Ένα χρονολόγιο για την Παρισινή Κομμούνα και η απάντηση στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό

Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΤΟΥ ΦΤΩΧΟΥ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ, Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ

Με τη σκέψη και την καρδιά στην Κομμούνα, αντιμετωπίζουμε στωϊκά το ιωβηλαίο έτος του Ελληνικού Κράτους. Αν υπάρχει κάτι καλό στην τρέχουσα πανδημία είναι ότι μας γλίτωσε από την μεταξικής έμπνευσης κιτσαρία που είχαν ετοιμάσει από κοινού οι Άνθρωποι Χωρίς Ιδιότητες που ασκούν το ανυπόφορο συναίσθημα να αγαπούν την πατρίδα τους γεγονός που τους κάνει να μισούν τις πατρίδες όλων των υπολοίπων. Ίσως από έπαρση, σίγουρα όμως από ανθρωπισμό, είμαστε διεθνιστές. Τα σύνορα μας εκνευρίζουν, οι πόλεμοι μας προκαλούν σιχασιά και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να συντηρείται μια κατάσταση εχθρότητας μεταξύ ανθρώπων που έτυχε να γεννηθούν σε διαφορετικό γεωγραφικό μήκος και πλάτος για να εξυπηρετηθούν λίγα οικονομικά συμφέροντα μιας ελίτ που βαφτίζεται εθνική.

Τέτοιες μέρες θυμόμαστε πάντα την Kομμούνα την τόσο δυσκολοχώνευτη και αναφομοίωτη μέχρι σήμερα για τον μόνο λόγο ότι ενώ προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας εχθρικής εισβολής και ενώ κατάφερε να την σταματήσει, αντί να επιλέξει να μπει στο εορτολόγιο των ηρωικών στιγμών του έθνους, κήρυξε την Παγκόσμια Δημοκρατία και ξεμπέρδεψε πρώτα και κύρια με τα δικά της εθνικά σύμβολα θεωρώντας τα εξίσου εχθρικά με αυτά των εισβολέων.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που διαλέγουμε για πατρίδα μας αυτή την εφήμερη γιορτή. Ίσως από έπαρση, σίγουρα από ανθρωπισμό μας αρέσει να τραγουδάμε μαζί με τους πολλούς και τις πολλές που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους:

ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΓΗ

Για την Κομμούνα, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μια συλλεκτική έκδοση… ένα 7πτυχο έντυπο (φυσαρμόνικα) – δίχρωμη εκτύπωση σε εξαιρετικό χαρτί και τυλιγμένη σε ρυζόχαρτο

Η έκδοση έχει τιμή 4 ευρώ (το 1 ευρώ θα πηγαίνει για την ενίσχυση των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο)

Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων έφτιαξαν επίσης και έναν οδηγό ανάγνωσης που μπορείτε να βρείτε στο σάιτ τους:

slowmotionbook.wordpress.com

Μοιραστείτε το άρθρο