Διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία με αφορμή τον κορονοϊό και μπαράζ συλλήψεων, ενώ τούρκος γιατρός εκφράζει ανησυχία για προσβολή του 60% του πληθυσμού
Η ενημέρωση στην Τουρκία για τον κορονοϊό βρίσκεται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης. Η χώρα, που άργησε πολύ να μπει στην παγκόσμια χαρτογράφηση των κρουσμάτων από κορονοϊό, μετρά τις τελευταίες ημέρες ήδη τα πρώτα θύματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν το προηγούμενο διάστημα απέκρυπτε στοιχεία ή τα υποαξιολογούσε, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ανησυχία για ανεξέλεγκτες διαστάσεις της νόσου. Ο καθηγητής Ιατρικής Γιαβούζ Ντιζντά στις αρχές του μήνα προειδοποιούσε ότι η καθυστέρηση στα επιβαλλόμενα μέτρα από την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει στη νόσηση το 60% των Τούρκων πολιτών.
Την ίδια ώρα οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν να ακολουθούν τη γνωστή τακτική όταν αντιμετωπίζουν τη διεθνή ή την εγχώρια δυσπιστία, αυτή τη φορά σχετικά με την παράκαμψη του ιού από τη χώρα: συλλαμβάνουν τους καταγγέλλοντες.
Δύο δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού ιστότοπου Haberimizvar.net από την Αττάλεια, ο διευθυντής Ιντρίς Οζιόλ και η αρχισυντάκτρια Εμπρού Κουτσουκιντίν, τέθηκαν υπό κράτηση εξαιτίας ρεπορτάζ που είχαν αναρτήσει στην ιστοσελίδα τους σε σχέση με τον κορονοϊό. Οι τουρκικές αρχές τους συνέλαβαν στα σπίτια τους το περασμένο Σάββατο 14 Μαρτίου και κατηγορήθηκαν ότι “προκαλούν πανικό με τη δημοσίευση αναφορών για τον κορονοϊό που είναι εκτός της γνώσης των αρχών…”. Οι δύο δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πρώτα έδωσαν εξηγήσεις για το άρθρο τους “Περίπτωση κορονοϊού στο Ντέμρε (σ.σ. Μύρα της Λυκίας)” και αφού κατέβασαν την ανάρτηση.
Μόλις μία ημέρα αργότερα οι τουρκικές αρχές έκαναν λόγο για έξι περιπτώσεις θετικές στον νέο κορονοϊό, με τον ασθενή μηδέν να έχει επιστρέψει από ταξίδι προσκυνήματος στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τη Δευτέρα 16 Μαρτίου έκλεισαν πανεπιστήμια και σχολεία.
Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Ερντογάν πήρε αρκετά μέτρα, ενώ μόλις στις 19 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει κάθε πολιτιστική, καλλιτεχνική και επιστημονική εκδήλωση μέχρι τέλος Απριλίου.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στην Τουρκία και έχουν καταγραφεί 359 κρούσματα.
Το κυνήγι του… κορονοϊού
Την περασμένη Πέμπτη οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 64 χρήστες του διαδικτύου με την κατηγορία της διασποράς αβάσιμου ή προβοκατόρικου περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούσαν σε φωτογραφίες και κείμενα σχετικά με τον νέο κορονοϊό. Όπως έγινε γνωστό άλλωστε από το υπουργείο Εσωτερικών, καταζητούνται άλλοι 178 ύποπτοι για τον ίδιο λόγο, ενώ απευθύνεται έκκληση από τις αρχές για τη μη αναμετάδοση, όπως σημειώνεται, ψευδών πληροφοριών που ενδέχεται να σπείρουν τον πανικό σχετικά με την πανδημία Covid-19.