Λαϊκή οργή στην Αλβανία έπειτα από την δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό

Νεκρός από αστυνομικά πυρά έπεσε την Τρίτη 25χρονος στην Αλβανία. Ο νεαρός Κλοντιάν Ράσα πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του με την δικαιολογία ότι παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό και δεν υπάκουσε στις εντολές των αρχών που τον κάλεσαν για έλεγχο.

Ο αστυνομικός, μετά την σύλληψή του ισχυρίστηκε πως άνοιξε πύρα καθώς νόμιζε πως ο νεαρός έφερε μαζί του όπλο. Ωστόσο η οικογένεια του νεαρού Κλοντιάν ισχυρίζεται πως ήταν άοπλος και εντελώς ακίνδυνος και πως είχε βγει απλώς για να αγοράσει τσιγάρα, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς του αστυνομικού αναφορικά με τα γεγονότα και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μία ακόμη περίπτωση όπου η αστυνομία καταφεύγει σε αδικαιολόγητη θανατηφόρα βία κατά των πολιτών.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των αλβανών πολιτών σε ολόκληρη την χώρα. Χιλιάδες διαδηλωτές παρά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία την Τρίτη στα Τίρανα ενάντια στη δολοφονία του 25χρονου, κρατώντας κεριά στα χέρια τους και βαδίζοντας για περίπου 30 λεπτά κατά μήκος της κεντρικής πλατείας προς την κατεύθυνση του αστυνομικού τμήματος, όπου παρέμειναν για αρκετά λεπτά.

Σήμερα οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν με μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά από το υπουργείο εσωτερικών απαιτώντας την άμεση παραίτηση του υπουργού, ενώ στην κεντρική πλατεία Σκεντέρμπει χιλιάδες νέοι  επιδόθηκαν σε συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας ρίχνοντας στις φλόγες το χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στηθεί.

Σημειωτέον πως η δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν, ως τραγικό επιστέγασμα στην όλη υπόθεση, συνέπεσε ανήμερα της Εθνικής Ημέρας Νεολαίας.

Σταυρούλα Χατζή

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο