ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: «Η μουσική μάς ενώνει με το δίκιο του λαού»

Της Θεοπίστης Καπέτα

«Γίνε και εσύ κρίκος στην αλυσίδα» φώναξαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στον κλάδο της τέχνης και το έδειξαν έμπρακτα. Έγιναν ένα με το πλήθος του κόσμου που ήρθε στον Λευκό Πύργο την Παρασκευή το βράδυ να τους ακούσει. Έγιναν ένα με όλα τα σχήματα καλλιτεχνών που θέλησαν να αναδείξουν την ανάγκη τους για επιβίωση μέσα από μια ανοιχτή συναυλία στο κέντρο της πόλης. Ο ήχος των μουσικών σχημάτων που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα, δέκα στο σύνολο, αντήχησε στην πόλη και δημιούργησε μια γλυκιά και θερμή ατμόσφαιρα σε μια περίοδο κρίσης, φόβου και «κοινωνικής απόστασης».

Οι καλλιτέχνες ανήκουν σε έναν από τους πιο πληττόμενους κλάδους, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας. Τα επιδόματα που δόθηκαν ήταν ελάχιστα και δεν επαρκούν. Ακόμα και οι ελάχιστοι που κατάφεραν να εξασφαλίσουν το επίδομα δηλώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό για την κάλυψη των αναγκών τους. «Είναι αγώνας διαρκείας. Είναι αγώνας για την επιβίωσή μας», δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Με αφορμή την ακόμα εντονότερη κρίση στον κλάδο από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και την παγκόσμια ημέρα πολιτισμού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μουσικών πραγματοποίησε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα – από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Γιάννενα, το Ηράκλειο και την Πάτρα. Συζητώντας με τους μουσικούς που ανήκουν στο παράρτημα του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη κατέστη σαφές ότι ο αγώνας τους σε όλη την Ελλάδα δεν θα σταματήσει εάν δεν εξασφαλίσουν τα  αυτονόητα δικαιώματά τους για δουλειά και επιβίωση – αυτονόητα για τους ίδιους αλλά όχι και για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν: «Τα δικαιώματά μας τα κερδίζουμε μόνοι μας! Σίγουρα δεν θα περιμένουμε τα διαγγέλματα και τα μέτρα της κυβέρνησης, μπορεί ακόμα να βρισκόμαστε σε μια περίοδο ζύμωσης, αλλά θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους συλλόγους και να προσπαθούμε όλοι μαζί για να επιζήσουμε, για να μείνει ο κόσμος αισιόδοξος και δημιουργικός».

Οι εικαστικοί και οι ηθοποιοί πραγματοποιούν δρώμενα στους δρόμους της πόλης, οι τραγουδιστές και οι μουσικοί διοργανώνουν ανοιχτές συναυλίες, ο καθένας επικοινωνεί την τέχνη του με τον κόσμο όπως μπορεί, και όλοι μαζί δημιουργούν τις συνθήκες για να μπορέσουν όχι μόνο να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους αλλά και για να ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή της υπόλοιπης κοινωνίας, όπως και έγινε με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. «Το χτεσινό διάγγελμα του Μητσοτάκη έκανε λόγο για τους καλλιτέχνες που θα εργαστούν σε κάποιους χώρους εστίασης και τουριστικών εγκαταστάσεων, αλλά πάλι αδιαφόρησε και δεν έκανε καμία νύξη για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Εμείς όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε! Θα παλέψουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο δυναμικά, για να προστατεύσουμε τα κεκτημένα μας, αυτά τα δικαιώματα που κερδήθηκαν από τον κόσμο και προσπαθούν να τα πάρουν πίσω», δήλωσε ο Κ. Γκούβας, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Μουσικών, που συντόνισε την προσπάθεια.

Καλώντας όλη την κοινωνία να παλέψει και προσπαθώντας να ενωθεί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους:

«Απευθυνόμαστε σε σένα που τώρα μας ακούς.

Σ’ εσένα, που δουλεύεις μισές ώρες για μισό μισθό.

Σ’ εσένα, που αγωνιάς αν θα έχεις μεροκάματο αύριο.

Σ’ εσένα, που αγωνιάς αν θα σε προσλάβει ξανά το ξενοδοχείο ή θα μείνεις άνεργος.

Σ’ εσένα, που είσαι μητέρα και γύρισες στο σπίτι να δουλέψεις μπροστά στην κάμερα με τα παιδιά στα πόδια σου.

Σ’ εσένα που βγήκες σε αναστολή εργασίας από την επιχείρησή σου.

Σ’ εσένα που σχόλασες από 24ωρη βάρδια στο νοσοκομείο.

Σ’ εσένα και σ’ όλους τους εργαζόμενους σ’όλη την Ελλάδα!»

Μοιραστείτε το άρθρο