ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ: Στην επαναστατημένη Ροζάβα κρατάνε ζωντανό το πρωτόγνωρο πείραμα

 

Ο Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός στη Βόρεια Συρία και οι πολιτικοκοινωνικές δομές με τις Κομμούνες λειτουργούν και συνεχίζουν, δίνοντας τη μάχη ενάντια στο τουρκικό φασιστικό κράτος.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ RISE UP 4 REVOLUTION


Εκδήλωση (Παρασκευή 17/7/) στην Terra Incognita για τις τελευταίες εξελίξεις στο επαναστατικό μέτωπο της Κουρδικής Αντίστασης.

Ανοίγοντας  την άκρως ενημερωτική εκδήλωση οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που τώρα επικρατεί στην επαναστατημένη Ροζάβα της βορειοανατολικής Συρίας,  μετά την επίθεση και εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από το περασμένο φθινόπωρο. Όπως σημειώνουν:

Πρόκειται για μια άριστα συντονισμένη επιχείρηση που στόχο έχει να πλήξει ξεκάθαρα την επαναστατική απόπειρα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, ίσως τον πιο  σύγχρονο, όσον αφορά την έκταση κα τη μαζικότητά του, κοινωνικό πείραμα ριζοσπαστικού κοινοτισμού και αυτοδιάθεσης, που λαμβάνει χώρα στα συριακά εδάφη τα τελευταία χρόνια. Ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει από το τουρκικό φασιστικό κράτος, κάτω από τις επιταγές και  τη στήριξη των υπερδυνάμεων της δύσης, μέχρι στιγμής μετράει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες βίαια εκτοπισμένους από τα συριακά εδάφη.

Οι  αντάρτικες ομάδες των Μονάδων Προστασίας του  Λαού (YPG) και των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών( YPJ), με τη συνδρομή των διεθνιστικών ταγμάτων επαναστατικής αλληλεγγύης στην πράξη, βρίσκονται από την πρώτη μέρα της κοινωνικής αλλαγής στα συριακά  εδάφη, στην πρώτη γραμμή με το όπλο στο χέρι.

Στην πολιτικοστρατιωτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Ροζάβα επικέντρωσε την ομιλία του ένας εξ όλων αυτών που έχουν σπεύσει προς υποστήριξη και αλληλεγγύη, συγκροτώντας την Διεθνιστική Κομμούνα. Αναφέρθηκε στην καταστροφή που προκαλεί ο τουρκικός στρατός, ο οποίος προβαίνει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτικών ομάδων, με την εκτέλεση στελεχών τους, αλλά και την οικονομική  και οικολογική καταστροφή που επιφέρει στη ζωή  του πληθυσμού στη βόρεια και βορειανατολική Συρία. Κι αυτά, παράλληλα με τις επιθέσεις και διώξεις που υφίστανται οι αγωνιζόμενοι Κούρδοι όπου γης Κουρδιστάν, τόσο στη Ν.Α. Τουρκία (Μπακούρ), όσο στο Β. Ιράκ &  Β.Δ. Ιράν.

Στην αυτοανακηρυχθείσα Δημοκρατική Συνομοσπονδία Βόρειας Συρίας (με κίτρινο χρώμα στο χάρτη), με τα τρία καντόνια της: Τζαζίρε, Κομπάνι, Αφρίν, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το τελευταίο (στα βορειοδυτικά της Συρίας), ενώ στα άλλα δύο βρίσκονται ανάμεσά τους (αμφότερες οι περιοχές με γαλάζιο χρώμα) . Οι ρωσικές δυνάμεις περιπολούν μαζί με τις τουρκικές (οι λωρίδες ανάμεσα στα καντόνια με καφέ χρώμα), οι αμερικανικές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις του Άσαντ έχουν συμφωνήσει να ακροβολιστούν σε καίρια μεθοριακά σημεία.

Σε μία τέτοια κατάσταση, σημαντική αναδεικνύεται η διεθνιστική αλληλεγγύη από όλον τον κόσμο και το κάλεσμα της διεθνούς καμπάνιας Rise up 4 Rojava, που έχει εκδηλωθεί από τον χειμώνα 2018-19. Όχι μόνο προς υποστήριξη του αγώνα των επαναστατημένων, αλλά και για μποϋκοτάζ σε επιχειρήσεις κρατών που εξάγουν όπλα στο φασιστικό κράτος του Ερντογάν (Γερμανικές, Βρετανικές κ.α.).

Στο πολιτικοκοινωνικό πεδίο, όλες οι δομές της επαναστατημένης Ροζάβα συνεχίζουν κανονικά τις λειτουργίες τους. Οι κατά καιρούς συμμαχίες, συμφωνίες και τακτικές κινήσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Κούρδων και άλλων Αράβων ή εθνοτήτων), δεν έχουν ακυρώσει τίποτα από το πρωτόγνωρο πείραμα. Οι κομμούνες υπάρχουν και δίνουν τη μάχη τους. Μη ξεχνάμε όμως πως οι Κούρδοι δεν είναι το επαναστατικό υποκείμενο, αλλά το πλαίσιο ο Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός, με όλους τους παράγοντες επί σκηνής: ΡΚΚ, πολιτικά κόμματα, ανταρτικές δυνάμεις, εξεγερμένοι. Το πολιτικοκοινωνικό παράδειγμα δίνει τη μάχη του και συνεχίζει…

Μοιραστείτε το άρθρο