Ήττες της “4η Αυγούστου” μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα

Ποδοσφαιρική φάπα στην “4η Αυγούστου” από τον Πανελευσινιακό το 1938

paneleysiniakosΠλησιάζει η 4η Αυγούστου (αποφράδα επέτειος της δικτατορίας Μεταξά) και ήδη έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν ειδικά στην περίοδο του Μεσοπολέμου, τον αθλητισμό τα φασιστικά – ναζιστικά καθεστώτα των Μουσολίνι και Χίτλερ.
Ακολούθησε καταϊδρωμένο και το καθεστώς της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, που έκανε ζημιές σε αρκετά αθλητικά σωματεία όπως ήδη έχουμε παρουσιάσει (δείτε τα πρόσφατα αφιερώματα σε Μεσσηνιακό και Α.Ε. Μεσολογγίου).

Μέσα σε όλα φτιάχτηκε και ποδοσφαιρική ομάδα στο Θησείο, με το όνομα “4η Αυγούστου” και πήγε στην Ελευσίνα να αντιμετωπίσει τον Πανελευσινιακό. “Καλές” οι παρελάσεις και οι φασιστικοί χαιρετισμοί, αλλά στο γήπεδο πρέπει να κατέχεις το τόπι. Έτσι η εκδρομή των τεταρτοαυγουστιανών, κατέληξε σε ποδοσφαιρική ήττα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα της 15/4/1938 “Αθλητικόν Βήμα” στην οποία βλέπουμε και φωτο των ηττημένων.

Εντύπωση μας προκαλεί ότι  αναφέρεται μόνο η σύνθεση των ηττημένων, οι νικητές “αγνοούνται” από την ιστορική καταγραφή. Ούτε σύνθεση, ούτε φωτογραφία των “τρισκατάρατων”!!

 

 

Όταν οι φασίστες έπεσαν στο “Μαύρο βράχο” με 4-2

Προπαγανδιστικοί λόγοι οδήγησαν επί δικτατορίας Μεταξά στην εμφάνιση ποδοσφαιρικών ομάδων με το όνομα “4η Αυγούστου”, αλλά όπως διαβάζουμε στο “Αθλητικό Βήμα” της 30/9/1938, δεν μπόρεσαν να σταθούν στο γήπεδο. Όπως έχουμε ξαναπεί άλλο οι παράτες και τα λιλιά στις παρελάσεις και άλλο το τόπι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nasosbratsos.blogspot.com

Μοιραστείτε το άρθρο