ΣΚΟΥΡΙΕΣ – 8ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Δομές αλληλοβοήθειας, ολιστικής υγείας, αυτοάμυνας

Την Κυριακή 18/7 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – συζήτηση για την αυτοοργάνωση και τους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους ως απάντηση στον καιρό της πανδημίας και της καταστολής, με συμμετοχή της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης, της Ομάδας Ψυχικής υγείας, του αθλητικού συλλόγου Απάλευτος, του Παρατηρητηρίου αστυνομικής αυθαιρεσίας Cop Watch.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Εδαφικοποίηση των δομών αλληλοβοήθειας μέσω ελεύθερων κοινωνικών χώρων.

Ζούμε σε παράξενες μέρες. Είναι οι εποχές της πανδημίας, των απαγορεύσεων και της καταστολής. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος πιστό στο νέο του στόχο, την νεοφιλελευθεροποίηση των όλων, θέσπισε τον νόμο του εγκλεισμού. Τα περιοριστικά μέτρα απέκτησαν την ίδια ταχύτητα με αυτήν της εξάπλωσης του κορωνοιού. Ανίκανο αλλά σαν έτοιμο από καιρό (λόγω ΕΕ), επιδόθηκε σε μια σειρά διαταγμάτων και νομοθετικών προσταγών συντάσσοντας τη νέα φόρμα καταστολής. Πλήρως ανίκανο να διαχειριστεί οποιαδήποτε υγειονομική κρίση με όρους ιατρικούς, επιδόθηκε στη βιοπολιτική διαχείριση των μαζών, συγχέοντας το βιολογικό με το πολιτικό, με βασικό εξουσιαστικό όχημα  την επιστημονική διαχείριση της κοινωνίας.

Έτσι, η μόνη αποτελεσματική πεπατημένη ήταν ο δρόμος της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Ως αντίδοτο στην κοινωνική φτώχεια και απομόνωση, ως ΑΚ απευθύναμε ανοιχτό κάλεσμα σε συλλογικότητες και ατομικότητες με αποτέλεσμα τη δημιουργία της πρωτοβουλίας Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης. Το εγχείρημα αυτό συνδέθηκε άρρηκτα και οργανικά με τον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Μικρόπολις, όπου συνέλεγε τρόφιμα, αντισηπτικά, μάσκες, είδη υγιεινής και καθαριότητας και τα διένεμε, κόντρα στην κρατική επιταγή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Παρείχαμε νομική στήριξη και αναδείξαμε προβλήματα συνταγματικότητας του μέτρου απαγόρευσης και την παράβαση της αρχής της αναλογικότητας. Ενώ η ομάδα ψυχικής υγείας ήταν μία απάντηση στο βίωμα του εγκλεισμού από τη  γενικευμένη καραντίνα και των προεκτάσεων του.

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, λόγω αναγκαστικής έξωσης από το χώρο του Μικρόπολις, η πρωτοβουλία αυτή ως φυσική εξέλιξη των άστεγων εγχειρημάτων σταδιακά σταμάτησε τη δράση του αφήνοντας όμως ως πολύτιμο κληροδότημα την παραπάνω ομάδα, η οποία ως αυτόνομη ομάδα ψυχικής υγείας covid-19 αλληλεγγύη θεσσαλονίκης συνδέθηκε μαζί μας προς την δημιουργία του νέου εκχ respirodiliberta στην Ολυμπιάδος.

Ταυτόχρονα σε αυτό το δεύτερο κύμα, επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι ένα κράτος το πολύ πολύ να έχει αστυνομία. Ξεκάθαρο πλέον ότι κράτος και μπάτσοι έχουν κηρύξει το δικό τους πόλεμο σε όλους τους υπόλοιπους εκτός από τους όμοιους τους, θεωρήθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός κόμβου αντιπληροφόρησης σχετικά με περιστατικά βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας, το copwatch.

Τώρα, μετά από 16 μήνες συνεχών περιστατικών κρατικής τυραννίας, αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, αναστολής αιτήσεων περί παροχής ασύλου, θέσπισης του νόμου της συνεπιμέλειας, της θέσπισης αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει αδίστακτα στην κοινωνική κατακραυγή στηριζόμενη στην πλήρη υποταγή των ΜΜΕ και στο φιλτράρισμα των ειδήσεων.

Ενώ η δολοφονία της Καρολάιν έδωσε αφορμή για ρατσιστικό παραλήρημα και κουβέντα για την επαναφορά της θανατικής ποινής ή αύξηση της ποινής των ισοβίων, καμία συνέχεια δε δόθηκε όταν ο νοικοκυραίος και έλληνας πατριάρχης σύζυγος αποκαλύφτηκε ως ο μόνος δολοφόνος. Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας  και τούτο καθιστά όλες και όλους μας επιφορτισμένους με το καθήκον να σπάσουμε τον φόβο και να φτιάξουμε εκείνες τις δομές αλληλοβοήθειας που θα καταπολεμήσουν την μοναξιά και θα αναδείξουν το απόστημα της πατριαρχίας. Η εδαφικοποίηση δε αυτών των δομών σε πόλεις, γειτονιές, κοινότητες μέσω ελεύθερων κοινωνικών χώρων  είναι ο οδηγός αυτής της αλλαγής και φάρος επαγρύπνησης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ COPWATCH: Εκπαίδευση στην αυτοάμυνα της κοινότητας

Το μέλος του Παρατηρητηρίου αστυνομικής αυθαιρεσίας Cop Watch αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσής του τον καιρό της πανδημίας, η οποία επιτάχυνε τις εξελίξεις σχετικά με την ένταση της καταστολής. Από την εξέγερση του 2008 επιχειρούσαν τον έλεγχο των απείθαρχων υποκειμένων, συγκροτώντας το κράτος ειδικές αστυνομικές μονάδες ή προωθώντας ειδικές νομοθετικές διατάξεις. Όλα λειτουργώντας ως αστυνομικός στρατός κατοχής, όπως το είχε δει η Χαλκιδική πριν μερικά χρόνια στις κινητοποιήσεις κατά των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές. Επεξεργάζονται και αναπτύσσουν νέα όπλα και εργαλεία για τον έλεγχο και την καταστολή δημόσιων χώρων.

Το Cop Watch σε εμάς ακολούθησε το αντίστοιχο παράδειγμα στις ΗΠΑ, προς καταγραφή των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Έχουν φθάσει μάλιστα στο να ζητάνε την αποχρηματοδότηση της αστυνομίας έως την κατάργησή της. Ενώ έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης και παρεμβάσεις σε ρατσιστικούς ελέγχους.

Μετά τη Νέα Σμύρνη και το όργιο των αστυνομικών επιχειρήσεων κατά πολιτών σε δημόσιο χώρο, πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα αμιγώς αντι-αστυνομικό κίνημα. Το Cop Watch δεν είναι κάτι μόνο του, αλλά μέρος όλου αυτού του δικτύου αλληλοβοήθειας που αναπτύχθηκε, όπως το φεμινιστικό κίνημα, εγχειρήματα αντιπληροφόρησης, ομάδες ψυχικής υγςείας κ.α.. Αυτό στο οποίο στοχεύει είναι το επικοινωνιακό – μιντιακό. Ενώ επεξεργάζεται το σχέδιο για εκπαίδευση στην αυτοάμυνα της κοινότητας. Ενώ σε άλλο σημείο τόνισαν ότι εφόσον μας επιτίθενται στις πορείες πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερη οργάνωση της στάσης μας.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΛΕΥΤΟΣ: Αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά χαρακτηριστικά στα μαχητικά αθλήματα

Το μέλος του αθλητικού συλλόγου Απάλευτος ανέπτυξε την πορεία της πρωτοβουλίας που είχε εκδηλωθεί το 2010 με τις προπονήσεις Kick boxing, με σαφές αντιρατσιστικό-αντισεξιστικό-αυτοοργανωμένο-αμεσοδημοκρατικό περιεχόμενο. Μάλιστα, το 2014 και μετά διοργάνωσε αντιφασιστικά τουρνουά. Έτσι δημιουργήθηκε ένας αυτοοργανωμένος-αντιφασιστικός αθλητικός σύλλογος, με ξεκάθαρα χαρακτηριστικά κατά της ξενοφοβίας, ομοφοβίας, σεξισμού.

Στις δραστηριότητες του Απάλευτου συμμετέχουν και πρόσφυγες/μετανάστες, όπως συμμετείχαν και στον πολύμηνο αγώνα των φοιτητών με την επανοικειοποίηση του κάμπους, κάνοντας στο ΑΠΘ ανοιχτές προπονήσεις. Έντεκα χρόνια Απάλευτου στα μαχητικά αθλήματα, τώρα συζητάμε το ρόλο του στην ανάπτυξη αυτοάμυνας της κοινότητας.

ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Δομές ολιστικής υγείας και η προσέγγιση περί Άλλης υγείας των Ζαπατίστας

Οι δύο συμμετέχουσες στην Ομάδα Ψυχικής Υγείας αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο της πρωτοβουλίας συγκρότηση της Covid-19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης από το Μάρτη του 2020 και την πρώτη καραντίνα, όπου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν νέο τύπο κυριαρχίας επί ψυχών και σωμάτων. Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε, συντονιζόμενοι και οργανώνοντας τις μορφές αντίστασης. Είχαμε να ανταποκριθούμε σε δύο συνθήκες: τον γενικό εγκλεισμό και την υγεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους εγκλεισμένους στα ιδρύματα που βίωναν ακόμη πιο κατασταλτική πρακτική. Έκδηλα παραδείγματα της ψυχολογικοποίησης-ψυχιατρικοποίησης των επιταγών της βιοεξουσίας.

Η Ομάδα Ψυχικής Υγείας βλέπει την υγεία ως όλον, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη και συντονιζόμενοι με άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο της πανελλαδικής δικτύωσης κινήσεων ψυχικής υγείας –όπως σε Αθήνα, Κρήτη, Γιάννενα. Βασική αντίληψη είναι: Η θεραπεία βρίσκεται στην ελευθερία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχή της Ομάδας στον πανελλαδικό συντονισμό για τον ερχομό των Ζαπατίστας, δίνοντας έμφαση στην προσέγγισή τους περί Άλλης Υγείας. Στο πλαίσιο των διαδικασιών υποδοχής τους οργανώνονται εκδηλώσεις ενημέρωσης, τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο σε άλλες περιοχές.

Στο θέμα των εμβολίων, αυτό που αναφέρθηκε είναι η μη υποχρεωτικότητα και η πόλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ιός υπάρχει και πρέπει να δούμε πως στεκόμαστε. Άλλο πανδημία και άλλο η εργαλειοποίησή της, στις πολυεπίπεδες σχέσεις εξουσίας. Πάντως οι Ζαπατίστας έκαναν την επιλογή να εμβολιαστούν. Ενώ στην πανευρωπαϊκή συνέλευση συζητείται η εφαρμογή ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου στην υποδοχή των Ζαπατίστας.

Αυτό που συζητάμε στον πανελλαδικό συντονισμού υγείας είναι η δημιουργία δομών ολιστικής υγείας, όπως και η ανάδειξη του ζαπατιστικού προτάγματος για Άλλη υγεία. Τέλος, αναφέρθηκε η εκδήλωση πρωτοβουλίας για μία κινηματική χάρτα έμφυλης βίας.

Σε άλλο σημείο μέλος της ΑΚ ανέφερε ότι δεν ξέρουμε πως δημιουργήθηκε ο ιός, αλλά αυτός υπάρχει. Διαφωνούμε με την κρατική διαχείριση των εμβολίων.

Μοιραστείτε το άρθρο