Το κόλπο γκρόσο μιντιαρχών να απαλλάσσονται από τα οφειλόμενα!

Το περίφημο πανό της επίσχεσης των εργαζομένων, το οποίο λίγες μέρες μετά την ανάρτησή του κατέβηκε… μυστηριωδώς από την πρόσοψη του κτιρίου της “Μακεδονίας”.


“Το καθήκον που μaς απομένει είναι να κάνουμε το αίσχος πιο επαίσχυντο, δημοσιοποιώντας το”

Καρλ Μαρξ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ «ΤΡΙΓΩΝΟ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ» ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΜΜΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Ο υπουργός της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης Ν. Μηταράκης, ο οποίος υπέγραψε την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας που εξέδιδε την “Μακεδονία”.

Την περασμένη βδομάδα εκδικάστηκε η αγωγή των πρώην (και σε επίσχεση) εργαζομένων της «Μακεδονίας» κατά των ιδιοκτησιακών σχημάτων της εφημερίδας, διεκδικώντας οφειλόμενα δεδουλευμένα 18 μηνών και θέσεις εργασίας. Το 2017 η εφημερίδα ανέστειλε την κυκλοφορία της, αφού προηγουμένως (το 2013) χρηματοδοτήθηκε από τον υπουργό της τότε (και της σημερινής) κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη με 10 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αμέσως μετά μπήκε σε πτωχευτική διαδικασία οφείλοντας στους εργαζόμενους 1,5 εκατ. και συνολικά 15 εκατ. σε δημόσιο, ταμεία και ιδιώτες. Σήμερα η εφημερίδα κυκλοφορεί… με άλλο εταιρικό σχήμα.

Πριν από τρία χρόνια (αρχές Οκτωβρίου 2017) οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) του εκδοτικού συγκροτήματος της “Μακεδονίας” προχώρησαν σε ομαδική επίσχεση εργασίας και η εταιρεία ανέστειλε την έκδοση της εφημερίδας.

Η εταιρεία είχε συσσωρεύσει χρέη συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, προς εργαζόμενους (1,5 εκατ.), ασφαλιστικά ταμεία (μόνο στον ΕΔΟΕΑΠ 1,8 εκατ. ευρώ), δημόσιο και ιδιώτες. Στους εργαζόμενους που είχαν απομείνει στο

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εφημερίδα “Μακεδονία”

συγκρότημα, οι οφειλές δεδουλευμένων ήταν άνω των 18 μηνών, ενώ είχαν προηγηθεί απολύσεις (όσων δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις), αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, καταπάτηση και αυτών ακόμη των ατομικών συμβάσεων που είχε υπαγορεύσει η εργοδοσία.

Κι όλα αυτά, όταν το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου το συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ (μεγαλομέτοχος Ιωάννης Ρήγας, διαχειρίστρια Βίκυ Σουλοπούλου) πήρε κρατική επιδότηση 10,2 εκατ. ευρώ για να καλύψει ισόποσα χρέη σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, και τελικά όχι μόνο δεν έχει εξοφλήσει τα χρέη της αλλά έφτασε να χρωστάει σήμερα 15 εκατ. ευρώ!

Η κρατική ενίσχυση δόθηκε με υπογραφή του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη (η τελευταία δόση στις 31 Δεκεμβρίου 2013), ύστερα από πολλές πιέσεις για να εξυγιανθεί η εκδοτική εταιρεία. Επιπλέον, στη συνέχεια  δόθηκε στην επιχείρηση από την Τράπεζα Πειραιώς δάνειο 1.5 εκατ. Αντί όμως η εταιρεία να εξυγιανθεί, μέσα σε λίγους μήνες ζήτησε και τελικά εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα!

Η διαχειρίστρια του συγκροτήματος της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ Βίκυ Σουλοπούλου και ο μεγαλομέτοχος Γιάννης Ρήγας.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (;!) της πολιτείας μπορούν να μας πουν περισσότερα.

Η «Μακεδονία» είναι ένα ακόμη παράδειγμα των σχεδίων των μιντιαρχών να ξεπλένουν τις ευθύνες τους, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε κατάρρευση και απαλλαγή από χρέη και από εργαζόμενους με αξιοπρεπείς συμβάσεις, όπως το είδαμε στην Αθήνα με παραδοσιακά εκδοτικά συγκροτήματα –είτε μέσω πτώχευσης, είτε με εκκαθάριση εν λειτουργία, είτε με νέα επιχειρηματικά σχήματα.

«Σωσίβιο» η… εργοδοτική «Κοιν.Σ.Επ.»

Με την επίσχεση εργασίας, τον Οκτώβριο του 2017, το διευθυντικό απαράτ της εφημερίδας έθετε σε εφαρμογή τη στρατηγική της εργοδοσίας για την “επόμενη μέρα” της εφημερίδας. Το σχέδιο ήταν ένας παράταιρος «γάμος» ανάμεσα στον λεγόμενο «συνεταιρισμό εργαζομένων» (Κοιν.Σ.Επ.) και σε ομάδα επιχειρηματιών (Τακάς, Σταθάκης, Μασούτης, Ζορπίδης, Καπόν κ.α.), που οδήγησε στο υβριδικό εταιρικό σχήμα υπό το οποίο εκδίδεται από το 2018 η «Μακεδονία της Κυριακής», η «Θεσσαλονίκη» ως εβδομαδιαίο freepress και λειτουργεί η ιστοσελίδα makthes.gr. Ενώ την νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο  ανέλαβε το γραφείο του Κουμεντάκη. Ο τελευταίος, Σταύρος Κουμεντάκης, είναι γνωστός στο πανελλήνιο από την εμπλοκή του στην υπόθεση Μπουρμπούλια του παραδικαστικού σκανδάλου που συντάραξε την χώρα και του είχε ασκηθεί δίωξη.

Αυτή η ιδιοτελής σύμπραξη προβλήθηκε τότε ως πρωτοβουλία εργαζομένων, στην ουσία μόνο 20 από τους συνολικά 70 εργαζόμενους, οι οποίοι δέχτηκαν να ανταλλάξουν οφειλόμενους μισθούς με… ενοικίαση του τίτλου για επτά χρόνια.

Τη μεθόδευση της εργοδοσίας για τη μετάβαση στο νέο εταιρικό σχήμα είχε αποκαλύψει η δικηγόρος της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ, η οποία, κατά τη διάρκεια διαδικασίας τριμερούς συνάντησης με θέμα την εφημερίδα “Μακεδονία” που είχε συγκαλέσει στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίου 2018 ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, δήλωσε ότι: “Στο εγχείρημα της Κοιν.Σ.Επ. έχουμε συμπράξει”!

Ο ζήλος με τον οποίο αλληλοσφάζονται οι παλιές εργοδοτικές φατρίες στο νέο υβριδικό σχήμα είναι αποκαλυπτικός και ενδεικτικός – βλέπε ανακοίνωση του Ασύνταχτου Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων σε σχετική ανάρτηση στο  infolibre.

Η αρχή του νήματος και ο «τρελός χορός» των offshore

Ο Γιώργος Σαχπαζίδης (εδώ με αστυνομική συνοδεία και χειροπέδες) είχε περάσει στις αρχές του 2000 από τη διοίκηση του εκδοτικού συγκροτήματος.

Το 2002 ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρήγας εξαγόρασε τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, ενώ πρώτος μάνατζερ της εφημερίδας είχε αναλάβει ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπαζίδης, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου (αγοραπωλησίες ακινήτων της μονής Βατοπεδίου μέσω της εξωχώριας Torcaso Investments Limited).

Ο Γιάννης Ρήγας είναι ο “Έλληνας που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων” μέσω του ομίλου εταιρειών Sciens (“Διαμάντια και μπίζνες στη Νέα Υόρκη”, εφημερίδα “Τα Νέα” 9-10-2010).

H Sciens είναι ομπρέλα που φέρεται να καλύπτει πάνω από 150 εταιρικά σχήματα (hedge funds, δομημένα προϊόντα, πάρκο φωτοβολταϊκών Ηλιόσφαιρα ΑΕ), πολλά από τα οποία έχουν έδρα τα νησιά Κέιμαν, τον Παναμά, την Κύπρο και άλλους εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους (“Γιάννης Ρήγας, ο άνθρωπος με τις 156 εταιρείες”, εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” 18-12-2011).

Στις 24 Δεκεμβρίου 2010 ιδρύεται η offshore εταιρεία, θυγατρική της Sciens, με την επωνυμία “Cyprus Properties & Holdings”, που έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν, και σύμφωνα με πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας την ίδια ημέρα κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ (εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής”, 11-12-2011). Το δάνειο εγκρίθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2010 και εκταμιεύθηκε αυθημερόν.

Χασδάι Καπόν.

Ενδεχομένως, την εποχή αυτή συνάφθηκαν οι σχέσεις του εκδοτικού συγκροτήματος με το τότε μέλος του δ.σ. της Proton Bank Xασδάι Καπόν και υπό το πρίσμα αυτό ίσως εξηγείται το φαινομενικά ανεξήγητο και σύντομο πέρασμά του από τη διοίκηση της εφημερίδας το 2015.

Ο Χασδάι Καπόν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης το 2014, όταν εκδόθηκε το βούλευμα για την υπόθεση της Proton Bank που τον παραπέμπει να δικαστεί για το κακούργημα της απιστίας στο δημόσιο.

Δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εφημερίδα και από την Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας η νέα διοίκηση αναζητά τρόπους για να εισπράξει συνολικά 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρεία των αδελφών Ρήγα, Sciens.

Rigas brothers

Τα στοιχεία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2017 αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα, όπως αποτυπώθηκαν στα Paradise Papers: Το 2011 τρεις νεοσύστατες εταιρείες offshore με έδρα τα νησιά Κέιμαν πήραν δάνεια 81, 4 εκατ. ευρώ από την Proton Bank του διωκόμενου Λαυρεντιάδη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Η εταιρεία που διαχειρίστηκε τις επενδύσεις αυτών των funds είναι η Hellenic Alternative Management, τη διαχείριση της οποίας είχε η Sciens με βασικό μέτοχο τον Ιωάννη Ρήγα. Κατά τους ελεγκτές της ΤτΕ, βρέθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ να έχουν πληρωθεί ως «μεσιτικά» σε μία άλλη υπεράκτια εταιρεία στα νησιά Κέιμαν, την Boukoleon.

Εκ μέρους της Boukoleon υπογράφει ο Ι. Ρήγας, ένας εκ των πέντε μετόχων της εταιρείας αυτής, καθώς επίσης ο αδελφός του, ένα στέλεχος της Sciens, ένα της Appleby Trust, τα στοιχεία της οποίας διέρρευσαν μέσω των τελευταίων αποκαλύψεων, και ο… υπουργός Οικονομικών των νησιών Κέιμαν!

Στον σχετικό κατάλογο των Paradise Papers περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και μεταξύ αυτών γνωστές οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, πολιτικών, όπως Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Μαρία-Εύα Γκραμπόφσκι (σύζυγος Κυριάκου Μητσοτάκη), Βενιάδη, Διαμαντόπουλος, Ποταμιάνος, Τσάκος, Ρέστης, Στέγγος, Βγενόπουλος, Intralot (Κόκκαλης), Sciens (Ρήγας).

Μεταξύ των αναφερόμενων περιλαμβάνονται και ο πρώην γενικός διευθυντής της εφημερίδας Ι. Μάτσικας, η σημερινή διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου, αλλά και οι ΒορειοΕλλαδικές Εκτυπώσεις, η εταιρεία που στήθηκε από τους διοικούντες τη «Μακεδονία» με το νοικιασμένο πιεστήριο του «Αγγελιοφόρου».

“Παραδεισένιος” κόσμος, με… πολλά χρωστούμενα!


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΠΟΕΣΥ 20/12/2017

Τα τελευταία μνημονιακά πέτρινα χρόνια, βιώνουμε τη συνολική αναδιάταξη του μιντιακού χώρου και την πλήρη αναμόρφωση του τομέα της ενημέρωσης, με ένα καινούργιο σκηνικό διαπλοκής να στήνεται στη μιντιακή βιομηχανία, πατώντας σε εξαθλιωμένους εργαζόμενους, και έναν κρανίου τόπο στα εργασιακά. Ειδικότερα στον χώρο του Τύπου, δεκάδες εφημερίδες έβαλαν λουκέτο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των ανέργων του κλάδου.

Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση στη Θεσσαλονίκη η διακοπή κυκλοφορίας των εφημερίδων του συγκροτήματος «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και προηγουμένως «Σπορ του Βορρά», μετά την επίσχεση εργασίας στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δύο μήνες οι απλήρωτοι επί 15μηνο εργαζόμενοι – με την εργοδοσία να επιχειρεί μεθοδεύσεις απαλλαγής των οφειλομένων με κόλπα «επιχειρηματικού ξεπλύματος», που ακολουθήθηκαν σε αθηναϊκά εκδοτικά συγκροτήματα (ΔΟΛ, Πήγασος).

Την ίδια ώρα, «πτωχευμένοι» και μη βαρόνοι του Τύπου «παρκάρουν» τα εκατομμύρια των κερδών τους στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Όπως είδαμε και στις τελευταίες ανακαλύψεις των Paradise Papers, όπου περιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας Γιάννης Ρήγας και η διαχειρίστρια Β. Σουλοπούλου. Αυτοί που οδήγησαν την ιστορική εφημερίδα στην κατάρρευση – αφού πρώτα πήραν 10 εκατ. από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και 1,5 εκατ. Δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς. Η οποία, μετά την αλλαγή διοίκησής της, ψάχνει να βρει τα 96 εκατ. ευρώ που δάνεισε στην εταιρεία των αδελφών Ρήγα, Sciens.

Τώρα οι διοικούντες την εφημερίδα απεργάζονται νέα σχέδια: να πτωχεύσουν την εταιρεία, να βγει σε πλειστηριασμό ο τίτλος, να τον πάρει μία offshore και να ξαναβγάλουν την εφημερίδα απαλλαγμένη από χρέη, με όχημα ένα νέο σχήμα.

Το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ζητάει από το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα αναδειχθεί να παρακολουθήσει το θέμα και να αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα να απαλλαγεί η επιχείρηση με την όποια διάδοχη κατάσταση από τα οφειλόμενα στους εργαζόμενούς της.

 

Μοιραστείτε το άρθρο