ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ – ΣΑΒΒΑΤΟ 10/4
Οι σημερινές πρώτες εκδηλώσεις στην Ελλάδα
για το ταξίδι των Ζαπατίστας στην Ευρώπη

102 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΙΛΑΝΟ ΖΑΠΑΤΑ – ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2021

Στην Θεσσαλονίκη και στο επανοικειοποιημένο ΑΠΘ – πλατεία Χημείου το Σάββατο 10/4, 14:00-19:00, ο Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για το ταξίδι των Ζαπατίστας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση – ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΟΙΟΥΣ με μεγάλη συμμετοχή, όπως διάφορες εκδηλώσεις – δράσεις – παρεμβάσεις και οι αντίστοιχοι συντονισμοί σε Καβάλα, Κυψέλη, Πάτρα, Καλαμάτα,  Λάρισα, Κορυδαλλό, Αγρίνιο, Ρέθυμνο, Λέσβο, Πειραιά, Λάρισα, αλλά και πεζοπορία στον Κάκαβο (Σκουριές – Χαλκιδική)… 

ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ – ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

“ZAPATA VIVE” – “Ο ΖΑΠΑΤΑ ΖΕΙ”

Δράση συλλογικής πληροφόρησης για τον Ζαπάτα,

τους Ζαπατίστας και το ταξίδι τους…

Πολύχρωμο κολάζ συλλογικής πληροφόρησης!

“Μιλήσαμε για τ@ς Ζαπατίστας, για το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, ζωγραφίσαμε “πολύχρωμους ανθρώπους” και συνεισφέραμε στο ταμείο για το ταξίδι τους. Δώσαμε “πνοή” στο αντιφασιστικό στέκι της πόλης μας και συνεχίζουμε….la lucha sigue”!

Πηγή: Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το ταξίδι της υποδοχής των ζαπατίστας ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εκδηλώσεις του «Τοπικού Συντονισμού Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής για το ταξίδι των Ζαπατίστας» στην Ευρώπη και την Ελλάδα με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Εμιλιάνο Ζαπάτα στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη στους χώρους του επανοικειοποιημένου ΑΠΘ παρουσιάστηκαν από μέλη του Συντονισμού οι προετοιμασίες για τον ερχομό των Ζαπατίστας καθώς και οι στόχοι του ταξιδιού.

Με κύριο σύνθημα «Σπάμε τους κλοιούς» ο Συντονισμός συμμετέχει στην οργάνωση του ταξιδιού, όχι μόνο για την ανάδειξη των αγώνων, αλλά για να ανοίξει στη δημόσια σφαίρα του διαλόγου και της πράξης όλες τις πτυχές που συγκροτούν την οργάνωση της ζωής. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ανοιχτό κάλεσμα στην καθεμία και στον καθένα που συμμερίζεται τους όρους αυτής της ζαπατίστικης πρόκλησης.

Αρχικά αναφέρθηκε το ιστορικό της εξέγερσης των Ζαπατίστας και στη συνέχει αναπτύχθηκε η σημασία του ταξιδιού στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Στην πρώτη συζήτηση με θέμα «Από την Άλλη Ζαπατιστική Υγεία στη δημιουργία νέων Δομών Ολιστικής Φροντίδας Υγείας», η «Ομάδα Ψυχικής Υγείας – Covid 19: Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης» και ο ε.κ.χ. «Respiro di Liberta» ανέπτυξαν τη χειραφετική διαδικασία της εμπλοκής των γυναικών στη δημιουργία αυτόνομων και αυτοοργανωμένων δομών υγείας στις κοινότητες και τη σύνδεση αυτής της εμπειρίας και πρακτικής με  τις ανάγκες που έχουν προκύψει εν μέσω πανδημίας στο χώρο της υγείας σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση αποτέλεσε και ένα κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκρότηση Ομάδας για την Άλλη Υγεία και τη δημιουργία νέων δομών Ολιστικής Υγείας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Συζήτηση σε ένα έδαφος ελευθερίας» στο πλαίσιο του ανοιχτού κύκλου αυτομόρφωσης με θέμα τις «παγκόσμιες συναντήσεις των αγωνιζόμενων γυναικών». Μέλη της «Ανοιχτής συνέλευσης πολιτικού κομβόι για την παγκόσμια συνάντηση αγωνιζόμενων γυναικών» αναφέρθηκαν στο ρόλο της γυναίκας στον ζαπατισμό, από τον κοινοτισμό μέχρι τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης. Οι γυναίκες αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα του ζαπατισμού και αυτές που πρωτοφώναξαν Ya Basta. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη «Δεύτερη Συνάντηση αγωνιζόμενων γυναικών» τον Δεκέμβρη του 2019 στην Τσιάπας και στους αγώνες που δίνονται καθημερινά για την ανατροπή της έμφυλης, ταξικής και φυλετικής καταπίεσης. Οι γυναίκες στον ζαπατισμό μιλούν για την ανάγκη διαρκούς εξέγερσης και τη δημιουργία αυτόνομων δομών υγείας, εκπαίδευσης, αγροοικολογίας κ.α..

Η μέρα δράσης ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο σχετικών με τις ιδέες και τους αγώνες του ιθαγενικού κινήματος των Ζαπατίστας.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΒΑΛΑ

Πάρκο της κατάληψης Βύρωνος 3

Εκδήλωση ενημέρωση για το ζαπατιστικό ταξίδι

102 χρόνια από το θάνατο του Ζαπάτα

Καβάλα 10/4/2021

Πηγή: Accion Mutante

 

ΑΓΡΙΝΙΟ

ΣΚΟΥΡΙΕΣ – ΚΑΚΑΒΟΣ


ΑΤΤΙΚΗ – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

ΑΘΗΝΑ – ΚΥΨΕΛΗ

ΡΕΘΥΜΝΟ

ΛΕΣΒΟΣ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Από τον ΗΣΑΠ περπατήσαμε μαζί μέχρι την άκρη του Λιμανιού του Πειραιά, τα Λιπάσματα (όρμος Κράκαρη), στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα ότι “βαδίζουμε” μαζί με τους συντρόφους και συντρόφισσες Ζαπατίστας μέχρι να ανταμωθούμε στο ταξίδι τους από το Μεξικό στην Ευρώπη, για τη Ζωή και την Aξιοπρέπεια.

Συντονισμός Πειραιά Υποδοχής Ζαπατίστας
ΛΑΡΙΣΑ

ΟΙ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ
ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ
Οι αγώνες για γη και ελευθερία βρίσκονται σε κίνηση…

Οι φωτογραφίες απο το Σάββατο 10 Απρίλη. Καλωσορίζουμε το ταξίδι των Ζαπατίστας!!!

Posted by Ανοιχτή Συνέλευση Σπορά on Monday, April 12, 2021

https://new.infolibre.gr/2021/04/08/oi-zapatistas-erchontai-eyropi-lt-br-gt-to-savvato-10-4-paneyropaiki-imera-drasis-lt-br-gt-oi-protes-ekdiloseis-stin-ellada/

 

Μοιραστείτε το άρθρο