Θέατρα καταλαμβάνονται σε όλη τη Γαλλία και ζητείται η επαναλειτουργία τους

Παρίσι: Ηρώ Σιαφλιάκη & Μπονίτα Παπαστάθη

Περισσότερα από 50 κατειλημμένα θέατρα και χώροι πολιτισμού σε όλη τη Γαλλία, ο νέος απολογισμός 15/3. Καλλιτέχνες, τεχνικοί και φοιτητές δραματικών σχολών καταλαμβάνουν κλειστούς χώρους πολιτισμού και απαιτούν μαζί με ακτιβιστές την επαναλειτουργία τους μέσα από διαπραγματεύσεις που θα καθορίζουν τους όρους λειτουργίας τους λόγω της πανδημία. Η αρχή έγινε από το θέατρο Odéon στις 4 Μαρτίου, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και πλέον λαμβάνει ενδημικές διαστάσεις.

Την περασμένη Τρίτη 9 Μαρτίου δεκάδες φοιτητές δραματικών σχολών καταλαμβάνουν το δεύτερο εθνικό θέατρο του Παρισιού το Théâtre de la Colline , το ίδιο συμβαίνει με το εθνικό θέατρο του Στρασβούργου. Το κίνημα κερδίζει σε δυναμική και απλώνεται σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα (13/3) έχουν ξεπεράσει τα 20 τα κατειλημμένα θέατρα σε όλη τη Γαλλία. Ζητούν το άνοιγμα των αιθουσών και την επέκταση του ταμείου ανεργίας για όλους όσους εργάζονται στον πολιτισμό για μια επιπλέον χρονιά, ενώ κάθε μεσημέρι στις 14.00 γίνονται συνελεύσεις έξω από το θέατρο Odéon.

Την περασμένη Πέμπτη υπό το κλίμα αυτό η κυβέρνηση αναγκάζεται να έρθει σε επικοινωνία μαζί τους καλώντας ξεχωριστά τις συνδικαλιστικές ενώσεις των ηθοποιών των τεχνικών κλπ, και προσφέρει αόριστες υποσχέσεις.

Η CGT Spectacle μιλά για “δολώματα από πλευράς της κυβέρνησης που δεν μπορούν να καταστείλουν κοινωνικούς αγώνες”, δεν κάνει πίσω. Ζητά ενίσχυση των καταλήψεων και συνέχιση του αγώνα μέχρι να ανακοινωθούν και θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού.

Μοιραστείτε το άρθρο