Για την εγκληματική επίθεση φασιστών σε βάρος προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στο Ωραιόκαστρο

Το δηλητήριο του ρατσισμού καλλιεργείται συστηματικά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ο μέχρι πέρσι δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέρης Γαβότσης έχει κατηγορηθεί για υποκίνηση σε βία, όταν το 2016 εμμέσως πλην σαφώς προέτρεψε δημότη να “ανοίξει κεφάλια” ώστε να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες στην περιοχή.

Την ίδια χρονιά, μερίδα γονέων είχε απαιτήσει το διαχωρισμό των προσφυγόπουλων από τα παιδιά τους στα σχολεία, επικαλούμενοι δήθεν λόγους υγείας, αλλά και τις “θρησκευτικές διαφορές”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. στο Ωραιόκαστρο, όπως και ένας γονέας, σύρθηκαν στα δικαστήρια  επειδή αντιτάχθηκαν στη ρατσιστική υστερία του δημάρχου και ορισμένων γονέων.

Στην ίδια περιοχή είχε σημειωθεί πριν δυο χρόνια το απαράδεκτο περιστατικό οδηγού του ΟΑΣΘ, που απαίτησε από προσφυγόπουλα να κατέβουν από το λεωφορείο, μολονότι διέθεταν κάρτα απεριόριστων διαδρομών.

Στο Ωραιόκαστρο μέχρι την δεκαετία του ‘70 κάτοικοι ήταν οικογένειες  χαμηλών εισοδημάτων όπως και οι περισσότερες στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Είχαν όμως εκτάσεις από κληρονομιές προς εκμετάλλευση (ότι συνέβη χρόνια αργότερα με τον Εύοσμο και γέμισαν τα χωράφια με τερατώδεις κατασκευές οικισμών τύπου ‘’Νέα Πολιτεία’’). Εδώ υπήρχε και το πλεονέκτημα του υψομέτρου και της πανοραμικής θέας προς Θερμαϊκό.

Ανηφορίζοντας την Λαγκαδά από την αερογέφυρα της Σταυρούπολης που υπήρχαν τα καπνομάγαζα και μετά, διέσχιζες μια σχεδόν βιομηχανική περιοχή με την ΚΗΜ Δαμίγος (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτροκινητήρων, σήμερα πολυκατάστημα), τη Μινέρβα, μεγάλα μηχανουργεία και έως το ύψος του οικισμού Γαλήνη συναντούσες λεωφορεία που μετέφεραν βάρδιες εργατόκοσμου. Απλός λαϊκός κόσμος κατοικούσε και στην ευρύτερη περιοχή .

Με την εμφάνιση των νεόπλουτων από το ’80, οι οποίοι/ες δεν είχαν ούτε την αισθητική αλλά και τα πορτοφόλια των παραδοσιακών αστών της πόλης ώστε να πάνε Πανόραμα να χτίσουν οικοδομικά τερατουργήματα κακόγουστης χλιδής, κατέφυγαν στη λύση του Ωραιοκάστρου. Βίλα να έχουμε και ας αναπνέουμε ότι έρχεται από Κορδελιό, Δενδροπόταμο που εδρεύουν ΕΚΟ, ΒΦΛ, ΕΘΥΛ και ότι πιο ρυπογόνο υπάρχει στην περιοχή! Χτίστηκαν και κλασικές οικοδομές στις οποίες εγκαταστάθηκαν παρόμοιας λογικής κάτοικοι .

Ε, αυτές οι οικογένειες μεγάλωσαν παιδιά τα οποία διαιώνισαν αυτό το είδος κρετίνων που αποτελούν και τον κύριο πληθυσμό πλέον της περιοχής.

Αυτή η έκρηξη φασιστικού μίσους δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.

Βαγγέλης Γλαντζής

Μοιραστείτε το άρθρο