ΑΠΟΣΥΡΕ ΤΟ Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του αντιπεριβαλλοντικού σχ. νόμου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΝΕΟΤΕΡΑ: Το βράδυ της Τρίτης 5 Μαΐου, εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για το περιβάλλον με τις 158 ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών μετά από διαδικασία παρωδία τόσο στη ‘δημόσια διαβούλευση’, όσο και στην κοινοβουλευτική ‘συζήτηση’.

Παρά τη γενική κατακραυγή κατά του περιβαλλοντοκτόνου σχεδίου νόμου Χατζηδάκη, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφισή του αγνοώντας πλήθος περιβαλλοντικών και επιστημονικών φορέων. Εκατοντάδες πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τον υπό ψήφιση νόμο, κατέβηκαν σε κεντρικές πλατείες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε την Τρίτη 5/5, 17:00 έξω από τη Βουλή, κατά την ώρα ψήφισης. Στη σχετική πρόσκλησή τους η ‘Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών’ αναφέρει:

“Η τρέχουσα οικουμενική κρίση επιβεβαιώνει ότι η δημόσια υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και υποδεικνύει την εξίσου άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας υγιούς ζωής.

Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την αποκατάσταση και τη προστασία των οικοσυστημάτων,
τόσο ως αυταξία όσο και ως κοινωνικό αγαθό, και όχι να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να τα θυσιάσει στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της εμπορευματοποίησης της ενέργειας, της φύσης και της ζωής μας συνολικά. Η ενέργεια θέλουμε να είναι και αυτή κοινό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Μετά την χθεσινή συγκέντρωση (τη Δευτέρα 4/5) περίπου 20 άνθρωποι θέλησαν να παραμείνουν όλο το βράδυ μπροστά στη Βουλή ως συνεχόμενη διαμαρτυρία για το αδιανόητα καταστροφικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση. Φαίνεται ότι και μόνο η παρουσία των πολιτών αποτελεί αδίκημα αφού αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις 2 τα ξημερώματα για να τους πάνε στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Μετά από λίγο αφέθησαν ελεύθεροι.

Και εμείς κάναμε εξακρίβωση προθέσεων της κυβέρνησης.
Αυτό το πολυνομοσχέδιο εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ξελασπώσουν τις επιχειρήσεις τους με δήθεν ‘πράσινες’ ‘επενδύσεις’ θυσιάζοντας τη γη και τους ανθρώπους της.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!
Τρίτη 5 Μαΐου 5μ.μ. ”

 

Πλήθος περιβαλλοντικών κινημάτων, τοπικών συλλογικοτήτων δράσης, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων ζητούν την απόσυρσή του, όμως η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του σχεδίου νόμου με κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξπρές και αγνοώντας – αποκλείοντας τον διάλογο με εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εκατοντάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της χώρας κατέβηκαν σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της Δευτέρα 4/5, διαμαρτυρόμενοι για τον υπό ψήφιση «περιβαλλοντοκτόνο» νόμο. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε: Αθήνα (Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), Kαρδίτσα (κεντρική πλατεία), Τρίκαλα (πλ. Ρήγα Φεραίου), Χαλκίδα (στο στρογγυλό της παραλίας), Γρεβενά (πλ. Ελευθερίας – Ρολόϊ), Βόλος (Παπαστράτος), Κέρκυρα (Πεντοφάναρο), Ζάκυνθος (πλ. Σολωμού), Άνδρος (Σταυροπέδα), Χανιά (πλ. Αγοράς), Ηράκλειο Κρήτης (Λιοντάρια)…

ΑΘΗΝΑ

 

Οι κεντρικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν από την καμπάνια «Άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου» που υποστηρίζουν περισσότερα από 170 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες με τη συλλογή υπογραφών να έχει ξεπεράσει τις 20.000.

 

ΑΘΗΝΑ

 

Πλήθος φορέων σε όλη τη χώρα τάχθηκαν κατά του κυβερνητικού  νομοσχεδίου, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του ως «αντι-περιβαλλοντικό». Χαρακτηριστική φωνή εξαίρεσης… ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, αφού το πολυνομοσχέδιο εισάγει την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας προς όφελος των μεγαλοεπενδυτικών ιδιωτικών σχεδίων και αποδυναμώνει το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών – κάτι το οποίο έχει προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις.

 

ΑΘΗΝΑ
ΒΟΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά από μια παρωδία «δημόσιας διαβούλευσης» εν μέσω πανδημίας όπου δημοσιεύτηκαν μόνο 66 από τα 130 άρθρα (τα υπόλοιπα τελευταία στιγμή) που έφτασαν στην (υπολειτουργούσα) βουλή, το πολυνομοσχέδιο Χατζηδάκη από σήμερα συζητείται στην ολομέλεια και αναμένεται την Τρίτη 5/5 να ολοκληρωθεί η ‘συζήτηση’ του ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ψήφισής του. 

ΓΡΕΒΕΝΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφική διάταξη ασυδοσίας στην Ελντοράντο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζει εργαλείο πράσινης ανάπτυξης (!!!), στην ουσία είναι ένα γιγαντιαίο σχέδιο εξυπηρέτησης μεγαλοσυμφερόντων και ολοκληρωτικής άλωσης του τόπου μας από τις πολυεθνικές εταιρίες.

Μια από αυτές, η Eldorado Gold, με φωτογραφική διάταξη, απαλλάσσεται από αδειοδοτήσεις και απλά θα μας κάνει γνωστοποιήσεις για τα απόβλητα στις χαβούζες της στο πρώην δάσος μας, θα ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (εξορυκτικές, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, κατοικίες) σε προστατευόμενες περιοχές, η γνωμοδότηση θα θεωρείται ΘΕΤΙΚΗ για τις εταιρίες αν η διοίκηση δεν γνωμοδοτεί μέσα σε ορισμένη προθεσμία, οι εταιρίες εξόρυξης υδρογονανθράκων θα μπορούν να χρησιμοποιούν εκτάσεις του δημοσίου ΧΩΡΙΣ καμία άδεια, έγκριση, ούτε καν

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

συναίνεση από τους φορείς του δημοσίου, των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων τους για τις έρευνές τους, οι εταιρίες θα πάρουν παράταση ισχύος των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με αναπροσαρμοσμένο περιεχόμενο ΧΩΡΙΣ διαβούλευση και πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Με το “φωτογραφικό” άρθρο 119 εξυπηρέτησης της Eldorado Gold η καναδική πολυεθνική των χρυσοθήρων της καταστροφής του τόπου μας απαλλάσσεται από την υποχρέωση αδειοδότησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χώρων απόθεσης εξορυκτικών απόβλητων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας υδάτων κ.λπ. Η θυγατρική της Eldorado, “Hellas Gold” θα κάνει απλώς «γνωστοποίηση» για τους χώρους απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων (όπως σε Καρατζά Λάκκο και Λοτσάνικο) και τις μονάδες επεξεργασίας νερών (Σκουριές και Ολυμπιάδας).

ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το προς ψήφιση αντι-περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΛΟΝΙΚΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο