Εν πλω καμπάνια ενημέρωσης κατά των αιολικών στο Αιγαίο!

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Από την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία των νησιών του Αιγαίου»,  η οποία ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης ταξιδεύοντας με ιστιοπλοϊκό σκάφος την Παρασκευή 19 Ιουνίου:

 

 ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Σήμερα ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για τη διάσωση βραχονησίδων και νησιών του Αιγαίου. Η Πρωτοβουλία Πολιτών μας ιδρύθηκε με στόχο τη διακοπή της εφαρμογής του προγράμματος AEGEAN από την EUNICE ENERGY. Το έργο αυτό στοχεύει στην κατασκευή ενός εύρους βιομηχανικών αιολικών πάρκων, αριθμός συνολικά 104 ανεμογεννητριών σε 14 βραχονησίδες στο νοτιοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίες εμπίπτουν στους Δήμους Λέρου, Ανάφης, Αστυπάλαιας και Νισύρου.

20 Ιουνίου: Εν πλω για Αμοργό!

Οι βραχονησίδες χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα και προστατεύονται από εθνικές και διεθνείς συμβάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που οι περιφερειακοί φορείς για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα απέρριψαν το έργο στο σύνολό του λόγω των καταστροφικών συνεπειών του στους τοπικούς οικοτόπους.

Επιπλέον, δύο από αυτές τις βραχονησίδες (Levitha και Kinaros) έχουν μόνιμους κατοίκους. Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν μετρήθηκαν κατά την τελευταία απογραφή πληθυσμού το 2011 και τώρα απειλούνται από μόνιμη μετατόπιση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. Πέρα από τις προφανείς τρομακτικές συνέπειες σε ανθρώπινο επίπεδο, η ανακατάταξη των βραχονησίδων ως ακατοίκητων έχει και σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις σε σχέση με την εθνική κυριαρχία.

Όλα τα παραπάνω δεν ήταν ωστόσο αρκετά για να αποτρέψουν την εταιρεία να εγκαταλείψει ή να καθυστερήσει το έργο. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι η επένδυση των 1.1 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωράει σύμφωνα με το σχέδιο και παίρνει άδεια σαν να μην διακυβεύεται τίποτα, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στη μάχη για την υπεράσπιση των βραχονησίδων και να προσπαθήσουμε να φέρουμε περισσότερη δημοσιότητα στο ζήτημα.

Εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας της εκστρατείας μας είναι η άμεση εμπλοκή μας με την περιοχή που απειλείται και τους κατοίκους της, καθώς και των κοντινών νησιών. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να πάμε ταξίδι!

Στις 19 Ιουνίου ανοίγουμε πλώρη, πρώτη στάση στην Αμοργό, όπου σε συνεργασία με Ενεργούς Πολίτες Αμοργού και τον Δήμο Αμοργού διοργανώνουμε δύο ανοιχτές, δημόσιες συζητήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις επιπτώσεις τους στο νησί.

Ενημερωτική εκδήλωση στην Αιγιάλη σε συνεργασία με τους Ενεργούς Πολίτες Αμοργού.

Μετά από αυτό, κατευθυνόμαστε προς τις βραχονησίδες του Αιγαίου υπό απειλή. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ανεκτίμητη οικολογική σημασία αυτών των βραχονησίδων καθώς και να συναντήσουμε τους κατοίκους αυτών που κατοικούνται και να συζητήσουμε τους πιθανούς τρόπους για να σταματήσουν οι εκτοπισμοί τους. Ακολουθεί στο ταξίδι μας η Αστυπάλαια, όπου διοργανώνουμε μια ακόμη ανοιχτή συζήτηση για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στο νησί και τη γύρω περιοχή. Μετά την Αστυπάλαια, ξεκινάμε επιστροφή στην Αθήνα.

Πέρα από την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής για τα τιτανικά αιολικά πάρκα που έχουν σχεδιαστεί κατά την απουσία τους και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, και για το τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά τους, είναι μέσα στους στόχους του ταξιδιού μας να δείξουμε πόσο σημαντικό είναι για τον άνθρωπο η παρέμβαση στη φύση να γίνεται με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, γι ‘ αυτό και επιλέξαμε να ταξιδέψουμε με ιστιοπλοϊκό, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ανέμου όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές χιλιάδες χρόνια, χωρίς να ασκήσουμε πίεση στους πόρους του πλανήτη.

Ταυτόχρονα, πρόκειται να σεβαστούμε το θαλάσσιο περιβάλλον στο μέγιστο βαθμό, όχι μόνο σχετικά με την παραγωγή απορριμμάτων, αλλά και καθαρίζοντας ό,τι βρίσκουμε καθώς ταξιδεύουμε. Επιπλέον, θα εγγυηθούμε ότι οι επισκέψεις μας στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των βραχονησίδων θα πραγματοποιηθούν με τον λιγότερο επιδραστικό τρόπο για τα είδη που κατοικούν σε αυτά, δύο μέλη του πληρώματός μας είναι περιβαλλοντολόγοι που έχουν μελετήσει την περιοχή και έχουν άμεση γνώση των βραχονησίδων.

Είναι σαφές ότι θα θέλαμε να επισημάνουμε μια έντονη αντίθεση: ανάμεσα στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και φύσης σε μια βιώσιμη σχέση από τη μία, και από την άλλη στη βίαιη βιομηχανική παρέμβαση με μόνο στόχο το κέρδος η οποία εκτοπίζει, καταστρέφει και σφάζει αδιακρίτως.

Όπως ήδη φαίνεται, φυσικά δεν είμαστε αδιάφοροι για τους αγώνες των κατοίκων μεγαλύτερων νησιών και άλλων περιοχών της Ελλάδας από τις ανανεώσιμες βιομηχανικής κλίμακας και για την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν ενδιαφερόμαστε να σώσουμε ‘την δική μας πίσω αυλή’. Μεγάλα και μικρά νησιά του Αιγαίου, ακτές και θάλασσα είναι όλα μέρος ενός ολόκληρου και δεν μπορούν να χωριστούν σε ′κομμάτια’. Αυτό συμβαίνει και με άλλες περιοχές του πλανήτη που αποδεκατίζονται στο όνομα μιας υποτιθέμενης ′πράσινης μετάβασης’ όπου τμήματα ξηράς και θάλασσας παραδίδονται σε σκιερές ενεργειακές εταιρείες που εργάζονται με επικερδείς κυβερνητικές συμβάσεις. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση και διατήρηση των τελευταίων φυσικών οικοσυστημάτων που δεν έχουν ακόμη μετατραπεί με ανθρώπινη παρέμβαση. Γι’ αυτό αυτοί οι αγώνες είναι οι αγώνες μας και θα τους βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Στην Ελλάδα, στεκόμαστε ενωμένοι με τους ανθρώπους της Αμοργού, της Αστυπάλαιας, της Τήνου, της Πάρου, της Άνδρου, της Σκύρου, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Λέσβου, της Κρήτης, της Εύβοιας, του Cavo Malias στην προστασία του μοναδικού νησιωτικού περιβάλλοντός τους από την υποβάθμιση, γεγονός που δεν προσφέρει κανένα όφελος μόνο βραχυπρόθεσμο κέρδος για τους επενδυτές. Με τον ίδιο τρόπο φροντίζουμε για τα απειλούμενα βουνά της χώρας μας: Αγράφων, Οίτη, Βέρμιο, Κυλλήνη, Ακαρνανία Όρη, Λάκμος και άλλα.

Τέλος, δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι τα μικρά νησιά μας δεν είναι απλά ξηρά, ερημωμένα κομμάτια βράχου. Αυτά τα νησιά κατοικούνται από ζώα, φυτά και ανθρώπους από κοινού – γι ‘ αυτό έχουν σημασία!

#small_islands_matter
#soste_tis_nisides

Περισσότερες πληροφορίες δείτε στη σελίδα Κίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, από όπου προέρχονται οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται.

Μοιραστείτε το άρθρο