ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΑΣ Η κυβέρνηση είδε την ευκαιρία για ελεγχόμενο κλειστό κέντρο

ΦΩΤΟ Yousif Al Shewaili (@yousif_alshewaili)


Legal Centre Lesvos

Οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν χθες τον πλήρη αποκλεισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας, με την είσοδο και την έξοδο απαγορεύεται ρητά για τις επόμενες 14 ημέρες για όλους εκείνους εκτός προσωπικού ασφαλείας, αφού το πρώτο άτομο βγήκε θετικό για τον COVID-19 στον καταυλισμό. Αυτό ακολουθεί πάνω από πέντε μήνες αποτελεσματικού αποκλεισμού του Moria Camp, όπου μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων έλαβε άδεια να εγκαταλείπει κάθε μέρα το στρατόπεδο, για συγκεκριμένους και εξουσιοδοτημένους λόγους.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης αξιοποίησε αυτήν την ευκαιρία για επιβεβαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης για μετάβαση του προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας σε κλειστό ελεγχόμενο κέντρο, ενώ χθες υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και του ΑΚΤΩΡ, κατασκευαστικού κλάδου πολυεθνικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ – αξίας σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ – για να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες. Ο υπουργός δήλωσε ότι το κλείσιμο του στρατοπέδου είναι μια ′′ συνεχιζόμενη διαδικασία ′′ που θα ′′ ενισχύσει το συναίσθημα-όχι μόνο την υγεία, αλλά την ασφάλεια-τόσο των κατοίκων όσο και των τοπικών κοινωνιών.”

Αυτές οι ανακοινώσεις ακολουθούν το αναγκαίο κλείσιμο της μονάδας απομόνωσης COVID-19 της Ελλάδας, δίπλα στο στρατόπεδο της Μόριας, παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις για τους καταστροφικούς κινδύνους που αυτό θα ενέχει στην υγεία των κατοίκων. Μια κλινική, που διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος και χρηματοδοτείται από την ολλανδική κυβέρνηση, εγκαινιάστηκε στη συνέχεια στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Μετανάστευσης και τον Ολλανδό πρέσβη – αλλά έχουν περάσει δύο εβδομάδες, και είναι ακόμα να είμαι λειτουργικός.

Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι το COVID-19 θα έφτανε στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Έχει τεκμηριωθεί ευρέως ότι οι κάτοικοι εκεί (συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ευάλωτων ατόμων, που δεν έχουν εκκενωθεί) ζουν σε ανθυγιεινές και υπερπλήρεις συνθήκες-όπως έκαναν εδώ και χρόνια-όπου τα βασικά προληπτικά μέτρα είναι πρακτικά αδύνατη. Προέκυψε, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, ότι η εχθρότητα του ελληνικού κράτους απέναντι στις οργανώσεις που λειτουργούν αλληλέγγυοι με τους μετανάστες έχει περιορίσει περαιτέρω την ήδη περιορισμένη πρόσβαση των κατοίκων στην υγειονομική περίθαλψη.

Η απάντηση των Ευρωπαϊκών Κρατών Μελών, υπό το φως αυτής της τρομερής πραγματικότητας, ήταν ανεκδιήγητη – και ανυπολόγιστα. Τα κράτη μέλη είναι συνένοχα στη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα, είτε αυτές οι παραβιάσεις εκδηλώνονται στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη διαδικασία ασύλου και στον σχετικό μηχανισμό οικογενειακής επανένωσης, είτε στη θανατηφόρα πρακτική των ίδιων των συνόρων Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πανδημίας, τα κράτη μέλη επέλεξαν να προωθήσουν μια περιορισμένη προσπάθεια μετεγκατάστασης που εξυπηρετεί τις δημόσιες σχέσεις τους αντί να ασχολούνται με αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Καθώς οι ελληνικές αρχές τώρα ανοίγουν ανοικτά την πανδημία για να επιδιώξουν τον προοδευτικό τους στόχο για την διευρυμένη κράτηση των αιτούντων άσυλο, η σιωπή από τα υπόλοιπα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν είναι πλέον απλώς εμφανής – αλλά αναμενόμενη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:
http://legalcentrelesvos.org/2020/09/03/confirmation-of-covid-19-in-moria-camp-leads-to-immediate-transformation-to-a-closed-centre-following-five-months-of-deliberate-failure-of-european-member-states-to-respond-to-foreseeable-and-prevent/?preview=true

Μοιραστείτε το άρθρο