Τα συμβιβασμένα συνδικάτα οδηγούν σε αποκλιμάκωση του απεργιακού αγώνα εναντίον του αντεργατικού ν/σχ της κυβέρνησης

Μόνο οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στα συνδικάτα κατέθεσαν προτάσεις κλιμάκωσης του αγώνα με 48ωρη απεργία Τρίτη και Τετάρτη 16/6 (ημέρα ψήφισης στη βουλή του κυβερνητικού αντεργατικού εκτρώματος). Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) έμεινε σε πρόταση για 24ωρη την Τετάρτη, που υποστηρίχθηκε και από κάποιους εκ των κεντροαριστερών.

Το ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθηνών) προσανατολίζεται σε κήρυξη στάσης (!), το ΕΚΠ (Εργατικό Κέντρο Πειραιά), αποφάσισε 24ωρη απεργία την Τετάρτη, ενώ η ΑΔΕΔΥ θα αποφασίσει αύριο.

Στην ΑΔΕΔΥ, η απόφαση αναβλήθηκε για αύριο, προκειμένου να δουν τι θα βγάλει το ΕΚΑ και το ΕΚΠ. Κατατέθηκε πρόταση για 24ωρη την Τετάρτη στις 16/6 και δράσεις σε 48ωρη βάση (χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερα), που στηρίχτηκε από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, το ΠΑΜΕ, από κοντά κι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ταλαντευόμενους της ΠΑΣΚΕ. Η αιτιολόγηση για την εγκατάλειψη της 48ωρης είναι ότι αναμένεται η υπόθεση να λήξει στα ξημερώματα 16 προς 17/6, οπότε να μην έχει νόημα μία απεργία στις 17/6 (!).

Το ΕΚΑ δεν πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία. Προσανατολίζεται σε στάση εργασίας και απογευματινό συλλαλητήριο. Η απεργία στηρίχτηκε τελικά μόνο από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ.

Στο ΕΚΠ, του οποίου η συνεδρίαση του ΔΣ τέλειωσε το βράδυ, κατατέθηκαν τρείς προτάσεις.

–  Αυτή του ΠΑΜΕ για 24ωρη στις 16/6 και συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

– Της ΕΑΚ, μόνο για συλλαλητήριο την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου (16/6).

– Τέλος, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις πρότειναν 48ωρη απεργία στις 15-16/6 και οργάνωση ενωτικού κέντρου αγώνα με καθημερινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΠΑΣΚΕ (ΕΠΑΚ) απείχε από το ΔΣ. Με το τρόπο αυτό πέρασε η πρόταση του ΠΑΜΕ.

Μέλος του ΔΣ που είναι οργανωμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή της ΕΑΚ και ψήφισε τη πρόταση του ΠΑΜΕ – οι υπόλοιποι της ΕΑΚ (3), ανήκουν στην ομάδα Βασιλόπουλου. Τα σωματεία ΠΑΣΚΕ – Βασιλόπουλου δείχνουν πως δεν θα έχουν συμμετοχή στην απεργία.

Όπως φαίνεται, έχει προλειανθεί το έδαφος για την αποκλιμάκωση και όχι την κλιμάκωση τόσο του απεργιακού, όσο και κάθε άλλου αγώνα εναντίον του ν/σ. Πλέον, η κήρυξη 24ωρης στις 16/6 ισοδυναμεί με “κατόρθωμα”. Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να συγκαλείται καμία ευρύτερη συνέλευση των δυνάμεων της βάσης για λήψη αποφάσεων για ανεξάρτητες κινήσεις στις 16-17/6.

Γ.Α.


Συνέλευση για τη διοργάνωση δράσεων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Καλούμε όλους και όλες στη Συνέλευση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Σε συνέχεια των προηγούμενων διαδιαδικασιων, στη συνέλευση του Σαββάτου 12/6, 19.00, Λόφος Στρέφη (Θεατράκι), θα συζητηθούν τα χαρακτηριστικά της παρουσίας μας τη μέρα της ψήφισης καθώς και επόμενες δράσεις.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Συντονιστικό Ενάντια στο Αντεργατικό Νομοσχέδιο

Μοιραστείτε το άρθρο