Καταγγελία από το σωματείο της Vodafone για ελλιπή μέριμνα προστασίας των εργαζομένων

Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε με ανακοίνωσή του το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων της Vodafone – Panafon κατηγορώντας τη διοίκηση της εταιρείας για ελλιπή μέριμνα ως προς τη λήψη μέτρων προστασίας για την υγεία των εργαζομένων της.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σωματείο, μετά από εμφάνιση κρούσματος στο κτίριο του Πύργου Αθηνών, η διοίκηση, αντί να μεριμνήσει για την απομόνωση των εργαζομένων για 14 ημέρες, αρκέστηκε στην ενημέρωσή τους για απολύμανση του χώρου και τους έστειλε για εργασία σε άλλα κτίρια. Σε ένα από αυτά, την επόμενη ημέρα τους δόθηκε εντολή να αδειάσουν εσπευσμένα τα γραφεία και να μεταφέρουν μόνοι τους τον εξοπλισμό, ενώ μάλιστα κάλεσαν άλλους εργαζόμενους που βρίσκονταν σε άδεια για να παραλάβουν κι αυτοί τον εξοπλισμό μόνοι τους, ενώ μόνο έπειτα από ερωτήσεις των εργαζομένων η διοίκηση τους ανέφερε την ύπαρξη μεταφορικής εταιρείας γι’ αυτή τη δουλειά.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σωματείο, στα τηλεφωνικά κέντρα μόνο μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις η εταιρεία αναγκάστηκε να ρυθμίσει υποτυπωδώς την απόσταση των εργαζομένων μεταξύ τους στα δύο μέτρα. Στο κτίριο του Κηφισού μετά από έλεγχο της αστυνομίας ανάγκασαν αρκετούς εργαζόμενους να μεταφέρουν μόνοι τους τον εξοπλισμό από τα γραφεία στο αίθριο, με τον αναμενόμενο συνωστισμό που προκαλεί μια τέτοια μετακίνηση. Τα μέτρα προφύλαξης εκεί, όπως αναφέρουν, συνεχίζουν να είναι ασήμαντα, αφού δεν υπάρχει αρκετό αντισηπτικό, δεν γίνεται επαρκής καθαρισμός των γραφείων μεταξύ των βαρδιών και δεν υπάρχουν γάντια, μάσκες και μαντηλάκια, παρά τις διαβεβαιώσεις διευθυντών. Επιπλέον, εργαζόμενοι σε άλλο τμήμα υποχρεώθηκαν ξαφνικά να εργάζονται στις κλήσεις τεχνικής τηλεφωνικής εξυπηρέτησης χωρίς γνώσεις και ενημέρωση.

Ακόμη, το σωματείο καταγγέλλει ότι στα καταστήματα υπάρχει ελλιπής μέριμνα για τήρηση των αποστάσεων, καθώς οι εργαζόμενοι πιέζονται να εξυπηρετήσουν όλα τα αιτήματα και όχι μόνο αυτά που έχουν οριστεί, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός εντός τους. Σχετικά με το ωράριο εργασίας τους, αυτό λένε ότι είναι ανύπαρκτο, καθώς μέσω της τηλεργασίας πολλές εκκρεμότητες διεκπεραιώνονται έως και αργά τη νύχτα.

Επίσης, γνωστοποιήθηκαν αρκετές καταγγελίες εργαζομένων που ενώ έχουν ήδη πάρει την άδεια ειδικού σκοπού, οι προϊστάμενοι τους καλούσαν τις προηγούμενες ημέρες αναφέροντάς τους πως ανακαλείται η άδεια και οφείλουν να εργαστούν από το σπίτι. Μετά από παρέμβαση στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού γνωστοποιήθηκε πως αυτή η τακτική έχει «παγώσει», αλλά ακόμη κάποιοι δέχονται κλήσεις που τους δίνουν την επιλογή να διακόψουν την άδεια και να εργαστούν από το σπίτι με τηλεργασία.

Ειδικότερα, το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων της Vodafone ζητεί τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και συγκεκριμένα να τηρηθούν μεταξύ άλλων τα εξής: Κάλυψη εξόδων κίνησης για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση και μετακινούνται με δικά τους μέσα. Επαρκής καθαρισμός όλων των κοινόχρηστων επιφανειών και παροχή απολυμαντικού υγρού. Επαρκής εξαερισμός των χώρων εργασίας. Αποφυγή κοινόχρηστων προσωπικών αντικειμένων και ακουστικών. Αραιή τοποθέτηση των εργαζομένων με βάση τις οδηγίες των αρχών. Απομάκρυνση εργαζόμενου με συμπτώματα και ταυτόχρονος καθαρισμός και απολύμανση του χώρου εργασίας. Επιπλέον, να παρέχονται σε επαρκή ποσότητα όλα τα αναγκαία (γάντια, μάσκες, απολυμαντικό υγρό). Για την τηλεργασία, να καλυφθεί η μεταφορά εξοπλισμού από την εταιρεία, όπως και τα έξοδα για το σταθερό δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί κατά το απαιτούμενο διάστημα. Να υπάρχει τήρηση ωραρίου χωρίς αξιολογήσεις αυτή την περίοδο, καθώς και να καταβληθεί κανονικά το δώρο Πάσχα, καθώς και έκτακτο επίδομα σε όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή και τίθενται σε κίνδυνο.

Χ.Χ.

Μοιραστείτε το άρθρο