Επίθεση παραστρατιωτικών σε κοινότητα των Ζαπατίστας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ORCAO ΣΤΗ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΟΪΣΕΣ ΓΚΑΝΤΙ, ΤΣΙΑΠΑΣ, ΜΕΞΙΚΟ

Από τη δημόσια εμφάνιση του EZLN τον Ιανουάριο του 1994, η μεξικανική κυβέρνηση στα τρία επίπεδα της (ομοσπονδιακό, πολιτειακό και δημοτικό) έχει προωθήσει, οργανώσει, χρηματοδοτήσει και ενθαρρύνει διαφορετικές παραστρατιωτικές ομάδες να επιτεθούν στον άμαχο πληθυσμό των Ζαπατίστας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινότητα MoisésGandhi (Μοϊσές Γκάντι), που βρίσκεται στη διασταύρωση Cuxuljá, στον αυτόνομο δήμο LucioCabañas (του επίσημου, κρατικού, δήμου Ocosingo) έχει δεχθεί πρόσφατα αρκετές επιθέσεις από την παραστρατιωτική ομάδα ORCAO (Περιφερειακή Οργάνωση Καλλιεργητών Καφέ του Ocosingo).

  • Στις 22 Αυγούστου, η ORCAO επιτέθηκε με όπλα υψηλού διαμετρήματος, έκαψε και λεηλάτησε τις αποθήκες καφέ του Κέντρου Ειδών Εμπορίου «Νέα Αυγή του Ουράνιου Τόξου», που βρίσκεται στη διασταύρωση της Cuxuljá.
  • Στις 8 Νοεμβρίου, η ORCAO απήγαγε τον FélixLópezHernández, μέλος βάσης υποστήριξης των Ζαπατίστας, από την κοινότητα MoisésGandhi, τον οποίον χτύπησαν, έδεσαν και φυλάκισαν χωρίς νερό και τροφή έως τις 11 Νοεμβρίου, όταν απελευθερώθηκε.
  • Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021, ηORCAO πυροβόλησε ενάντια στην κοινότητα MoisésGandhiΜωυσή Γκάντι. Η επίθεση ξεκίνησε στις 15:30 (ώρα Μεξικού) και μέχρι τις 18:00 έπεφταν πυροβολισμοί στα σπίτια της κοινότητας. 170 βολές από όπλα υψηλού διαμετρήματος και 80 χαμηλού.
  • Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021, στις 16.00., νέα ένοπλη επίθεση στην κοινότητα, με όπλα υψηλού διαμετρήματος και χαμηλού. Στις 22:30η νέα επίθεση με πυροβόλα.
  • Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, νέες επιθέσεις με πυροβολισμούς στα σπίτια της κοινότηταςMoisésGandhi. Πρώτα στις 00:30 και στη συνέχεια από τις 02:10 έως τις 02:55.

Ο αριθμός των επιτιθέμενων ατόμων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 20 άτομα. Όλα ανήκουν στην παραστρατιωτική οργάνωση ORCAO των κοινοτήτων San Antonio, Cuxuljá, Σαν Φρανσίσκο και 7 defebrero.

(Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες στο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα FrayBartolomé delasCasa, Τσιάπας, Μεξικό*).

Για όλα τα παραπάνω, καταγγέλλουμε την παραστρατιωτική κλιμάκωση κατά των ζαπατιστικών κοινοτήτων, καθώς και τη συνενοχή της ομοσπονδιακής, πολιτειακής και δημοτικής κυβέρνησης.

Ό,τι κι αν λένε, ό,τι και να δηλώνουν, όσα έγγραφα και αν υπογράφουν, οι κακές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν, προωθούν και υποστηρίζουν τις επιθέσεις παραστρατιωτικών ομάδων, όπως η ORCAO, ενάντια σε πολίτες / άμαχο πληθυσμό. Είναι εγκληματίες, λοιπόν, ακόμη και αν δεν το πιστεύουν, λερώνουν τα χέρια τους με το αίμα ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων που ζουν ειρηνικά σε όλες αυτές τις κοινότητες που δέχονται επιθέσεις από τους παραστρατιωτικούς.

ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Για συλλογή υπογραφών (οργανισμοί, συλλογικότητες, άτομα):

DENUNCIA AGRESIONES PARAMILITARES DE ORCAO A LA COMUNIDAD ZAPATISTA DE MOISÉS GANDHI, CHIAPAS, MÉXICO

Πηγή: Ομάδες Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Ζαπατίστας (Αθήνα)

 

Μοιραστείτε το άρθρο