Οι Ζαπατίστας καλούν να μην εγκαταλείψουμε τους αγώνες. Της Bruja Escarlata

Ο EZLN κλείνει τα καρακόλ λόγω Covid-19 και καλεί σε αγώνες 

“Να μην εγκαταλείψουμε τους αγώνες” καλεί ο EZLN ανακοινώνοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της 16ης Μαρτίου.

«Στην πραγματικότητα, το σύστημα προετοιμάζεται για έναν πόλεμο. Άλλης μορφής πόλεμο. Έναν ολοκληρωτικό: παντού, ακατάπαυστα και με όλα τα μέσα» σημείωνε σχεδόν προφητικά τον Αύγουστο του 2018 ο SupGaleano (πρώην υποδιοικητής Μάρκος).(*)

Στις 16 Μαρτίου οι Ζαπατίστας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αποφάσισαν για λόγους ασφάλειας του πληθυσμού να κλείσουν τα 12 καρακόλ, τα οργανωτικά πολιτικά κέντρα των αυτόνομων ζαπατιστικών περιφερειών. Οι ζαπατιστικές κοινότητες, προετοιμασμένες να απαντήσουν σε όποιας μορφής επίθεση επέλεγε το σύστημα, προχώρησαν στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας των ιθαγενικών κοινοτήτων.

Αντίθετα, στο υπόλοιπο Μεξικό η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει υπό δυσμενέστατες συνθήκες και στερείται στοιχειώδους υγειονομικής περίθαλψης. Αρκεί να σημειωθεί ότι το ποσοστό όσων ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας στο Μεξικό αγγίζει το 50% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στο Νότο της χώρας το ποσοστό ανέρχεται στο 70%.

Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι και στερούνται στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Το κόστος μιας εξέτασης για τον Covid-19 στο ουσιαστικά ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας κοστίζει 2.000 πέσος, με τον κατώτατο μισθό μόλις να φτάνει στα 828 πέσος. Στα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα η τιμή για την εξέταση εκτοξεύεται στα 40.000 πέσος.

Από την πλευρά του ο προοδευτικός αριστερός πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ μοιράζει λαχνούς και φυλαχτά της Σαγκράδo Κορασόν (Ιερή Καρδιά), ενημερώνοντας τους πολίτες ότι η σωτηρία τους εξαρτάται από την πίστη τους στο Θεό. Συγχρόνως περιοδεύει στην πολιτεία της Οαχάκα για να εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση, κυρίως των ιθαγενικών κοινοτήτων, στην προώθηση των εξορυκτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Γιατί ούτε η πανδημία είναι αρκετή για να σταματήσει τη μεξικανική κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να υφαρπάζουν τη γη, το νερό, τον αέρα και το υπέδαφος της χώρας.

Σε αυτό το τοπίο και με τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών ο EZLN (Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης) αποφάσισε να κηρύξει «κόκκινο συναγερμό» στα εξεγερμένα ζαπατιστικά εδάφη και να προτείνει στα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης των αυτόνομων περιφερειών να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καρακόλ και των Κέντρων Αντίστασης και Εξέγερσης και να υιοθετήσουν μια σειρά έκτακτων μέτρων υγιεινής, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση όλων των αγώνων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Αδελφές, αδελφοί, αδελφοίες:

Σύντροφοι, συντρόφισσες, συντροφόισσες:

Σας ανακοινώνουμε ότι:

Λαμβάνοντας υπόψιν την πραγματική, επιστημονικά αποδεδειγμένη, απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής από τη μετάδοση του Covid-19, γνωστού και ως «κορονοϊού».

Λαμβάνοντας υπόψιν την επιπόλαιη ανευθυνότητα και την έλλειψη σοβαρότητας των κακών κυβερνήσεων και της πολιτικής τάξης στο σύνολό της, οι οποίες, αντί να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο που απειλεί τη ζωή όλων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, πολιτικής στράτευσης, κοινωνικής τάξης και ιστορίας, χρησιμοποιούν αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα για να αλληλοκατηγορηθούν.

Λαμβάνοντας υπόψιν την έλλειψη σωστής και έγκαιρης πληροφόρησης σχετικά με το μέγεθος και τη σοβαρότητα της εξάπλωσης του ιού, καθώς και την απουσία ενός πραγματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της απειλής.

Δεδομένης της δέσμευσης μας ως ζαπατίστας να αγωνιστούμε για τη ζωή.

Αποφασίσαμε:

Πρώτον: Να κηρύξουμε κόκκινο συναγερμό στους λαούς, στις κοινότητες και στους οικισμούς μας καθώς και σε όλες τις ζαπατιστικές οργανωτικές βαθμίδες.

Δεύτερον: Να προτείνουμε στα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης και στους Αυτόνομους Εξεγερμένους Ζαπατιστικούς Δήμους το ολικό και άμεσο κλείσιμο των Καρακόλ και των Κέντρων Αντίστασης και Εξέγερσης.

Τρίτον: Να προτείνουμε στις Βάσεις Στήριξης του EZLN και σε ολόκληρη την οργανωτική δομή μας την υιοθέτηση μιας σειράς συστάσεων και έκτακτων μέτρων υγιεινής που θα διαβιβαστούν στις κοινότητες, στους λαούς και στους ζαπατιστικούς οικισμούς.

Τέταρτον: Λόγω της ανυπαρξίας των κακών κυβερνήσεων, σας προτρέπουμε όλες, όλους, όλουες στο Μεξικό και στον κόσμο να πάρετε τα αναγκαία επιστημονικά μέτρα υγιεινής που θα σας επιτρέψουν να ξεπεράσετε και να επιβιώσετε από αυτή την πανδημία.

Πέμπτον: Σας ζητάμε να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα ενάντια στη γυναικοκτόνο βία, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του εδάφους και της Μάνας Γης, να κρατήσουμε ζωντανό των αγώνα για τις/τους εξαφανισμένες/ους, τις/τους δολοφονημένες/ους, τις/τους φυλακισμένες/ους. Και να σηκώσουμε πολύ ψηλά τη σημαία του αγώνα για την ανθρωπότητα!

Έκτον: Σας ζητάμε να μη χάσουμε την ανθρώπινη επαφή αλλά να αλλάξουμε προσωρινά τους τρόπους που συνδεόμαστε ως συντρόφισσες, σύντροφοι, συντροφόισσες, ως αδελφές, αδελφοί, αδελφοίες.

Ο λόγος, το αυτί και η καρδιά έχουν πολλά μονοπάτια, πολλούς τρόπους, πολλά ημερολόγια και πολλές γεωγραφίες για να συναντηθούν. Και αυτός ο αγώνας για τη ζωή μπορεί να είναι ένας από αυτούς τους δρόμους.

Αυτά είναι όλα όσα θέλουμε να πούμε.

ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Εκ μέρους της Παράνομης Επαναστατικής Ιθαγενικής Επιτροπής – Γενικής Διοίκησης του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Moisés

Μεξικό, Μάρτιος 2020

Όταν ακούμε τους διαχειριστές σε ολόκληρο τον κόσμο να μας επαναλαμβάνουν συνεχώς: Έχουμε πόλεμο. Γνωρίζουμε πως ο εχθρός τους δεν είναι ένας ιός, ή μια πανδημία, αλλά η καθεμιά και ο καθένας από μας, τις και τους από κάτω, τους/τις αναλώσιμους/ες, τους/τις ευάλωτους/ες, όσες και όσους περιττεύουμε και δεν μετράμε ούτε ως «παράπλευρες απώλειες».

Όταν η θύελλα για την οποία μας προειδοποιούσαν συνεχώς οι Zαπατίστας έχει πλέον ξεσπάσει.

Τότε ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στο ερώτημα που απηύθυνε ο Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές προς όλες και όλους: «Τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα;». «Κάθε μέρα, σε κάθε γωνιά, το τέρας μας κάνει την ίδια ερώτηση. Το μόνο που λείπει είναι η απάντηση». (EZLN, 31 Δεκεμβρίου 2019 – 1η Ιανουαρίου 2020).

Από το Μεξικάλι μέχρι την Τσιάπας και από την Οαχάκα, το Γκερέρο μέχρι το Μορέλος, την Τλαξκάλα και τη Βερακρούζ χιλιάδες άνθρωποι, οργανώσεις και ομάδες δημιουργούν σε κάθε γωνιά του Μεξικού δίκτυα και αυτοοργανώνονται όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν την πανδημία αλλά και για να αντισταθούν στην ολοκληρωτική επίθεση της καπιταλιστικής μηχανής, χτίζοντας την άλλη κοινωνία που όλες και όλοι ονειρευόμαστε, την κοινωνία της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.

(*) Σημ. “300. 1ο μέρος. Ένα τσιφλίκι, ένας κόσμος, ένας πόλεμος, λίγες πιθανότητες”, EZLN, 20 Αυγούστου 2018. http://enlacezapatista.ezln.org.mx/2018/08/20/300-primera-parte-una-finca-un-mundo-una-guerra-pocas-probabilidades-subcomandante-insurgente-moises-supgaleano/ και στο

https://paliacatezapatista.wordpress.com/2018/09/18/300-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%86%ce%bb%ce%af%ce%ba%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82/

Μοιραστείτε το άρθρο