Θα αλλάξει πολιτική ο Μπολσονάρο επειδή αρρώστησε;

Του Θύμιου Φουσέκη

Η προσπάθεια του προέδρου της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο να αρνηθεί ουσιαστικά την ύπαρξη πανδημίας και η προκλητική του αδιαφορία ακόμα και απέναντι στα βασικά μέτρα προστασίας (χρειάστηκε δικαστική απόφαση για να φορέσει μάσκα) φαίνεται ότι του γύρισε μπούμεραγκ. Τόσο ο ίδιος όσο και η 80χρονη πεθερά του αποτελούν εδώ και σχεδόν δύο βδομάδες, δύο από τα εκατομμύρια κρούσματα του COVID-19 παγκοσμίως. Όσα αναφορά την Βραζιλία, η εξάπλωσή του είναι τρομακτική φτάνοντας μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα 1.800.827 κρούσματα και τους 70.398 θανάτους.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν φαίνεται ιδιαίτερα διατεθειμένος να αναθεωρήσει σημαντικά την πολιτική του απέναντι στην πανδημία. Η ανεξέλεγκτη έξαρση του COVID 19 στην Βραζιλία (όπως και στις ΗΠΑ) δεν οφείλεται στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, είτε αυτός λέγεται Μπολσονάρο είτε Τράμπ. Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι ο Μπολσονάρο αντιλαμβάνεται πολύ καλά την επικινδυνότητα του ιού. Απλούστατα ως μαριονέτα, εκτελεί της εντολές της οικονομικής ελίτ της Βραζιλίας η οποία δεν δίνει δεκάρα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας. Την ενδιαφέρει μονάχα να συνεχίσει την κερδοφορία της ή τουλάχιστον να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημίες. Για αυτούς, ακόμα και ο ίδιος ο Μπολσονάρο είναι αναλώσιμος. Ανεξάρτητα με την τροπή που θα πάρει η κατάσταση της υγείας του οι εντολές που έχει θα παραμείνουν ίδιες.

Όσα για τον ίδιο τον Μπολσονάρο, ισχυρίστηκε ότι έχει κράση αθλητή και δεν θα κινδυνέψει. Αν και η φυσική του κατάσταση είναι δύσκολο να ελεγχθεί, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, στο παρόν κείμενο, ένα πράγμα είναι παραπάνω από βέβαιο: Ο Μπολσονάρο και ο κάθε Μπολσονάρο, θα έχει στη διάθεση του ιατρική φροντίδα, εφάμιλλη ή και καλύτερη από τους πιο καλοπληρωμένους αθλητές του πλανήτη. Με τέτοιο πλεονέκτημα για αυτόν και τους όμοιους του στη Βραζιλία, ίσως τελικά να ο COVID-19 να είναι μια «γριπούλα». Όμως δεν είναι «γριπούλα» για κάποιους άλλους: Για τους κατοίκους στις φαβέλες και τους ιθαγενείς ινδιάνους, εκεί όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από την πανδημία στη χώρα. Εκεί, με την έλλειψη τις περισσότερες φορές ακόμα και των στοιχειωδών παροχών υγείας, αντί για «γριπούλα», ο COVID 19 δεν απέχει πολύ από το να πάρει μια μορφή «εθνοκάθαρσης» ή μάλλον καλύτερα «ταξικής κάθαρσης» αφού εξαπλώνεται στις φτωχογειτονιές με ταχύτατους ρυθμούς θερίζοντας του εξαθλιωμένους κατοίκους.

Συμπερασματικά, όσοι Μπολσονάρο και να αρρωστήσουν από τον ιό η πολιτική που ακολουθούν θα παραμείνει η ίδια, όσο τις συνέπειες τις πληρώνουν κατά συντριπτικό ποσοστό τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μοιραστείτε το άρθρο