ΔΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΖΑΚ/ΖΑΚΙ Συγκέντρωση στο Μ.Ο.Δικαστήριο Αθηνών, Τετάρτη 21/10 9:00 και Πάτρα, Ηράκλειο ΦΩΤΟς από τις συγκεντρώσεις

Το δικαστήριο αφού πραγματοποίησε την κλήρωση των ενόρκων έκανε δεκτό το αίτημα ενός εκ των συνηγόρων της υπεράσπισης (Αθ. Πλεύρης!) για αναβολή της δίκης λόγω απουσίας ενός άλλου εξ αυτών, διέκοψε τη συνεδρίαση και όρισε νέα στις 6/11, με τον πρόεδρο της έδρας να χαρακτηρίζει τη δίκη ιστορική. –

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο… ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του δικαστηρίου, οι συγκεντρωμένοι  (πολίτες, μέλη της λοατκια κοινότητας, αριστερών και αντιεξουσιαστικών οργανώσεων) κατευθύνθηκαν έξω από το Εφετείο όπου συνεχίζεται η δίκη της Χ.Α. (και συγκεκριμένα η… εκκφώνηση των ποινών, με τις κωλυσιεργείες της υπεράσπισης και την απροκάλυπτη στάση της εισαγγελέως) -από τη μία ο οργανωμένος φασισμός και από την άλλη ο ατομικός/κοινωνικός.

Αργότερα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο/η Ζακ/Ζάκι.

ΑΘΗΝΑ 21/10

ΠΑΤΡΑ 21/10


Justice For Zak/Zackie

Στις 21 Οκτωβρίου 2020, στην συμπλήρωση δύο χρόνων και ενός μήνα ακριβώς από την ασύλληπτη δολοφονία του Ζακ, ορίστηκε η δίκη των δολοφόνων του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Θα είμαστε εκεί, όσο και αν ξέρουμε πόσο θα συληθεί το κορμί του πάλι. Θα είμαστε εκεί πολλές και πολλοί, για να ακουστεί η φωνή του.

Θα είμαστε εκεί όλα να γεμίσουμε γκλίτερ και αστερόσκονη τις δικαστικές αίθουσες.

Θα σε δικαιώσουμε Ζακ.

Οι ζωές μας έχουν αξία.

Ραντεβού στις 21 Οκτωβρίου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4.

https://www.facebook.com/events/3761005768703…

Κάλεσμα στο εφετείο για τη Ζackie Oh/Zak

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Μικτό Ορκωτό Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τρομακτική καθυστέρηση και εξόφθαλμες μεθοδεύσεις, η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ της Zackie Oh. Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο δικαστήριο με την ηπιότερη δυνατή μεταχείριση, καθώς η κατηγορούμενοι δε διώκονται γι’ αυτό που διέπραξαν και με φρίκη είδαμε όλα στις οθόνες μας, δηλαδή ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά για θανατηφόρο σωματική βλάβη

Επίσης, δε διερευνήθηκαν οι ευθύνες όλων των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο έγκλημα, ούτε εκείνων που σκόπιμα αμέλησαν να συλλέξουν πολύτιμο υλικό στο πλαίσιο της έρευνας.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι αν ένα δυναμικό και πολύχρωμο κίνημα αλληλεγγύης δε βρισκόταν στο δρόμο επί 25 μήνες, διατρανώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει, ούτε να συμβιβαστεί, μάλλον δε θα φτάναμε ποτέ σε δίκη, αφού ξεκάθαρα ο αρχικός στόχος του κράτους ήταν η συγκάλυψη.

Γι’ αυτό την Τετάρτη και όσες φορές χρειαστεί, θα είμαστε εκεί. Θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη.

Μέσα κι έξω από το δικαστήριο. Θα κουβαλάμε μαζί τη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης αλλά και την αποφασιστικότητα να στεκόμαστε κάθε μέρα απέναντι στο φασισμό και το ρατσιστικό μίσος. Θα κουβαλάμε μαζί μας την οργή που δεν ξεθύμανε για τη βαρβαρότητα που συντελέστηκε στο σώμα του Ζακ, για την έμφυλη βία και τη ΛΟΑΤΚΙφοβία που σφίγγει τη θηλιά πάνω μας, για τις ταξικές, εθνοτικές και έμφυλες ιεραρχήσεις και τους αποκλεισμούς που κάνουν απροσπέλαστες και απειλητικές τις πόλεις. Θα κουβαλάμε μαζί την επιθυμία μας να ζήσουμε όπως μας αρέσει μακριά και έξω από τις ασφυκτικές και ματωμένες νόρμες της «κανονικότητας».

Και μέσα σ’ αυτά θα υπάρχει η Zackie. Θα είναι πιο ζωντανή από τους δολοφόνους της.

Συγκέντρωση:

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 9πμ, στο ΜΟΔ (Δέγλερη 4)

Ανοιχτή Συνέλευση για τον Ζακ/ τη Zackie

Η αλληλεγγύη θα νικήσει, ο Ζακ/ η Zackie Oh θα δικαιωθεί.

Δύο χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/ της Zackie Oh στην
Ομόνοια και μια βδομάδα μετά από την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής
εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου ξεκινάει, μετά
από μια μεγάλη καθυστέρηση, η δίκη των δολοφόνων του Ζακ στο Μικτό Ορκωτό
Δικαστήριο Αθηνών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή σε δίκη για
το αδίκημα της πρόκλησης θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι
ανθρωποκτονίας με δόλο ή ενδεχόμενο δόλο των δύο φυσικών αυτουργών και των
τεσσάρων αστυνομικών διατηρώντας με αυτό τον τρόπο το πιο ελαφρύ ποινικό
πλαίσιο. Αυτή η ήπια ποινική μεταχείριση σε συνδυασμό με τον χειρισμό της
υπόθεσης από τα ΜΜΕ και η υιοθέτηση αυτής της οπτικής από ένα μεγάλο
κομμάτι της κοινωνίας δείχνει την απανθρωποποίηση και την απομάκρυνσή της
από έννοιες όπως η ανθρωπιά, η κατανόηση, η ενσυναίσθηση και η
αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτό η όποια διαφορετικότητα ποινικοποιείται και
εξοστρακίζεται για χάρη των «κανονικών».
Στο προσκήνιο βγαίνουν λογικές και αντιλήψεις που έχουν βαθιές ρίζες μέσα
στην κοινωνία και εισχώρησαν για τα καλά με την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής
και μας θυμίζουν ότι μπορεί η Χρυσή Αυγή να είναι πια εγκληματική οργάνωση
και τα μέλη της να οδηγούνται στη φυλακή, ο αγώνας όμως για την εξάλειψή
τους πρέπει να είναι διαρκής γιατί το τέρας παραμονεύει, θεριεύει και
τρέφεται από τον συντηρητισμό, τον σεξισμό, τον εθνικισμό κατασπαράζοντας
τη διαφορετικότητα, το συλλογικό, τον δημόσιο χώρο.
Στον αντίποδα όμως αυτών των συμπεριφορών και ως απάντηση στην
απανθρωποποίηση κομματιών της κοινωνίας και στη μη ανοχή της
διαφορετικότητας ήρθε η κοινωνία της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας
που εδώ και 2 χρόνια παλεύει ενάντια στη σιωπή και τη λήθη και διεκδικεί
την αλήθεια και την απονομή δικαιοσύνης. Το κίνημα που εκδηλώθηκε μετά τη
δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ήταν η ελπίδα ότι κανείς και καμιά δεν μπορεί
να είναι μόνος του/της, ούτε και στο θάνατο.
Η ώρα για δικαιοσύνη έφτασε. Ο Ζακ/η Zackie Oh θα είναι παρούσα κρατώντας
τώρα το γυαλί ως καθρέφτη απέναντι στους δολοφόνους της.
Η αλληλεγγύη θα νικήσει.

Συγκέντρωση:
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, στις 9πμ, στο ΜΟΔ (Δέγλερη 4)

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

ΠΑΤΡΑ

Πορεία την ημέρα έναρξης της δίκης των δολοφόνων του Ζακ/Zackie oh

Ενάντια στην Κρατική, καπιταλιστική, Πατριαρχική Βαρβαρότητα, την Καταστολή και τον Κοινωνικό Εκφασισμό

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ/ ZACKIE OH!

Tην Τετάρτη στις 21 Οκτώβρη 2020 ξεκινάει η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου. Στις 21 Σεπτέμβρη 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονείται μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια. Εγκλωβισμένος μέσα σε ένα κοσμηματοπωλείο όπου έχει καταφύγει κυνηγημένος, ενώ λίγο νωρίτερα φώναζε στο δρόμο «βοήθεια», λιντσάρεται από το αφεντικό-ιδιοκτήτη του μαγαζιού κι έναν φασίστα που διατηρεί κτηματομεσιτικό γραφείο στην περιοχή. Οι δυο τους τον κλωτσούν με μανία στο κεφάλι, την ώρα που εκείνος προσπαθεί ανήμπορος να απεγκλωβιστεί, ενώ γύρω τους βρίσκεται πλήθος κόσμου. Η αστυνομία καταφθάνει για να ολοκληρώσει το έγκλημα – τον χτυπά αιμόφυρτο και πεσμένο στο έδαφος, τον συλλαμβάνει, του φορά χειροπέδες και τον σέρνει στο δρόμο. Στο νοσοκομείο οδηγείται δεμένος και νεκρός.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΠΟΡΕΙΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ, 11 π.μ., ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”/Α.Π.Ο. και σύντροφοι, συντρόφισσες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συγκέντρωση – Πορεία με αφορμή την δίκη του Ζακ

Στις 21/09/18, η αδερφή μας Zackie Oh! βρίσκεται, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, εγκλωβισμένη σε ένα κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος (πλέον οδός Zackie oh!). Στην προσπάθειά του να αποδράσει, βρισκόμενος σε ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση και ζητώντας βοήθεια από τους αδιάφορους περαστικούς, ο Ζακ εμποδίζεται από τον κοσμηματοπώλη Δημόπουλο και τον μεσίτη Χορταριά (οργανωμένο φασιστόμουτρο), οι οποίοι σπεύδουν να προστατεύσουν την βιτρίνα του μαγαζιού από τον “επικίνδυνο κακοποιό” κλοτσώντας τον πολλαπλά στο κεφάλι. Το πεζοδρόμιο γεμίζει με γυαλιά και αίματα. Στη συνέχεια, κι ενώ ο ζακ είναι ήδη ημιλιπόθυμος, σε κατάσταση που δε μπορεί να φέρει καμία αντίσταση, καταφτάνουν τα όργανα της τάξης που συμμετέχουν στον ξυλοδαρμό του, τον κρατούν κάτω και του περνάνε χειροπέδες. Το περιστατικό ερμηνεύεται από τα ΜΜΕ ως μια “απόπειρα ληστείας”, με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού να έχει πάρει τον νόμο στα χέρια του και να εχει διασφαλίσει επιτυχώς την περιουσία του.

Στη Zackie προβλήθηκε το μίσος της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε ό,τι χαλάει τη μόστρα της κανονικότητας και της καθαρότητας, ενώ παράλληλα της αποδόθηκαν ταυτότητες που η ίδια δεν είχε σε μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η δολοφονία της. Ως αποτέλεσμα, η δολοφονία της Zackie υποτιμάται και περισσότερη αξία από της ζωή της αποκτά η αιματοβαμμένη τζαμαρία -για άλλη μια φορά η ιδιοκτησία ανάγεται σε ιερή αξία. Η Zackie ήταν περήφανη τσούλα και ανοιχτά οροθετική, αντιτιθέμενη στις απαιτήσεις της ετεροκανονικότητας, του κράτους και του καπιταλισμού για εργασία και αναπαραγωγή, βάση των οποίων οι υπάρξεις μας ιεραρχούνται και οι ζωές μας κρίνονται ως άξιες να βιωθούν ή μη. Τα ΜΜΕ είναι αναπόσπαστο κομμάτι και συνένοχοι της κυριαρχίας -άλλωστε όλες οι πληροφορίες τους για το περιστατικό προέρχονταν χαρακτηριστικά από αστυνομικές πηγές. Αργότερα, το τηλεοπτικό κοινό καλείται θρασώς να τοποθετηθεί σε ένα γκάλοπ με παραποιημένα στοιχεία για το αν ήταν δίκαιη η δολοφονία, με επίκληση στο αίσθημα του “καλού νοικοκυραίου” για το αν θα πράτταμε αντίστοιχα με τον κοσμητοπώλη. Για πολλές μέρες, ειδικά μετά την ευρεία γνωστοποίηση της ταυτότητας της Zackie, τα ΜΜΕ συνεχίζουν να προβάλλουν τη δολοφονία ως ένα εύπεπτο μεσημεριανό θέαμα, κατασκευάζοντας, παρά τις ενδείξεις, την ενοχή της αλλά και τον απλό συλλογισμό: πρεζάκι, οροθετικός, πουστάρα άρα ανεπιθύμητη.

Η ιστορία όμως κάπου αρχίζει να μπάζει. Αρχικά, ένα μαχαίρι, πειστήριο εγκλήματος, που οι μπάτσοι πιάνουν με γυμνά χέρια, χωρίς τα αποτυπώματα του Ζακ. Έπειτα, τα αρνητικά αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης. Τέλος, ένα βίντεο που δείχνει ξεκάθαρα την αλήθεια για το περιστατικό, το οποίο σχολιάζεται μπροστά στα μάτια του κόσμου προσπαθώντας απελπισμένα να πείσει ότι ο Ζακ έφταιγε, ότι οι κλωτσιές ήταν στον αέρα (σαν τις σφαίρες που εξοστρακίζονται), ότι εμείς δε ξέρουμε τι βλέπουμε.

Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών Πάκος και ο Γ.Γ. ειδικών φρουρών Μαυροειδάκος αμφότεροι δήλωσαν ότι οι μπάτσοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους, ότι η βία που ασκήθηκε ήταν σύννομη και απαραίτητη. Αυτές οι δηλώσεις, αν και εξοργιστικές, δεν μας εκπλήσσουν καθώς δεν πιστεύουμε ότι δουλειά των μπάτσων είναι να μας προστατεύουν, αλλά μάλλον η ωμότητα με την οποία αυτές διατυπώθηκαν χαρακτηρίζει τον ρόλο με τον οποίο είναι ιστορικά γνωστοί σε εμάς: ως ψυχροί εκτελεστές, συνένοχοι στα κρατικά εγκλήματα, εντολοδόχοι και προδότες της τάξης τους.

Η διαχείριση από την δικαστική εξουσία αναμένεται να είναι ανάλογη: οι δύο δράστες Δημόπουλος και Χορταριάς και μόνο 4 από τους 8 μπάτσους, που αναμείχθηκαν στο περιστατικό, κατηγορούνται για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης το οποίο είναι το ελαφρύτερο ποινικό πλαίσιο που μπορεί να επιβληθεί για το έγκλημα που διέπραξαν. Ο εργαζόμενος του ΕΚΑΒ, παρότι έχει κριθεί από την αντίστοιχη ΕΔΕ, ότι φέρει ευθύνες για το θάνατο του Ζακ δεν κατηγορείται τελικά. Όσον αφορά στους κατηγορούμενους αστυνομικούς, από την ΕΔΕ της αστυνομίας προτείνεται κάποιοι να αποταχθούν και κάποιοι απλώς τίθενται σε αργία, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις όπως ειπώθηκε για υπερβολικές ποινές. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται ως μάρτυρας ο άντρας με την κίτρινη μπλούζα, συνεχώς παριστάμενος στο έγκλημα όπως φαίνεται από τα βίντεο, που όμως η μαρτυρία του έρχεται σε τεράστια αντίθεση με τα όσα παρουσιάζονται σε αυτά. Πρόκειται ξεκάθαρα για ψευδή μαρτυρία και προσπάθεια των αρχών να αλλοιώσουν την αλήθεια.

Τα παραπάνω συνάδουν απόλυτα με το ρόλο που φέρει η αστική δικαιοσύνη στην εξουσιαστική καπιταλιστική κοινωνία. Αυτός είναι να κρατά υπό έλεγχο τα μη προνομιούχα κομμάτια της κοινωνίας, να κανονικοποιεί την βία της εξουσίας, να συντηρεί τον κοινωνικό ιστό ως έχει. Ακόμη και όταν η αστική δικαιοσύνη νομοθετεί (ή αποφασίζει) φαινομενικά υπέρ μας, μετά από δικούς μας αγώνες, αυτό που στη πραγματικότητα συμβαίνει είναι να προσπαθεί να μας ενσωματώσει, αγνοώντας τις πραγματικές μας ανάγκες και υποκαθιστώντας τες με πλασματικές. Ποτέ δεν θα είναι αρκετή μια καταδικαστική απόφαση για τους δολοφόνους του Ζακ γιατί σκοπός της κρατικής πλασματικής δικαιοσύνης είναι μια στείρα εφαρμογή του ποινικού κώδικα και όχι να επιλύσει τα ζητήματα και τις διαμάχες που προκύπτουν από το καπιταλιστικό και πατριαρχικό πλαίσιο που το ίδιο το κράτος επιβάλει.

Εμείς δεν χρειαζόμαστε κάποιο νόμο γραμμένο από μια θεσμική πατριαρχική ελίτ να μας υποδείξει τι είναι κακοποίηση ή παραβίαση ατομική ή συλλογική. Αντιλαμβανόμαστε την δικαιοσύνη ως κάτι που προέρχεται από εμάς και σημαίνει συσπείρωση, διάχυση της αλληλεγγύης, διεκδίκηση και τελικά καταστροφή των συστημάτων που κυριαρχούν πάνω μας. Δεν βρίσκουμε τις νίκες στις δικαστικές αίθουσες απαγγελμένες από τα τσιράκια του κράτους αλλά στην κοινή μας πάλη. Όπως είπε και η Ήβη αντιμέτωπη με μια μη ικανοποιητική απόφαση της δίκης των κακοποιητών της πριν λίγες μέρες στα Χανιά: “Η νίκη ήταν ότι εγώ μπήκα και θα μπαίνω σε κάθε μάχη στο προαύλιο περήφανη και ελεύθερη μαζί με τα χιλιάδες αδέρφια μου ενώ ο άνθρωπος που με χτύπησε μόνος και από την πίσω πόρτα”. Ακόμη και αν η Zackie δεν είναι πια μαζί μας, εμείς αντλούμε τις δυνάμεις μας για πρωτοβουλία και αλλαγή από τον αγώνα της και κάθε άλλης αδερφής μας, οπότε αντιμέτωπες με τη βία της πατριαρχικής εξουσίας, δε λυγίζουμε, αλλά μαχόμαστε ενωμένες, βέβαιες για την τελική νίκη.

Καλούμε σε συγκέντρωση – πορεία με αφορμή την δίκη των δολοφόνων του Ζακ,

την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στα Λιοντάρια στις 12.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΔΕ ΘΑ ΡΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ
ΓΚΕΙ ΤΡΑΝΣ ΛΕΣΒΙΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ανοιχτή συνέλευση για το ζακ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΡΙΤΗ 20/10 18:00 ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

https://new.infolibre.gr/2020/10/19/antipatriarchiki-poreia-enopsei-tis-dikis-gia-ton-tin-zak-zaki/

Μοιραστείτε το άρθρο