των αστυνομικών δυνάμεων». Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε την ανησυχία που είχε εκφραστεί από τη γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και τις ενώσεις δημοσιογράφων SNJ, SNJ-CGT ότι αυτή η διάταξη θα εμποδίσει τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους. Από αυτή την άποψη, η συμπερίληψη της διάταξης περί απαιτούμενης πρόθεσης για πρόκληση βλάβης δεν αποτελεί επαρκή προστασία. Πρώτον, δεν εμποδίζει τον εισαγγελέα να ασκήσει διώξεις όπου η πρόθεση του δημοσιογράφου παραμένει άγνωστη, αφήνοντάς στο δικαστήριο να αποφασίσει σχετικά. Στην εξέλιξη της υπόθεσης, ο θιγόμενος δημοσιογράφος θα πρέπει να αντιμετωπίσει το κόστος και το άγχος του να είναι κατηγορούμενος σε ποινική αγωγή. Δεύτερον, δημιουργεί ένα ασήμαντο εμπόδιο για άσκηση αγωγών, καθώς αστυνομικοί και αξιωματικοί της χωροφυλακής θα μπορούσαν εύκολα να υποστηρίξουν ότι επηρεάστηκαν ψυχολογικά από τη διάδοση της εικόνας τους από έναν δημοσιογράφο μεταθέτοντας; πάλι την αποδεικτική διαδικασία στο δικαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στο σημείο αυτό θέτει ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα, το θέμα διαχωρισμού των δημοσιογράφων σε αυτούς που έχουν press card των διαπιστευμένων και των υπολοίπων. Όπως αναφέρεται:

Αυτή η τελευταία νομοθετική πρόταση είναι μία από τις πολλές προσπάθειες περιορισμού του χώρου εντός του οποίου μπορούν να λειτουργούν οι δημοσιογράφοι. Τον Σεπτέμβριο, ο Gérald Darmanin, Υπουργός Εσωτερικών, παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Αστυνομίας που προορίζεται για την αστυνομία και τους χωροφύλακες. Ειδικότερα, το έγγραφο κάνει διακρίσεις μεταξύ δημοσιογράφων «κατόχων κάρτας τύπου και διαπιστευμένου στις αρχές» και υπολοίπων, παρόλο που η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ορίζεται στον γαλλικό εργατικό κώδικα, δεν απαιτεί κατοχή κάρτας τύπου .

Επιπλέον, η (νομοθετική) πρόταση αναφέρει επίσης ότι αποτελεί αδίκημα να παραμείνει κάποιος σε πλήθος μετά από προειδοποίηση για διάλυση από την αστυνομία και αυτό δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις για δημοσιογράφους.

Ουσιαστικά δηλαδή η αστυνομία θα μπορεί να ζητήσει τη διάλυση μιας διαδήλωσης και οι πρώτοι που θα πρέπει να φεύγουν από αυτήν θα είναι οι δημοσιογράφοι(!) και μετά η αστυνομία θα συνεχίζει ανενόχλητα το έργο της….

Η ανακοίνωση της EFJ συνεχίζει με έναν κατάλογο περιπτώσεων αστυνομικής βίας εναντίον δημοσιογράφων σε όλη τη Γαλλία, με στοιχεία των ενώσεων δημοσιογράφων. Λίστα η οποία είναι σίγουρο ότι έχει μεγαλώσει κατά πολύ μετά και τις τελευταίες καταγγελίες δημοσιογράφων στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου.

Επιπλέον, σχολιάζεται η στοχοποίηση συγκεκριμένων δημοσιογράφων από τις αστυνομικές αρχές:

Η SNJ έχει εντοπίσει περίπου 200 δημοσιογράφους που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους τα τελευταία δύο χρόνια και έχουν αναρτηθεί πολλές ειδοποιήσεις στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Την ίδια χρονιά, η Ανεξάρτητη Ένωση Αστυνομικών Επιτρόπων (Τhe Syndicat Indépendant des Commissaires de Police – SICP) δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter με την ονομασία πέντε Γάλλων δημοσιογράφων ως «κύριων δραστών» στον «αγώνα ενάντια στην Εθνική Αστυνομία» στη Γαλλία. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν τη διάβρωση της εμπιστοσύνης και την δαιμονοποίηση λειτουργών στα μέσα ενημέρωσης, ώστε φοβόμαστε ότι θα ενισχυθούν στην περίπτωση που εγκριθεί αυτή η νομοθετική πρόταση.

https://new.infolibre.gr/2020/11/21/gallia-katholiki-asfaleia-kai-aprovlepto-mellon/

Μοιραστείτε το άρθρο