Αργεντινή: Ολομέτωπη επίθεση στους συνεταιρισμούς από την κυβέρνηση Μιλέι. Απειλούνται με κλείσιμο 11.000 συνεταιρισμοί

Στις 27 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος της προεδρίας επιτέθηκε εναντίον των συνεταιρισμών, ανακοινώνοντας μαζικά κλεισίματα και κατηγορώντας τους ότι είναι ένα ταμείο που χρηματοδοτείται από τους Αργεντινούς. Ακολούθησαν δύο ψηφίσματα του Instituto Nacional de Asociativismo y Economía Social – INAES (ψηφίστηκαν ομόφωνα από το διοικητικό του συμβούλιο) για την αναστολή χιλιάδων συνεταιρισμών. Πίσω από αυτά τα μέτρα κρύβεται μια βαθιά ιδεολογική έχθρα ενάντια στις μόνες οργανώσεις στην οικονομία που προσπαθούν να λειτουργήσουν δημοκρατικά και να συγκρατήσουν εργαζομένους τους οποίους η αγορά δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής σκοπεύει να βάλει τέλος σε οτιδήποτε είναι συλλογικό, λέει ο ηγέτης του συνεταιριστικού κινήματος Andrés Ruggeri.

Διακήρυξη του Δικτύου Εργατικής Οικονομίας για την κατάσταση του συνεταιριστικού κινήματος στην Αργεντινή

Το Δίκτυο Εργατικής Οικονομίας, μια ομάδα ανακτημένων και αυτοδιαχειριζόμενων επιχειρήσεων, εργατικών συνεταιρισμών, συνδικάτων και οργανώσεων κοινωνικής, αλληλέγγυας και λαϊκής οικονομίας, απορρίπτει και καταδικάζει τις δηλώσεις του εκπροσώπου του προέδρου Μανουέλ Αντόρνι σχετικά με τους εργατικούς συνεταιρισμούς. Οι δηλώσεις αυτές είναι παραπλανητικές και γεμάτες ιδεολογικές προκαταλήψεις. Η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι ανακοινώνει επίσης μέτρα τα οποία, αν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα στην καθημερινή διαβίωση των εργαζομένων στον συνεταιριστικό τομέα και στην ίδια την ύπαρξη των οργανώσεών μας. Θα πρέπει να θυμόμαστε (κάτι που ο Adorni αγνοεί ή προτιμά να αγνοεί) ότι η πλειοψηφία των συνεταιρισμών είναι μια οργανωμένη απάντηση της εργατικής τάξης στις αποτυχίες της “ελεύθερης αγοράς”. Αυτές οι αποτυχίες είναι το αποτέλεσμα των αποφάσεων των διαφόρων κυβερνήσεων από την εγκαθίδρυση της πολιτικο-στρατιωτικής δικτατορίας το 1976 (με την οποία συνδέονται πεισματικά ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρός του). Ο συνεταιρισμός και η αυτοδιαχείριση ανταποκρίθηκαν στις κρίσεις δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εκεί όπου η επίσημη απασχόληση έχει πάψει να υφίσταται και όπου η επισφάλεια του εργατικού δυναμικού οδηγεί σε υπερεκμετάλλευση. Οι συνεταιρισμοί και οι αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις μας αποτελούν έκφραση της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, την οποία η κυβέρνηση Μιλέι επιτίθεται μέρα με τη μέρα με τα οπισθοδρομικά της μέτρα.

Οι διαβόητες δηλώσεις του προεδρικού εκπροσώπου βασίζονται σε ένα ψέμα: οι συνεταιρισμοί λέγεται ότι είναι ένα “ταμείο” που “οι Αργεντινοί χρηματοδοτούν”. Αυτός ο ισχυρισμός δείχνει, πρώτα απ’ όλα, ότι οι Adorni και Milei δεν γνωρίζουν ότι ένας συνεταιρισμός είναι, εξ ορισμού, μια αυτόνομη οικονομική οργάνωση, μια ομάδα ανθρώπων που συνδέονται για να δημιουργήσουν μια παραγωγική δραστηριότητα ή μια δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών. Το κράτος δεν χρηματοδοτεί συνεταιρισμούς. Εκτός από τις επιδοτήσεις ή τα προγράμματα που δικαιούνται, ζουν από την εργασία των μελών τους. Στην περίπτωση των κυβερνητικών προγραμμάτων Potenciar Trabajo, ορισμένοι εργαζόμενοι σε συνεταιρισμούς λαμβάνουν ατομική στήριξη από το κράτος, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμεύει για να συμπληρώσει το εισόδημά τους και να συμβάλει στην αποκατάστασή του ενόψει της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδοθεί στις ενέργειες οποιουδήποτε συνεταιρισμού ή εργαζομένου. Με μόνη αναφορά τα ελευθεριακά γραπτά της αυστριακής σχολής, οι Milei και Adorni δεν μπορούν να κατανοήσουν τον συνεταιρισμό και τις οικονομικές οργανώσεις που βασίζονται στην ένωση και την αλληλεγγύη. Αρκεί να επισκεφθούν οποιαδήποτε από τις οργανώσεις μας για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι οι προκαταλήψεις τους είναι αβάσιμες.

Στην πραγματικότητα, ο προεδρικός εκπρόσωπος κάνει επίσης λάθος σχετικά με τη φύση των ψηφισμάτων που εκδόθηκαν από το Instituto Nacional de Asociativismo y Economía Social (INAES) (η κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και την προώθηση της συνεταιριστικής δράσης και του αλληλοβοήθειας), τα οποία επίσης άξιζαν την έντονη καταδίκη μας. Τα ψηφίσματα 878 και 879/2024 που εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αναστέλλουν την λειτουργία περισσότερων από 11.000 συνεταιρισμών με το πρόσχημα της έλλειψης εγγράφων ή της μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Η απόφαση αυτή ισχυρίζεται ότι βασίζεται σε ένα προηγούμενο, μια περικοπή της χρηματοδότησης που έγινε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Mauricio Macri από τον τότε Γενικό Διευθυντή του INAES, Marcelo Collomb, ο οποίος εξακολουθεί να είναι στη θέση του μέχρι σήμερα. Αντί να διερευνήσει την ύπαρξη παρατυπιών (μια από τις λειτουργίες του θεσμού) ή να επιδιώξει να επιλύσει τυχόν προβλήματα με τη διαπίστευση των συνεταιρισμών, το INAES υιοθέτησε την προσέγγιση του “αλυσοπρίονου” που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση και ανέστειλε χιλιάδες συνεταιρισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εργατικοί συνεταιρισμοί, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Αυτό το επιθετικό μέτρο θα πρέπει επίσης να εξηγηθεί από τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού και της αλληλοβοήθειας σε αυτό το συμβούλιο, αρχής γενομένης από τον Ariel Guarco, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας.

Ωστόσο, αυτό το τιμωρητικό μέτρο απέχει πολύ από την ανακοίνωση του εκπροσώπου του προέδρου Μανουέλ Αντόρνι για την ακύρωση όλων των συνεταιρισμών που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2020 και 2022 (και μια “ειδική” επανεξέταση αυτών που δημιουρήθηκαν το 2023). Αυτές οι δηλώσεις της εκτελεστικής εξουσίας θέτουν υπό αμφισβήτηση όλες τις οργανώσεις μας, σαν να αποτελούν μέρος ενός “ταμείου” ή να ζουν από το κράτος, όταν, στην πραγματικότητα, οι οργανώσεις μας ζητούν περισσότερες και καλύτερες δημόσιες πολιτικές για την ανάπτυξη της μορφής της οικονομίας μας. Αυτή είναι η καλύτερη συμβολή που μπορεί να κάνει η εργατική τάξη στην ευημερία της κοινωνίας στο σύνολό της. Ο Adorni ψεύδεται ακόμη και στις δικές του ανακοινώσεις. Εκτός, βέβαια, αν αυτά τα εντελώς παράνομα και αθέμιτα μέτρα πρόκειται να έρθουν ακόμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, απαιτούμε τη δημόσια ανάκληση από τον προεδρικό εκπρόσωπο των ψεμάτων και των ψευδών στοιχείων που εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου της 27ης Μαρτίου. Απορρίπτουμε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των εργατικών συνεταιρισμών. Απαιτούμε την επαναφορά των προγραμμάτων και των μέτρων για την προώθηση των συνεταιρισμών και τη στήριξη των εργαζομένων στον τομέα μας. Απαιτούμε από το INAES να εκτελεί τα καθήκοντά του για την προώθηση και την παρακολούθηση των συνεταιρισμών και των αλληλασφαλιστικών εταιρειών χωρίς να υιοθετεί αυτά τα τιμωρητικά μέτρα, τα οποία πρέπει να καταργηθούν αμέσως.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην αυτοδιαχείριση, τον συνεταιρισμό και την κοινωνική, αλληλέγγυα και λαϊκή οικονομία να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν αυτά τα μέτρα. Απαιτούμε επίσης από τα συνεταιριστικά και αλληλασφαλιστικά ιδρύματα που είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του INAES να εξηγήσουν τη θέση τους και να απέχουν από τη συμμετοχή τους στην αντιλαϊκή επίθεση αυτής της κυβέρνησης.

Απαιτούμε να ανακαλέσουν την έγκρισή τους για το ψήφισμα και να το καταργήσουν. Ζητάμε επίσης το συντονισμό της αυτοδιαχειριζόμενης εργατικής τάξης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ιδίως με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κέντρα τους, προκειμένου να δρομολογηθεί επειγόντως ένα σχέδιο αγώνα για την ήττα αυτού του σχεδίου.

Απόδοση στα ελληνικά Ηρώ Σιαφλιάκη

Μοιραστείτε το άρθρο