Διαδικτυακή εκδήλωση: «Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση»

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση – webinar με θέμα «Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 23 Φεβρουαρίου

Ώρα: 18:00-20:00

Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/events/877002943085325/

Από τον George Floyd μέχρι τον Ζακ Κωστόπουλο, και από τον Σαχζάτ Λουκμαν και τον Παύλο Φύσσα μέχρι τη Marielle Franco, οι διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το χρώμα του δέρματος συνεχίζουν καθημερινά να γεννούν ρατσιστική βία. Απέναντι στα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού στέκονται όμως οι δεκάδες εμπειρίες αγώνων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ακριβώς τις πολλαπλές μορφές στρατηγικών απαντήσεων στη ρατσιστική βία και τις διαθέσιμες μεθόδους άσκησης συνηγορίας σε περιστατικά ρατσιστικών διακρίσεων. Μέσα από την προσέγγιση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Πώς συνδέεται η νομική υποστήριξη όσων επιζούν ρατσιστικών εγκλημάτων με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τον ακτιβισμό; Ποια η σχέση αστυνομικής βίας και διακρίσεων; Πώς υλοποιείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απάντησης των ρατσιστικών εγκλημάτων; Με ποιους τρόπους συμβάλλει η ορατότητα των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην έρευνα και την πρόληψη των ρατσιστικών διακρίσεων;

Ομιλήτριες/ές:

Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, βοηθός συντονίστρια, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Βασίλης Θανόπουλος, αρχισυντάκτης ΛΟΑΤ+ περιοδικού ANTIVIRUS

Στεύη Κίτσου, Golden Dawn Watch, ΕλΕΔΑ, Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

Kate OSullivan, υπεύθυνη επικοινωνίας Ιρλανδικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Η Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου είναι η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας από τις αρχές του 2020. Από το 2010 έως το 2020 έχει εργαστεί σε θέσεις σχετικά με την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, κυρίως ως συντονίστρια σχετικών δράσεων. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, ενώ το 2008 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Βασίλης Θανόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αρκετά έντυπα και διαδικτυακά μέσα, ενώ τα τελευταία 8 χρόνια αγωνίζεται –μέσα από το περιοδικό ΑΝΤΙVIRUS– για μια πιο σύγχρονη και συμπεριληπτική δημοσιογραφία. Η Στεύη Κίτσου είναι δικηγόρος, μέλος της πρωτοβουλίας «Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ήταν παρατηρήτρια της δίκης της Χρυσής Αυγής με το Golden Dawn Watch. Η Kate OSullivan είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιρλανδικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία και δραστηριοποιείται από το 2018. Τα προηγούμενα χρόνια εργαζόταν σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλον τον κόσμο, περιλαμβανομένης της Ελλάδας κατά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

Κατά τη διάρκεια της ξενόγλωσσης ομιλίας, θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.


Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κανονίσετε κάποια συνέντευξη, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: 2103600087 και [email protected]

 

Μοιραστείτε το άρθρο