Χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής για την πανδημία το νέο λοκ ντάουν

Με αγώνες θα προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας

Η απόφαση Μητσοτάκη για νέο lockdown 3 βομάδων, μετά από μόλις τρεις μέρες εφαρμογής των προηγούμενων μέτρων, είναι μία ανοικτή ομολογία ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.

Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση που απειλεί την υγεία και τη ζωή του λαού! Όχι μόνο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία αλλά δημιούργησε και δημιουργεί τους όρους για τη ραγδαία εξάπλωση της. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης, και με το νέο lockdown, εξακολουθεί να είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών. Λογοδοτούν στο νέο μεγάλο στόχο: τη «χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδος» για να «κινηθεί η αγορά».

Έχουν περάσει πάνω από 10 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας και δεν υπήρξε κανένα μέτρο για την στήριξη της δημόσιας υγείας και της προστασία της ζωής του λαού, αλλά αντίθετα όλο το βάρος έπεφτε στις επικοινωνιακές αγιογραφίες του Μητσοτάκη, στην καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», στην στοχοποίηση της «ανεύθυνης νεολαίας», στις απαγορεύσεις και, κυρίως, στα μέτρα στήριξης των καπιταλιστών.

Η εργατική τάξη και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί, οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι ευάλωτοι στην πανδημία: αυτοί συνωστίζονται στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και λεωφορεία, αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα και δυσκολία πρόσβασης στο σύστημα υγείας. Η νεολαία που κατασυκοφαντείται σαν φορέας του ιού δεν κολλάει στα πάρτι, αλλά στο κυνήγι του μεροκάματου.

Χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, των νοσοκομείων, των σχολείων, των ΜΜΜ και των κοινωνικών δομών, το lockdown είναι καθαρός εμπαιγμός.

Είναι εμπαιγμός γιατί:

  • η μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας οδηγεί ήδη στον περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80% (!) και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε έλλειψη κλινών ΜΕΘ,
  • αντί να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, τον πριμοδοτεί.
  • άνοιξε τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας με πάνω από 25 παιδιά ανά τάξη χωρίς παραπάνω εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας,
  • δεν προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού και δεν έκανε παραγγελίες καινούριων συρμών και λεωφορείων για να ενισχύσει με περισσότερα δρομολόγια τα ΜΜΜ ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός όταν ο κόσμος πηγαίνει και γυρνάει από τις δουλειές του αλλά αντίθετα πριμοδοτεί τους ιδιώτες των ΚΤΕΛ,
  • έχει αφήσει ασύδοτα τα αφεντικά στους χώρους δουλειάς, όπου οι εργαζόμενοι φοβούνται να δηλώσουν ασθένεια με αποτέλεσμα να απλώνεται η πανδημία στα εργοστάσια, γιατί η τηλεργασία του προσωπικού στα γραφεία δεν θεωρείται υποχρεωτική «αν υπάρχουν ήδη μέτρα όπως η απόσταση του 1,5 μέτρου»
  • αφήνει στο έλεος της πανδημίας τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τσακίζει τους αυτοαπασχολούμενους και τα μικρομάγαζα, τον επισιτισμό, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή προστασία για τους άνεργους.
  • έχει διαλύσει τις δημόσιες κοινωνικές δομές και κυρίως τα γηροκομεία,
  • στοιβάζει μετανάστες και πρόσφυγες σε κλειστά κέντρα κράτησης,
  • την ίδια στιγμή που οι αλυσίδες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων θησαυρίζουν από τα τεστ, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται τη μαζική και δωρεάν ιχνηλάτηση του πληθυσμού,
  • γιατί μεγαλώνει την ανεργία και την ανασφάλεια πριμοδοτώντας τα αφεντικά και τις επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους και τους άνεργους,
  • αφήνεται η κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη στην οικονομική βία των φορολογικών, δανειακών υποχρεώσεων και των τιμολογίων ΔΕΚΟ.

Το μόνο που πραγματικά φροντίζει η κυβέρνηση είναι να εξαπολύσει μια καταιγίδα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων για να θωρακίσει το κεφάλαιο, αξιοποιώντας την πανδημία και τα αποτελέσματά τηςμ για τα οποία φέρει τεράστια ευθύνη! Φροντίζει να φέρει άθλια νομοσχέδια, να καταργήσει το 8ωρο και τις υπερωρίες, να τσακίσει τα συνδικάτα και τις αντιστάσεις, να δημεύσει την λαϊκή περιουσία, να καταργήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία! 

Πρόθυμοι σύμμαχοι σ’ αυτή την επικίνδυνη και ανορθολογική κυβερνητική πολιτική αποτελούν διάφορες “συμβουλευτικές επιτροπές ειδικών” που με διάφορα επιστημονικοφανή πορίσματα προσαρμόζουν τις προτάσεις τους στις επιλογές της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης. “Ψεκασμένοι” δεν είναι όσοι αντιδρούν σε αυτή την πολιτική αλλά αυτοί που μας κυβερνάνε.

Η μόνη ελπίδα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι οι εργατικοί και νεολαιίστικοι αγώνες ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση. Οι αγώνες των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στον επισιτισμό, στον πολιτισμό, οι μαθητικές καταλήψεις δείχνουν το δρόμο.

Για να αξιοποιήσουμε όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μέτρα προστασίας της υγείας στην εργασία και στην εκπαίδευση. Για να ανατρέψουμε την πολιτική αυτής της κυβέρνηση που μας το στερεί.

Γελιέται η ΝΔ αν νομίζει ότι θα επιβάλλει την καταστροφική πολιτική της για την κοινωνία χωρίς αντίσταση. Αντίσταση, αλληλεγγύη, ανατροπή είναι ο δρόμος. 

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα σπάσουν το συνδικαλιστικό λοκ ντάουν της ΓΣΕΕ, θα παλέψουν, θα διεκδικήσουν και θα νικήσουν. Και σήμερα και σε όποιες συνθήκες. Αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα από τις κινητοποιήσεις στην περίοδο του πρώτου lock down. Όπως και τότε έτσι και τώρα «δεν θα κάτσουμε σπίτι»! 

Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ο λαός θα σώσει το λαό!

  • Ανατροπή και ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων.
  • Θωράκιση της δημόσιας υγείας. Αύξηση του ΑΕΠ για το ΕΣΥ και άμεσες μόνιμες προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Νέες μονάδες ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Δωρεάν τεστ παντού. 
  • Πλήρη αποζημίωση από τις συνέπειες του κλεισίματος των καταστημάτων.
  • Στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης. 15 μαθητές ανά τάξη και μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. Προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Κάτω ο Νόμος Κεραμέως, η Τράπεζα Θεμάτων και το «Νέο Λύκειο», που διώχνουν τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων από την εκπαίδευση. Ανοιχτά πανεπιστήμια με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Όχι στην παγίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που πλήττει τα μορφωτικά δικαιώματα και οξύνει τους αποκλεισμούς.
  • Υγειονομική προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Όχι στα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο. Δωρεάν μέσα προστασίας.
  • Να σταματήσει το στοίβαγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση δρομολογίων με χρήση των ακινητοποιημένων μέσων, προμήθεια νέων, προσλήψεις προσωπικού.
  • Κανείς απολυμένος μέσα στην πανδημία! Απαγόρευση απολύσεων. Συλλογικές συμβάσεις με πλήρη δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς, μείωση χρόνου εργασίας. Όχι σε απλήρωτες υπερωρίες, μισό μισθό, περικοπή αδειών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον κατώτερο μισθό σε όλους τους ανέργους, χωρίς αποκλεισμούς και χρονικό όριο.
  • Λεφτά για υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνικά αγαθά. Καμιά σκέψη για στράτευση στα 18, μείωση της θητείας. Να μην προχωρήσει η νέα, ληστρική «αγορά του αιώνα»
  • Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Όχι στην καταστολή των εργαζομένων και της νεολαίας στους ανοιχτούς χώρους, στο όνομα της πανδημίας. Όχι στην αστυνομοκρατία. Κατάργηση του νόμου περιορισμού των διαδηλώσεων. Καμία σκέψη για απαγόρευση του εορτασμού και της πορείας του Πολυτεχνείου.
  • Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Διαγραφή χρεών της λαϊκής οικογένειας στις τράπεζες και στην εφορία. Να καταργηθεί ο “πτωχευτικός νόμος”. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία – Καμία νομιμοποίηση στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και στις τηλεκλογές.
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ – ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει τις δυνάμεις της για να στηρίξει την απεργία και την μέρα δράσης στα νοσοκομεία στις 12 Νοέμβρη, το τριήμερο γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη, και την πανεργατική απεργιακή συνέχεια που οργανώνεται.

Κι ας μην μας πει η κυβέρνηση για τήρηση μέτρων ασφαλείας. Ξέρουμε να τα τηρούμε καλύτερα από εκείνη… 

Μοιραστείτε το άρθρο