ΤΟΥΡΚΙΑ Απεργία πείνας μέχρι θανάτου για δίκαιη δίκη και ελευθερία

Έκκληση για διεθνή συμπαράσταση προς τους φυλακισμένους στις τουρκικές φυλακές δικηγόρους Ebru Timtik και Aytaç Ünsal, οι οποίοι ενώνουν τη φωνή και τη ζωή τους με τους πολιτικούς κρατούμενους και τους μουσικούς του Grup Yorum και με “απεργία πείνας μέχρις εσχάτων” διεκδικούν δικαιοσύνη και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δύο δικηγόροι, με την ίδια τους τη ζωή ως έσχατο μέσο, διεκδικούν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη για τους ίδιους και για τους χιλιάδες κρατούμενους στην Τουρκία, τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας.

Στις 5 Απριλίου, δύο μόλις ημέρες μετά τον θάνατο της απεργού πείνας και μέλους του Grup Yorum, Helin Bölek, οι δύο φυλακισμένοι δικηγόροι από την Προοδευτική Ένωση Δικηγόρων (ÇHD) ανακοινώνουν ότι μετατρέπουν την απεργία πείνας, την οποία ήδη είχαν ξεκινήσει, σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Η Ebru Timtik και ο Aytaç Ünsal όπως και οι άλλοι έξι δικηγόροι από την ÇHD ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής τους καθώς και για τη δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε, απαιτώντας μια δίκαιη δίκη.

Ο θάνατος της Helin δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Αυτό το σύστημα μας σκοτώνει, όλους μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο” αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους την 5η Απριλίου, ημέρα του δικηγόρου στην Τουρκία. “Σήμερα είναι η ημέρα των δικηγόρων σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει νόμος, οι δίκες μετατρέπονται σε παρωδίες και χιλιάδες κρατούμενοι και πολιτικοί κρατούμενοι αφήνονται να πεθάνουν στη φυλακή”, σημειώνουν.

Η Ebru Timtik και ο Aytaç Ünsal βρίσκονται στην 111η και 80ή ημέρα απεργίας πείνας αντίστοιχα, ενώ δύο ακόμη απεργοί πείνας στην Τουρκία, ο İbrahim Gökçek από το Grup Yorum και ο 28χρονος πολιτικός κρατούμενος Μustafa Kocak, διανύουν την 311η και 295η ημέρα και πλέον βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHV) απηύθυνε ύστατη έκκληση με απεύθυνση κυρίως στο εξωτερικό, να αυξηθούν οι πιέσεις ώστε να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση Ερντογάν να οδηγηθούν στον θάνατο οι απεργοί πείνας μέχρι θανάτου. «Δεν θέλουμε να πεθάνουν οι İbrahim, Mustafa, Ebru και Aytaç. Ζητούμε κοινωνική ευαισθησία και διεκδικούμε το δικαίωμά μας να αντιστεκόμαστε σε διώξεις προκειμένου να προστατεύσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός μας στη ζωή”, σημείωσε ο Gülseren Yoleri, πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντινούπολης, στην εκδήλωση με κεντρικό σύνθημα “Υπερασπιζόμαστε τη ζωή”.

Όσοι κυβερνούν τη χώρα είναι υπεύθυνοι και πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα των πολιτών σε δίκαιη δίκη και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα… Είναι ευθύνη του κράτους να διασφαλίσει αυτά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες”, σημείωσε.

Το χρονικό δίωξης των δικηγόρων

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2017, σε επιχείρηση που διεξήχθη ταυτόχρονα σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Ντιγιαρμπακίρ και Όρντου, έγινε έφοδος στα Νομικά Γραφεία του Λαού (HHB), καθώς και σε πολλά σπίτια και δικηγορικούς συλλόγους και έγιναν 16 προσαγωγές δικηγόρων.

Από τους δικηγόρους που προσήχθησαν 14 συνελήφθησαν και δέκα ημέρες αργότερα, όταν παρουσιάστηκαν στον ανακριτή, τους αποδόθηκε η κατηγορία ότι είναι “μέλη οργάνωσης”. Στη συνέχεια προσήχθησαν άλλοι τρεις δικηγόροι και ο συνολικός αριθμός ανήλθε στους 17.

Η κατηγορία εις βάρος των 17 δικηγόρων ήταν ότι ήταν “μέλη οργάνωσης”. Οι κατηγορίες αυτές βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο σε μυστικούς μάρτυρες, χωρίς άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες είχαν σχέση με τις ενέργειες και διαδικασίες που σχετίζονταν με το δικηγορικό τους επάγγελμα, όπως είναι “η υπενθύμιση στους εντολείς τους του δικαιώματος να μείνουν σιωπηλοί κατά τη διάρκεια της προσαγωγής”, αλλά και “ο αγώνας κατά των βασανιστηρίων, της κακομεταχείρισης, των αυταρχικών πράξεων που υφίστανται οι εντολείς τους”, όπως και στο “να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι εντολείς τους”. Ποινικοποιείται δηλαδή η επαγγελματική λειτουργία των δικηγόρων και μετατρέπεται σε κατηγορία η άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος.

Για ένα χρόνο οι 17 κρατούμενοι δικηγόροι παρέμειναν στη φυλακή, μέχρι που στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 αποφασίστηκε η αποφυλάκισή τους για… μία ημέρα, καθώς την επομένη με απόφαση εισαγγελέα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για 12 εξ αυτών.

Στο δικαστήριο που ακολούθησε, οι εντολές της πολιτικής εξουσίας κυριάρχησαν έναντι κάθε έννοιας δικαίου. Τα δικαιώματα της υπεράσπισης αγνοήθηκαν, όπως και οι αρχές μιας δίκαιης δίκης. Εμποδίστηκε η υπεράσπιση των δικηγόρων που δικάζονταν. Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή τους δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν το έργο τους, εμποδίστηκε η ανάκριση των “ψευδο”μαρτύρων που παρουσιάστηκαν, δεν έγινε αποδεκτό κανένα αίτημα της υπεράσπισης και στο τέλος τους απομάκρυναν με τη βία από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Οι δικηγόροι καταδικάστηκαν σε συνολικά 159 χρόνια φυλακή.

Μ.Γ.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο