Γυναικεία οργή κατακλύζει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης από τη νέα οπισθοδρόμηση Ερντογάν

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Νέα πρόκληση Ερντογάν: αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών από τη βία.

«Ανάκληση της απόφασης, εφαρμογή της συνθήκης» ζητούν χιλιάδες γυναίκες, ακτιβιστ(ρι)ές, σύλλογοι δικαιωμάτων και μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και πολλών πόλεων στην Τουρκία σήμερα το απόγευμα. Η απόφαση για την απόσυρση της Τουρκίας από τη σύμβαση που φέρει το όνομα της μεγαλύτερης πόλης της ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ και αμέσως προκάλεσε την αντίδραση πολλών γυναικείων οργανώσεων. “Δεν μπορείτε να κλείσετε εκατομμύρια γυναίκες στα σπίτια τους. Δεν μπορείτε να μας εξαφανίσετε από τους δρόμους και τις πλατείες” φώναζαν οι χιλιάδες γυναίκες που διαδήλωναν στο Μπέσικτάς και στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης χθες, φωνάζοντας συνθήματα και υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι μία διεθνή συμφωνία που αποσκοπεί στην προστασία των γυναικών από τη βία. Υπογράφηκε πριν περίπου 10 χρόνια στην ομώνυμη πόλη και χαρακτηρίζεται ως συμφωνία – ορόσημο και ακτινοβολεί για τις γυναίκες σε όλη την Ευρώπη αλλά και πέραν αυτής.

Ο μακρόχρονος αγώνας μας δεν θα διαγραφεί σε μια νύχτα’ , τονίζουν αποφασισμένες οι γυναίκες που βρέθηκαν στους δρόμους της Πόλης.

Ομάδες δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η βία κατά των γυναικών και οι δολοφονίες τους παρουσιάζουν αυξητικές τάσσεις.

Από την αρχή του έτους στην Τουρκία έχουν δολοφονηθεί περί τις 77 γυναίκες, σύμφωνα με πλατφόρμα κατά της γυναικοκτονίας “We Will Stop Femicide”, ενώ το 2020 σκοτώθηκαν 409 γυναίκες είτε ως εγκλήματα τιμής ή ενδοοικογενειακής βίας.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι άνδρες και γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώνει τις κρατικές αρχές να λάβουν μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των φύλων κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών.

Τεράστια οπισθοδρόμηση” χαρακτήρισε την κίνηση αυτή η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejcinovic Buric, προσθέτοντας πως “θέτει σε κίνδυνο την προστασία των γυναικών σε Τουρκία, ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.”

Θέλουμε να ζήσουμε”

Η “Πρωτοβουλία γυναικών” κάλεσε συγκεντρώσεις στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Προύσα, Αττάλεια, Άδανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις και σημειώνουν με σύνθημα “Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης #AklınızdanBileGecirmeyin”. Όπως σημειώνει «Εάν η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης εφαρμοζόταν πραγματικά, εκατοντάδες γυναίκες θα μπορούσαν να είναι σήμερα ζωντανές. Δηλώνουμε ότι θα φωνάξουμε όσο μπορούμε πιο δυνατά ότι δεν αποδεχόμαστε αυτήν την απόφαση, καθώς η βία κατά των γυναικών έχει γίνει πλέον σεξουαλική σφαγή. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ορίζει τη βία κατά των γυναικών ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχεύει στην εξάλειψη της βίας και την προστασία των γυναικών, δηλώνει ότι τα κράτη πρέπει να αναπτύξουν ολοκληρωμένες και ολιστικές πολιτικές προκειμένου να εξαλείψουν τη βία κατά των γυναικών, και πως τα κράτη θα πρέπει να εφαρμόζουν την ισότητα των φύλων τόσο στους νόμους τους όσο και στην κοινωνική ΖΩΗ. Τι είναι αυτό που φοβάστε από αυτό το συμβόλαιο; Να φοβάστε τον θυμό μας”, καταλήγουν.

Στο μεταξύ ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών κατά της νέας προκλητικής δράσης του Ερντογάν εδώ που μέσα σε λίγες ώρες έχει ξεπεράσει τις 800.000 υπογραφές. Όλες, όλοι στηρίζουμε τον αγώνα των γυναικών και των οργανώσεων δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στην πατριαρχία και τον αυταρχισμό της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Η Τουρκία είχε υπογράψει πρώτη…

Η Τουρκία – η οποία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1987 αλλά δεν είναι ακόμη μέλος – ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2014 και το σύνταγμα της Τουρκίας αναφέρει ότι οι διεθνείς συμφωνίες έχουν ισχύ νόμου.

Ορισμένοι βουλευτές σημείωναν το Σάββατο ότι η συνθήκη είναι ακόμη ενεργή, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να αποσυρθεί από αυτήν χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο επικύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2012.

Ωστόσο, ο Ερντογάν κέρδισε σαρωτικές δυνάμεις με την επανεκλογή του το 2018 , θέτοντας σε κίνηση την πολιτειακή αλλαγή στην Τουρκία από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε εκτελεστική προεδρία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έγραψε στο Twitter ότι ενώ το κοινοβούλιο εγκρίνει συνθήκες που θέτει σε ισχύ, το εκτελεστικό όργανο έχει επίσης την εξουσία να αποχωρήσει από αυτές.

Γυναίκες μέλη του κοινοβουλίου της Τουρκίας από κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα αναγνωρίζουν το προεδρικό διάταγμα που αγνοεί τα δικαιώματα 42 εκατομμύρια γυναικών και το χαρακτήριζαν ως ένα ακόμη κοινοβουλευτικό «πραξικόπημα». Να σημειωθεί ότι η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

Επισήμως δεν έχει δοθεί λόγος για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση, – που να σημειωθεί έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου – ωστόσο πολλοί συντηρητικοί βουλευτές ήταν εχθρικοί από την αρχή ως προς το περιεχόμενο της σύμβασης και σημείωναν ότι υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες και προωθεί την ομοφυλοφιλία, δεδομένης της αρχής περί μη διάκρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Μαρίνα Γ. Μεϊντάνη

Μοιραστείτε το άρθρο