Οι φοιτητ(ρι)ες αποκρούουν την καταστολή
και καλούν σε νέες δράσεις σήμερα και αύριο

Οι φοιτητικοί σύλλογοι και πρωτοβουλίες που στήριξαν τις καταλήψεις των σχολών, ανέπτυξαν τις δράσεις επανοικειοποίησης του κάμπους, υπερασπίστηκαν τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, αντιστάθηκαν στις κατασταλτικές επιχειρήσεις της αστυνομίας, απέτρεψαν την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, διακήρυτταν μαζικά και καθημερινά τη συνέχιση του αγώνα εναντίον του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και δημιούργησαν τη φετινή άνοιξη του φοιτητικού κινήματος στην Θεσσαλονίκη, βρίσκονται ξανά στις επάλξεις.

Τις τελευταίες δύο μέρες, Δευτέρα και Τρίτη, έδειξαν την παρουσία τους στο κάμπους αντιμετωπίζοντας εκ νέου τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ πέριξ του ΑΠΘ και ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου στην πανεπιστημιούπολη. Χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων του διημέρου ήταν η προχθεσινή πορεία από την Ροτόντα προς τη ΣΘΕ, όπου η συμμετοχή τους στην εξωτερική είσοδο (απέναντι από το νοσοκομείο Γεννηματάς) απέτρεπε την είσοδο της αστυνομίας, αλλά και η μετέπειτα πορεία από τη ΣΘΕ προς την αρχαία ρωμαϊκή αγορά και μάλιστα υπό βροχή.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το χθεσινό απόγευμα-βράδυ της Τρίτης, όταν οι φοιτητ(ρι)ες διαπίστωναν πως οι ευρισκόμενες αστυνομικές δυνάμεις πέριξ και στις πύλες του ΑΠΘ είτε απέτρεπαν είτε ήλεγχαν προσερχόμενους φοιτητ(ρι)ες. Έφθασαν μάλιστα στο σημείο να αποκλείσουν την εξωτερική είσοδο της ΣΘΕ παρατασσόμενοι μπροστά από  την καγκελόπορτα. Όμως η δυναμική και αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων, όχι μόνο τους απώθησε αλλά τους ανάγκασε να εξωστρακιστούν στο απέναντι πεζοδρόμιο και στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα που απευθύνουν για συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη (14:00 ΦΛΣ) και πορεία (19:30 από τη ΣΘΕ): Η προσπάθεια αυτή των φοιτητριών και του αλληλέγγυου κόσμου, αποτελεί συνέχεια του πολύμηνου και έντονου αγώνα που έδωσε το φοιτητικό κίνημα με καταλήψεις, πορείες και συγκρούσεις ενάντια στα κρατικά σχέδια. Αποτελεί επίσης απόδειξη ότι ο αγώνας μπορεί να είναι σε ύφεση, αλλά η αναγκαιότητα των φοιτητριών και της κοινωνικής βάσης να αγωνιστεί είναι εδώ και έτοιμη να ξαναδώσει απαντήσεις.

Ένα κάλεσμα που βγήκε μετά από την χθεσινοβραδυνή-μεταμεσονύχτια συνέλευσή του έξω από τη ΣΘΕ, με τις διαδικασίες ανοιχτής, οριζόντιας και ισότιμης συμμετοχής, που προέλκυσαν πολλούς φοιτητ(ρι)ές και συσπείρωσαν μαζικά τα φοιτητικά μπλοκ των ακηδεμόνευτων αγώνων.

Ήταν μία ξεκάθαρη νίκη των φοιτητ(ρι)ών έναντι των κατασταλτικών δυνάμεων του κράτους και μάλιστα στο προπύργιο του φετινού αγώνα να ανατραπεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Ιδιαίτερα μετά το όργιο των συστημικών ΜΜΕ να δυσφημίσει την παρουσία των φοιτητ(ρι)ών μέσα στην πανεπιστημιούπολη και την ανάγκη να χαϊδευτούν τα αυτιά του μικροαστικού ακροατήριό τους. Αν και η όποια πολιτική καταστολής, η ένταση και ο βαθμός σύγκρουσης, είναι αποτέλεσμα της εκπονούμενης κυβερνητικής πολιτικής επί του πεδίου. Και καθόλου τυχαίο ότι εκδηλώνεται δύο μέρες πριν την πανελλαδική πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση εναντίον του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη διά του πιο ακραία νεοφιλελεύθερου υπουργού του Χατζηδάκη.

Οι φοιτητ(ρι)ες που κινητοποιήθηκαν το διήμερο αυτό είναι αυτοί που πρωτομίλησαν για την αναγκαιότητα σύνδεσης του δικού τους αγώνα μαζί με αυτόν των αγωνιζόμενων δυνάμεων της κοινωνίας. Έτσι, είχαμε δεί από τους φοιτητικούς συλλόγους των κατειλημμένων σχολών και τις διάφορες φοιτητικές πρωτοβουλίες και κινήσεις βάσης, να πραγματοποιούν πορείες γειτονιάς ενάντια στην αστυνομοκρατία και τους αποκλεισμούς των δημόσιων χώρων, έως τις εκδηλώσεις που διοργάνωναν με σωματεία και εργατικά σχήματα –πέραν φυσικά όλων των άλλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούσαν καθημερινά αυτή την άνοιξη με παρουσία χιλιάδων.

Καθόλου τυχαία τα συνθήματα που ακούγονται και ακούστηκαν χθες και προχθές, από αυτά εναντίον του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, των όρων εισαγωγής και λειτουργίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, της πανεπιστημιακής αστυνομίας, έως τη γενικότερη αστυνομοκρατία, την κρατική διαχείριση της πανδημίας, την επέλαση της αντιπεριβαλλοντικής ανάπτυξης και φυσικά ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, Γι αυτό και σήμερα καλούν σε μαζική συμμετοχή στις αυριανές πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει χαρακτηριστικά καταγγέλλουν την αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση που φέρνει ο νόμος και το καθεστώς επίβλεψης, και γενικότερα τη χρησιμοποίηση της πανδημίας ως εργαλείο προώθησης όλων των αντιδραστικών πολιτικών κυβέρνησης – κράτους, δηλώνοντας ότι θέλουν να παλέψουν με όλο τον κόσμο, με όλη την κοινωνία.

[Δείτε αναλυτικά στο infolibre τη σχετική ανάρτηση με πλήρη ανάλυση του πλαισίου δράσης των φοιτητ(ρι)ών των κατειλημμένων σχολών του επανοικειοποιημένου ΑΠΘ]

https://new.infolibre.gr/2021/06/09/oi-foitit-ri-es-kaloyn-se-ameses-draseis-epanoikeiopoiisis-toy-panepistimioy-me-proto-kalesma-simera-9-6-stis-14-00-mprosta-sti-filosofiki-toy-apth/

https://new.infolibre.gr/2021/06/08/astynomikes-dynameis-mplokaroyn-eisodoys-apth-foitit-ri-es-diamartyrontai-stin-eisodo-tis-sthe/

https://new.infolibre.gr/2021/04/12/foitit-ri-es-katileimmenon-scholon-kaloyn-se-panekpaideytiki-apergia-stis-15-4-kai-se-agona-oli-tin-koinonia/

Μοιραστείτε το άρθρο