Αθώωση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ και η φρίκη που έγινε συνήθεια

Δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ στην πλάτη και τα πλευρά και τον άφησε παράλυτο στις 23 Αυγούστου. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, η απόφαση βασίστηκε στο νόμο της πολιτείας του Ουισκόνσιν που σχετίζεται με την αυτοάμυνα.

Μετά από καταγγελία, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε, διατάχθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Μπλέικ για σεξουαλική παρενόχληση και απείθεια. Όπως υποστηρίζεται από τις αρχές ο Μπλέικ έφερε πάνω του μαχαίρι το οποίο αρνήθηκε να πετάξει. Στη συνέχεια πυροβολήθηκε από τον αστυνομικό ενώ στο αυτοκίνητό του βρίσκονταν οι τρεις γιοί του. Τέσσερις σφαίρες τον πέτυχαν στην πλάτη και τρεις στα πλευρά, αφήνοντάς τον με σοβαρά τραύματα και παράλυτο από τη μέση και κάτω.

Το υλικό από την απόπειρα δολοφονίας, κυκλοφόρησε στο ίντερνετ και προκάλεσε για αρκετές εβδομάδες έντονο ξεσηκωμό με τον κόσμο να βρίσκεται στο δρόμο και να απαιτεί δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ακροδεξιοί έκαναν την εμφάνισή τους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Δύο άνδρες δολοφονήθηκαν από τον Kyle Rittenhouse, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.

Οι δολοφονίες αφροαμερικανών πολιτών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και είναι φανερό ότι η αστυνομία στις ΗΠΑ συνεχίζει αυτές τις πρακτικές με τις ποινές να είναι ιδιαίτερα μικρές έως και ανύπαρκτες σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο λαϊκός ξεσηκωμός και οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομική βία, η οποία στοχεύει τους μαύρους πολίτες κατά κόρον δημιουργώντας μία αποπνικτική συνθήκη, φαίνεται να γίνεται ένα συνήθειο το οποίο στη βάση του οφείλεται στις βαθιές ρίζες ρατσιμού που υπάρχουν στη χώρα. Το χρώμα του δέρματος αποτελεί ενοχοποιητικό στοιχείο από μόνο του, με το να θεωρείται ύποπτο ακόμα και να περπατάς όταν είσαι αφροαμερικανός. Οι διαδηλώσεις  και η οργή που προκλήθηκε μετά τη δολοφονία του Φλόιντ, παρά τη στήριξη από ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας των ΗΠΑ, δεν περιόρισαν την αστυνομική αυθαιρεσία με εκατοντάδες κρούσματα να σημειώνονται κάθε χρόνο, με ξυλοδαρμούς, δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας απέναντι στην αφροαμερικάνικη κοινότητα. Παράλληλα ακροδεξιές ομάδες συνεχίζουν σχεδόν ανενόχλητες τις επιθέσεις τους με την πόλωση που έχει δημιουργηθεί να ταλανίζει τη χώρα.

Είναι φανερό ότι οι βαθιές ρίζες ρατσισμού ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση και την προσπάθεια να εμφανιστούν αποδιοπομπαίοι τράγοι για να εκτονωθεί η δυσφορία να παίζει καταλυτικό ρόλο και παράλληλα με την προεδρία του Τραμπ, ο οποίος ανοιχτά στήριζε φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες να κάνει ακόμα πιο φανερή την προβληματική. Στο στόχαστρο έχουν μπει, ή πιθανόν ορθότερα, συνεχίζουν να βρίσκονται οι μειονότητες. Κάτι το οποίο είναι επαναλαμβανόμενο γίνεται συνήθειο και ενισχύει την ανάγκη όλοι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας να προσπαθήσουν να βρεθεί χώρος για να αναπνεύσουν.

Θάνος Λεύκος Παναγιώτου

Μοιραστείτε το άρθρο