Νέα διαδικτυακή συζήτηση ενάντια στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο!

Μία ακόμη ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για το περιβάλλον διοργανώνεται σήμερα Σάββατο 2 Μαΐου, αυτή τη φορά από ειδικούς (χωρίς εισαγωγικά) επιστήμονες για το περιβάλλον. Έχουν προηγηθεί ο Ραδιομαραθώνιος από ‘Καραντίνα Social web radio (27/4) και η διαδικτυακή συζήτηση από την ‘Αυτενέργεια’, 30/4). Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από 130 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες η καμπάνια «Άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου» με τη συλλογή υπογραφών να έχει ξεπεράσει τις 15.000. Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 18:00 στο Σύνταγμα και ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος) ενώ την Τρίτη 5 Μαΐου προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ‘συζήτηση’ του νομοσχεδίου στη Βουλή ώστε να προχωρήσει η ψήφισή του.

Τo Σάββατο 2 Μαΐου 2020 στις 19:00 διοργανώνεται διαδικτυακή συζήτηση για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη από την περιβαλλοντική πρωτοβουλία «Κοινά υπό κατοίκηση – Commons in Residency», την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», την «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία- Elliniki Ornithologiki Etaireia», την «Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)» και την περιβαλλοντική εταιρεία «Μάμα Γη».

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom έχει ως στόχο να αναδείξει τις σημαντικότερες επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει το προς ψήφιση νομοσχέδιο σε σχέση με το καθεστώς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 και τις περιβαλλοντικές συνέπειες που αυτό επιφυλάσσει.
Την εκδήλωση υποστηρίζει η Περιβαλλοντική Ομάδα ΠαΜακ

Οι ομιλητές/ριες που θα αναδείξουν το ζήτημα προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, από περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (ΠΠ) και άλλους φορείς:

1. Σπύρος Ψαρούδας (Διευθυντής ‘Καλλιστώ’, Μέλος Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000): “Κεντρικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου – παραδείγματα. Η ‘διαβούλευση’ που (δεν) έγινε”

2. Ελίνα Παλιού (Νομικός, ‘Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία’): “Νομικές διαστάσεις του νομοσχεδίου, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσα σε Natura 2000”

3. Δέσποινα Βώκου (Καθηγήτρια Οικολογίας ΑΠΘ, Πρώην Πρόεδρος Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000): “Περισσότερo φύση, λιγότερo απαξίωση, αποδόμηση, συγκεντρωτισμός και περιβαλλοντική αυθαιρεσία- μια κριτική”

4. Αθηνά Παναγιώτου (Πρόεδρος Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαικού Κόλπου): “Η ισορρόπηση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, ο ρόλος των ΦΔΠΠ σε αυτήν και τι επιδιώκει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ”

5.Πέτρος Κακούρος (Δρ. Δασολογίας-Περιβαλλοντολόγος, Οικοτοπία, οικολογική επιθεώρηση): “Ένας οπισθοδρομικός εκσυγχρονισμός: η ασφυξία των δασικών χαρτών”

6. Μιχάλης Βάκκας (Πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών): “Η θυσία των Φορέων Διαχείρισης προς εξασφάλιση της ανεμπόδιστης “Πράσινης” Ανάπτυξης””

Ζ. Νίκος Πέτρου (Πρόεδρος Δ.Σ. ‘Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης’): “Αδειοδότηση, ζώνωση σε Προστατευόμενες Περιοχές και άλλες, αθέατες πλευρές του Νομοσχεδίου”.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Περικλής Χατζηνάκος.

Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση, ανοίγοντας τον σύνδεσμο https://us02web.zoom.us/j/81182482705.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί live αναμετάδοση στο Facebook.

Επιπλέον, θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει γραπτά σχόλια και ερωτήσεις προς τους/τις ομιλητές/τριες. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα για σύντομες τοποθετήσεις 2-3 λεπτών (εξαρτάται από τον αριθμό όσων το ζητήσουν).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Μοιραστείτε το άρθρο