ΠΑΡΙΣΙ Διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα καραντίνας από τους καλλιτέχνες

Η Ένωση Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών (ΑCID) κάλεσε σήμερα (15.12) όλους του πολιτιστικούς οργανισμούς στη Γαλλία σε διάφορες δράσεις σε όλη τη χώρα. Αφορμή η απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν κλειστοί όλοι οι πολιτισμικοί χώροι

Εκτός λοιπόν από την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητούσαν την αναστολή της απόφασης προανήγγειλαν συμβολικές δράσεις. Με επίκεντρο τη κεντρική διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στην Place de la Bastille στο Παρίσι, στην οποία έχουν κληθεί όλοι οι καλλιτέχνες του οπτικοακουστικού τομέα, κινηματογραφιστές, μουσικοί κ.α. προτείνει σήμερα το βράδυ στις 5.00 μμ να ανάψουν συμβολικά τα φώτα στις αίθουσες κινηματογράφων σε όλη τη Γαλλία.

Στο κάλεσμά της με τίτλο “Είναι απαραίτητοι” αναφέρει:

“Πρώτα, ήταν η έκπληξη με την παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το κλείσιμο πολιτιστικών χώρων. Στη συνέχεια, ήρθε ο θυμός για την αυθαιρεσία των δημόσιων αρχών. Χωρίς διαβουλεύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ταινίες θα προβάλλονταν αυστηρά με τους υγειονομικούς κανονισμούς, απορρίφθηκαν εβδομάδες σκληρής δουλειάς.

Αυτή η πολιτική αυθαιρεσίας όχι μόνο απογοητεύει, αλλά λέει πολλά για την έλλειψη μέριμνας προς τους πολιτιστικούς φορείς και τους πολίτες, στο πλαίσιο της βασικής διαχείρισης της μεγαλύτερης σε διάρκεια κρίσης στην υγεία.

Δεν υποτιμούμε την υγειονομική κρίση, αλλά επειδή ο αγώνας ενάντια στον COVID- 19 κρατάει πολύ καιρό οποιαδήποτε αδικαιολόγητη απόφαση οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης.

Εφόσον, η διατήρηση του κλεισίματος των πολιτιστικών χώρων είναι επιστημονικά αβάσιμη και πολιτικά άχρηστη, αμφισβητείται ομόφωνα.

Σε αυτή την καταιγιστική περίοδο μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, ανόητης βίας, είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη νοημοσύνη μας, τη φαντασία μας, τις διαφορές μας και τις πεποιθήσεις μας.

Περισσότερο από ποτέ πρέπει να προστατεύσουμε αυτό που μας φέρνει κοντά. Ας κρατήσουμε ακλόνητη την αντίσταση και τις επιθυμίες μας απέναντι σ΄ αυτή τη βιαιότητα.

Πρέπει να ξεπεράσουμε την απομόνωση που επιβάλλεται αυτήν την περίοδο και να συνεχίσουμε τη δέσμευσή μας κινηματογραφιστές, διανομείς, εκθέτες, παραγωγούς και κοινό για ταινίες, κινηματογράφο, θέατρο, χορό, μουσική…

Τα έργα μάς αγγίζουν, μας εμπνέουν, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε, να αγαπάμε, να ζούμε. Δίνουν νέο νόημα σε μια κατακερματισμένη κοινωνία, που κατατρώγεται κάθε μέρα με πίκρα και απόρριψη του άλλου.

Το να μειώνουν την αξία των έργων, να θεωρούν τους καλλιτέχνες απλές μεταβλητές προσαρμογής είναι αποτέλεσμα μιας κοντόφθαλμης θέασης του κόσμου, με την οποία δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ.

Ο ποιητής είναι απαραίτητος μόνο εάν παραμείνει βαθιά άχρηστος” όπως λέει ο Philippe Jaccottet. Είναι αυτό που μερικοί άνθρωποι μας αποκαλούν, μη απαραίτητους που σίγουρα χρειαζόμαστε.

Μοιραστείτε το άρθρο