Kazma Birak – Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Κάλεσμα σε δράση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στον πόλεμο, απευθύνουν στους λαούς και στα κινήματα της περιοχής, 68 περιβαλλοντικές και αντικαπιταλιστικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων και λίγες ώρες μετά το νέο κύκλο διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, σημείωσαν ότι τα παγκόσμια συμφέροντα έχουν μεταφέρει τον ανταγωνισμό τους στην ανατολική Μεσόγειο και το κόστος το πληρώνουν οι λαοί, με θάνατο, προσφυγιά, περιβαλλοντική καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής τους, την ώρα που υπέρογκα ποσά ξοδεύονται σε μια νέα φρενίτιδα στρατιωτικών εξοπλισμών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ελλάδας, που στον προϋπολογισμό του 2021 αύξησε κατά 30% τις πολεμικές δαπάνες για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών, την ίδια στιγμή που μείωσε τις δαπάνες για την υγεία κατά 16%, μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Η πρωτοβουλία άρχισε στην Τουρκία, από ακτιβιστές και συλλογικότητες όπως οι:  Baslangıc Ecology, Green Left Climate Working Group, Polen Ecology, Mesopotamia Ecology Association. Σημεία αιχμής ήταν ο αγωγός East Med, τα σχέδια Ερντογάν για εξόρυξη φυσικού αερίου στον Εύξεινο Πόντο. Την ίδια ώρα δεκάδες αγώνες είναι σε εξέλιξη σε όλη την Τουρκία, ενάντια σε εξορύξεις χρυσού, άνθρακα και άλλων μετάλλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2020 υπήρξαν 766 νέες εξορύξεις, με ενδεικτική την περίπτωση της περιοχής της Ίδης, απέναντι από τη Λέσβο, όπου το 70% των εκτάσεων έχει ιδιωτικοποιηθεί για εξορύξεις. Στην περιοχή του Πόντου, δεν υπάρχει ποτάμι που να μην έχει ιδιωτικοποιηθεί για κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, ενώ τοπικά κινήματα δίνουν αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση μεγάλων εκτάσεων στις ακτές του Αιγαίου για τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών. Την ίδια ώρα, το τουρκικό κράτος επιδεικνύει όλο και περισσότερη βία στην καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης και ενισχύει το νομικό του οπλοστάσιο με όλο και πιο αυταρχικά μέτρα για όποιον εξεγείρεται.

Όπως προκύπτει, με τις εμπειρίες σε Ελλάδα και Τουρκία να μοιάζουν τόσο πολύ και στην αρπακτική επέλαση των εξορυκτικών πολυεθνικών και στην καταστολή είναι προφανής η ανάγκη δικτύωσης και κοινής δράσης. Όπως σημείωσε ο Ονούρ Γιλμάζ, μέλος της οργάνωσης Polen Ecology (Οικολογία της Γύρης) «οι ρατσιστές και οι πολεμοκάπηλοι δεν θα καταφέρουν ποτέ να κάνουν τους λαούς μας εχθρούς. Ζούμε στην ίδια γεωγραφική περιοχή και έχουμε κοινά συμφέροντα. Στη φύση δεν υπάρχουν σύνορα, δεν υπάρχουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Τα ζωντανά που εξοντώνονται, η βάση της θάλασσας που καταστρέφεται, το κλίμα που θερμαίνεται, το νερό που μολύνεται, η γη που παράγει όλο και λιγότερα αγαθά, είναι όλα αποτελέσματα αυτών των οικοκτονικών σχεδίων που δεν αναγνωρίζουν σύνορα και άρα πρέπει να καταπολεμηθούν διεθνιστικά».

Η καμπάνια στα τουρκικά τιτλοφορείται Kazma Birak (Όχι στις εξορύξεις) ενώ στα ελληνικά «Μας σκάβουν το λάκκο» και στο πλαίσιό της προβλέπονται πολλές κοινές δράσεις. Μια από αυτές, μια ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση, προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, όποια και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί το διαδικτυακό τόπο της καμπάνιας https://noextractionsnowar.blogspot.com/

Π.Κ.

Μοιραστείτε το άρθρο