ΕΜΠ: Κατάληψη Πρυτανείας με αίτημα δημόσιο – κοινωνικό πανεπιστήμιο και έρευνα ανεξάρτητη από τους ιδιώτες

Η συνέλευση της κατειλημμένης πρυτανείας του ΕΜΠ καλεί φοιτητές και φοιτήτριες, μεταπτυχιακούς αλλά και όσους πολίτες θελήσουν να συμμετάσχουν  σε ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (9/4) στις 18:00 στου Ζωγράφου.

 “Το κράτος δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, όχι μόνο για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», αλλά και για την εμβάθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την διαμόρφωση ενός παραγωγικού και αποστειρωμένου πανεπιστημίου”, σημειώνουν οι φοιτητές και καταγγέλλουν ότι “Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται για να καταστείλει την πολιτική μας δραστηριότητα, να απειλήσει τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις αυτοοργανωμένες δομές, τους κατειλημμένους χώρους στις εστίες και τις σχολές, με στόχο το τσάκισμα των αντιστάσεων και τον εξευγενισμό των πανεπιστημίων”,  όπως και ότι με τον “επερχόμενο νόμο – πλαίσιο που θα ρυθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα και θα απελευθερώνει την συνεργασία των ΑΕΙ με τον ιδιωτικό τομέα”.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΕΜΠ

Την Πέμπτη 8/4/2021 αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ, ώστε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον νέο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Επιδιώκουμε η κατάληψη αυτή να γίνει γόνιμο έδαφος για τη συνέχιση του αγώνα και να αποτελέσει σημείο συνάντησης αγωνιζόμενων φοιτητ(ρι)ών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών, εργαζομένων του ΕΜΠ και του κόσμου της γειτονιάς. Η κατάληψη ξεκίνησε με την εκδήλωση – συζήτηση για την εμπλοκή του ΕΜΠ στην έρευνα για τον στρατό και τις δυνάμεις καταστολής που πραγματοποιήθηκε στο πάρκινγκ έξω από την πρυτανεία του ΕΜΠ.
Στις 11/2/2021 ψηφίστηκε το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την παιδεία. Αυτός ο νόμος φέρνει διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, μπάτσους μέσα στις σχολές μας σε συνέχεια της νομικής κατάργησης του ασύλου ήδη από το καλοκαίρι του 2019, νέο πειθαρχικό κώδικα που ποινικοποιεί την πολιτική μας δράση, χρονικό όριο φοίτησης και τριπλή βάση εισαγωγής που ενισχύουν τον ταξικό αποκλεισμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η είσοδος της αστυνομίας μέσα στις σχολές μας, που είχε ανακοινωθεί αρχικά για τον Σεπτέμβρη, επισπεύθηκε για τα μέσα του Απρίλη. Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται για να καταστείλει την πολιτική μας δραστηριότητα, να απειλήσει τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις αυτοοργανωμένες δομές, τους κατειλημμένους χώρους στις εστίες και τις σχολές, με στόχο το τσάκισμα των αντιστάσεων και τον εξευγενισμό των πανεπιστημίων. Σε συνέχεια όλων αυτών έρχονται οι εξαγγελίες για τον νέο επερχόμενο νόμο πλαίσιο που θα ρυθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα και θα απελευθερώνει την συνεργασία των ΑΕΙ με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, το κράτος δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του, όχι μόνο για την επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη», αλλά και για την εμβάθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την διαμόρφωση ενός παραγωγικού και αποστειρωμένου πανεπιστημίου. Ήδη από τον Ιανουάριο μετά από την ανακοίνωση του νομοσχεδίου οι φοιτητ(ρι)ές κινητοποίηθηκαν και κατέβηκαν μαζικά στο δρόμο, καταφέρνοντας σταδιακά να σπάσουν τις κρατικές απαγορεύσεις και τον ασφυκτικό αποκλεισμό των διαδηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, οι αντιστάσεις απέναντί του συνεχίζονται με ένα πανελλαδικό κύμα καταλήψεων σε πρυτανείες, διοικητικά κτήρια και σχολές, το οποίο ξεκίνησε με την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ. Η μαζικότητα και η δυναμικότητα της κατάληψης ήταν που όρθωσε ανάχωμα απέναντι στην καταστολή. Το κράτος χρειάστηκε να επιχειρήσει τρεις φορές εναντίον της προσπαθώντας να επιδείξει τη δύναμη του, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι πολυάριθμοι κατειλημμένοι χώροι στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Κομοτηνή, τα Γιάννενα, το Ναύπλιο, τη Λάρισα, τον Βόλο.

Η κατάληψη αποτελεί μια πολιτική πράξη αντίστασης στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται πλήρως από τον πρύτανη Μπουντουβή. Μόλις λίγες ώρες μετά την είσοδο μας στο κτήριο ενημερωθήκαμε πως διεξήχθη έκτακτο πρυτανικό συμβούλιο, όπου έδωσε τη δικαιοδοσία στον Μπουντουβή για εισαγγελική παρέμβαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ στοχοποιούν τους αγώνες εντός του πανεπιστημιακού ασύλου. Ήδη από την πρώτη στιγμή της καραντίνας, το Μάρτιο του 2020, δόθηκε η σχετική εντολή για την εκκένωση του κτηρίου Γκίνη (κτήριο που βρίσκεται στο κάτω Πολυτεχνείο), όπου στεγάζονταν μετανάστ(ρι)ες και αποτελούσε χώρο πολιτικών διαδικασιών και εκδηλώσεων. Το κάτω Πολυτεχνείο παραμένει κλειδωμένο από τότε, με τις δυνάμεις καταστολής να το περιφρουρούν καθημερινά. Με συνέπεια στη στάση τους, το Νοέμβριο του 2020 διέταξαν την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας ΕΜΠ και της συγκέντρωσης στο κάτω Πολυτεχνείο, αφού κόσμος προσπάθησε να «σπάσει» το lock-out που είχε ανακοινώσει ο Μπουντουβής εν όψει της 17 Νοέμβρη και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του τριημέρου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο εν λόγω πρύτανης δήλωσε δημόσια τη στήριξη του στον πρύτανη του ΑΠΘ, Παπαϊωάννου, για την κίνηση του να προβεί στην εκκένωση της πρυτανείας του ΑΠΘ.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να ανατρέψουμε την αδράνεια που έχει δημιουργηθεί από τις γραφειοκρατικές πρακτικές των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων, επιλέξαμε να προβούμε στη συγκεκριμένη κατάληψη, ώστε να συγκεντρώσει τη διάχυτη δυναμική των αγωνιζόμενων ατόμων και να αποτελέσει ένα κέντρο αγώνα.

Με πυξίδα μας την ενότητα στην δράση και την αυτοοργάνωση, καλούμε φοιτήτ(ρι)ες, εργαζόμενους/ες, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητ(ρι)ές, εστιακές και κόσμο της ευρύτερης γειτονιάς να πλαισιώσει την κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ και τις δράσεις της. Να επανοικειοποιηθούμε το χώρο των σχολών μας, να συναντηθούμε και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντι στην αστυνομοκρατία και την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Καλούμε σήμερα 09/04 σε:
Μικροφωνική συγκέντρωση στην πύλη Ζωγράφου στις 16:00
Ανοιχτή συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας ΕΜΠ στις 18:00
Κατάληψη Πρυτανείας ΕΜΠ ★

Μοιραστείτε το άρθρο