Σε εξαιρετικό κίνδυνο η υγεία των οικότροφων των εστιών της Πανεπιστημιούπολης στην Κομοτηνή

Ανακοίνωση του Ελευθεριακού Σχήματος Σχολών Κομοτηνής σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης

Οι αναγγελίες της κυβέρνησης για επιβολή νέου γενικού lockdown από τις 7/11, αποτελούν μία νέα απόδειξη ανεπάρκειας και υποκρισίας απο την πλευρά της. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας, στηριζόμενη στο ιδεολόγημα της “ατομικής ευθύνης” υπεκφεύγει εδώ και τόσους μήνες την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ παράλληλα οι Μ.Ε.Θ είναι ελάχιστες μπροστά στην νέα έξαρση κρουσμάτων του ιού.

Την ίδια χρονική στιγμή, η κατάσταση που επικρατεί στις Φοιτητικές Εστίες σε πανελλαδικό επίπεδο, θέτει σε εξαιρετικό κίνδυνο όχι μόνο την υγεία των οικότροφων, αλλά συνολικότερα της δημόσιας υγείας. Στις εστίες της Κομοτηνής συγκεκριμένα, από το ξέσπασμα της πανδημίας έγινε εμφανής η έλλειψη μέτρων προστασίας από τον ιό,καθώς και η απροκάλυπτη απόπειρα εκδίωξης των οικότροφων από τα δωμάτια τους. Ο νέος “εσωτερικός κανονισμός”- ο οποιός προβλέπει αύξηση της εγγύησης του δωματίου απο 90 σε 200 ευρώ, γενικευμένη επιτήρηση και πλήθος περιορισμών- που επιχειρήθηκε να επιβληθεί, βρήκε απέναντι του τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής, του οποίου η Γενική Συνέλευση στις 17/10 αποφάσισε μεταξύ άλλων την κατάργηση του, και την συγγραφή νέου από το σύνολο των οικότροφων.

Σήμερα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συνεχίζουν να διαμένουν στις εστίες της Πανεπιστημιούπολης έρχονται αντιμέτωποι/ες με σωρεία προβλημάτων. Τόσο το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης ζεστού νερού σε πολλά κτήρια, όσο και πόσιμου νερού -καθώς λειτουργεί μόνο ένας ψύκτης στον χώρο της λέσχης- αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, ενώ η μείωση του χρόνου διανομής φαγητού κατά το ήμισυ και των δρομολογίων προς και από τη πόλη έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω συνωστισμό.

Επίσης, 3 κρούσματα σε τρία διαφορετικά κτίρια των εστιών έχουν επιβεβαιωθεί, χωρίς να έχουν πραγματοποιήθει φυσικά τεστ. Γίνεται συνεπώς ξεκάθαρο, πως η αμέλεια των πρυτανικών αρχών και φυσικά της κυβερνητικής πολιτικής απειλούν την υγεία των φοιτητ(ρι)ών.

Εμείς, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξη μας στις διεκδικήσεις του Σ.Ο.Φ.Ε.Κ, αναγνωρίζοντας ως δίκαια τα αιτήματα του, καθώς και ως επιτακτική ανάγκη την προστασία όλων από την έξαρση των κρουσμάτων και στην πόλη της Κομοτηνής. Οι εστίες είναι τα σπίτια των φοιτητ(ρι)ών και οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές οφείλουν να είναι ανθρώπινες.Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους οικότροφους του Α.Π.Θ να έχουν ξεκινήσει από τις 3/11 κατάληψη των γραφείων της διοίκησης και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ στα Ά και ΄Γ κτήρια των εστιών Θεσσαλονίκης, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Όσο η κρατική διαχείριση ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την υπεράσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αδιαφορώντας για την υγεία και τις ανάγκες μας, μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα και των συλλογικών διεκδικήσεων.Να δράσουμε με γνώμονα την όξυνση των αντιστάσεων και τη μαζικοποίηση των αγώνων, και με όπλο την ταξική αλληλεγγύη απέναντι στην επιχειρόυμενη επιβολή του φόβου, της σιωπής και της πειθάρχησης.

-Όχι στον Νέο Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας των εστιών.
-Δωρεάν τέστ για όλους και όλες τους/ τις οικοτρόφους.
-Ένας ψύκτης τουλάχιστον σε κάθε κτήριο.
-Ζεστό νερό για όλους και όλες, άμεση αντικατάσταση των μπόιλερ σε Σ2 και Σ3.
-Αύξηση των δρομολογίων των λεοφωρείων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
-Πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
-Τακτικές απολυμάνσεις των κτηρίων.
-Καμία μείωση των ωραρίων διανομής φαγητού στη λέσχη των Εστιών.

 

Μοιραστείτε το άρθρο