Για τρίτο στη σειρά Σάββατο η Γαλλία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και… αστυνομική βία

Για τρίτη συνεχή βδομάδα σήμερα Σάββατο χιλιάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας διαδηλώνουν κατά του νόμου καθολικής ασφάλειας απαιτώντας την οριστική απόσυρσή του και κατά της ισλαμοφοβίας.

Και αυτό το Σάββατο οι διαμαρτυρίες σημαδεύτηκαν από βίαιη καταστολή, συλλήψεις και τραυματισμούς, ενώ ενισχυμένη ήταν η παρουσία της αστυνομίας που προχώρησε σε προληπτικές συλλήψεις.

Τουλάχιστον 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν μόνο στο Παρίσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών που σημειώνει ότι κατά των διαδηλωτών έγινε χρήση μόνο από μία αντλία νερού. Ωστόσο, στα κοινωνικά δίκτυα, τα βίντεο δείχνουν ότι οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με βία εναντίον των διαδηλωτών αλλά και σε δημοσιογράφους, παρά τα διακριτικά που εμφανώς έφεραν στα ρούχα τους.

«Διακρίσεις, καθολική ασφάλεια, σταματήστε τους νόμους που σκοτώνουν την ελευθερία, σταματήστε την ισλαμοφοβία», μπορούμε να διαβάσουμε στο κεντρικό πανό στην κεφαλή της πορείας που διασχίζει την καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κινητοποίηση αυτού του Σαββάτου σηματοδοτεί την τρίτη εβδομάδα διαμαρτυρίας στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων, όπως στο Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λιλ, το Στρασβούργο και τη Λυών, με τους διοργανωτές να αναφέρουν ότι περίπου 60.000 διαδηλωτές συμμετείχαν σε αυτές.

Οι συμμετέχοντες καταγγέλλουν την αυταρχική στάση της κυβέρνησης Μακρόν, την οποία επικρίνουν τόσο για τις προβλέψεις στο νόμο περί “καθολικής ασφάλειας” ο οποίος εκτός των άλλων προβλέπει την απαγόρευση μαγνητοσκόπησης της αστυνομίας, όσο και για το νόμο της κατά ενός «διαχωρισμού» που υιοθετεί κάθε είδους προκαταλήψεις, και στερεότυπα για τους μουσουλμάνους.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος “περί καθολικής ασφάλειας” ο οποίος ψηφίστηκε στις 24 Νοεμβρίου εξακολουθεί να προκαλεί την αντίδραση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως όλων των σωματείων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ κινηματογραφιστών και κίτρινων γιλέκων.  Απέναντι σε αυτή την κλιμακούμενη αντίδραση, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι το άρθρο 24, το οποίο απαγορεύει τη διάδοση εικόνων μελών των δυνάμεων ασφαλείας με σκοπό να βλάψει τη “σωματική ή ψυχολογική” ακεραιότητά τους, θα ξαναγραφεί από την αρχή.

Μ.Γ.Μ.

Μοιραστείτε το άρθρο